
Mångsidiga och betagande Piemonte
Kullar med värdiga vingårdar, olika sorters vin, rik matkultur... Piemonte i norra Italien är en pärla med något för alla smaker.
Fritt översatt betyder Piemonte ungefär ”vid foten av berget”. Regionen omges av bergskedjor i tre väderstreck – i väster och norr av Alperna och i söder av Apenninerna som skiljer Piemonte från den havsnära regionen Ligurien.
En stor del av Piemonte utgörs av bördig slättmark på vilken man odlar bland annat majs. Öster och sydost om Piemontes huvudstad Turin är terrängen kuperad. Kulturlandskapet i vinområdena Roero, Langhe och Monferrato är upptagna på Unescos världsarvslista.
Vinet dominerar livet i regionen, där producenterna tar kvaliteten på största allvar. Piemonte är den italienska region som producerar mest vin i den högsta kvalitetsklassen DOCG.
Gavis friska vita viner
Piero Rossi Cairo, som förestår vingården La Raia i området Gavi i sydöstra Piemonte, berättar att området påverkas av förhållandena i två regioner.
”Gavi ligger mellan Piemonte och Ligurien, vilket innebär att vi gagnas av vardera regionens fördelar: Vi har Piemontes lerhaltiga odlingsmark och Liguriens klimat med havsvindar”, säger han.
Liguriens inverkan syns även i kosten. I Gavi är maten lättare och mer grönsaksbetonad än i egentliga Piemonte där köttet dominerar. Den lätta maten rimmar utmärkt med områdets viner.
Piemonte är känt för sina röda viner, men i Gavi har man specialiserat sig på friska vita viner. Den vanligaste druvan heter Cortese, vilket betyder artig och vänlig. Druvans aromer är lätta, men med kärleksfull behandling ger den nyans- och smakrika viner.
”Cortese är en känslig druva som kräver varsam hantering. Vintillverkningen börjar på tegarna där vi värnar om rankorna och deras frukter. Under hela tillverkningsprocessen undviker vi beröring av druvorna så långt det är möjligt”, säger Piero Rossi Cairo.
Kvalitetsvin med biodynamiska metoder
La Raias druvor odlas biodynamiskt, vilket innebär att vingården följer villkoren för ekologisk odling och tillämpar metoder som grundar sig på Rudolf Steiners filosofi.
”Vi högaktar marken och eftersträvar långsiktig nytta, inte snabba vinster. Synsättet är det enda rätta i Italien där landskapet och naturens mångfald är av central betydelse”, säger Piero Rossi Cairo bestämt.
Vingården La Raia, som undviker syntetiska kemikalier och värnar om markens bördighet, använder eget eller lokalt producerat råmaterial så långt som möjligt. Jästen härstammar från den egna källaren och de egna odlingarna.
La Raias stil är ren och greppbar. Vingården har modern utrustning – biodynamisk odling innebär inte att man tillämpar förlegade metoder.
”Biodynamiskt vin upplevs ibland som rustikt, men vi eftersträvar elegans och nyanser”, säger Piero Rossi Cairo.
Artikeln fortsätter efter bilderna.
Alkos sortiment omfattar drygt 150 viner från Piemonte varav de flesta är röda. Antalet
vita viner och dessertviner är cirka tio var, mousserande Asti-viner finns över tio.
Nebbiolo: Områdets mest uppskattade druva ger intensiva, strukturerade och lagringsdugliga röda viner. Vinerna bjuder på toner av bland annat röd frukt, viol, örter, tjära och tryffel.
Barbera: Druvan ger fruktiga och djupröda viner med toner av bland annat körsbär, plommon och kryddor.
Dolcetto: Druvan ger vin med varierande karaktär men vinerna är i allmänhet bäriga, fruktiga, strukturerade och lätt beska.
Cortese: Druvan ger syrliga, fruktiga och relativt lätta vita viner med toner av bland annat citrus, honungsmelon, örter och honung.
Moscato: Druvan i familjen Muscat är mycket söt och aromrik. I Piemonte används druvan för tillverkning av mousserande vin och pärlande Moscato d’Asti-dessertvin.
Premiumvinernas Barolo och Barbaresco
Piemontes dyraste och mest uppskattade viner produceras i områdena Barolo och Barbaresco, som ligger nordväst om Gavi i riktning mot Turin. Från de böljande kullarna har man fantastisk utsikt över landskapet vars dramatiska framtoning accentueras av de mäktiga Alperna.
Nebbiolo, som är den viktigaste druvan på vinhuset Pio Cesares 75 hektar stora odlingsmark, är den enda tillåtna druvan i vin som säljs under namnen Barolo och Barbaresco. Vinhuset odlar även de mer lättillgängliga blå druvorna Barbera och Dolcetto samt den gröna druvan Chardonnay. Nebbiolovinerna rimmar utmärkt med mustiga kötträtter, medan vinhusets övriga viner lämpar sig bäst till lättare mat.
Klassiskt och blandat
I många fall upplevs enskilda vinodlingar av särskilt hög kvalitet som överlägsna. Så kallade single vineyard-viner produceras även i Barolo och Barbaresco, men Pio Boffa, som leder vinhuset i fjärde led, slår ett slag för regionens klassiska stil som bygger på en kombination av olika vinodlingars egenskaper.
”Den bästa barolon skapas genom att blanda Nebbiolodruvor från olika växtplatser. Vinodlingarnas specifika förhållanden ger vinet olika egenskaper så som lagringsduglighet, elegans, färg, djup och dimension”, säger Pio Boffa.
Pio Cesares viktigaste produkt är en klassisk barolo gjord på Nebbiolodruvor från flera vinodlingar. Vinhuset producerar även några single vineyard-viner.
Druvan Nebbiolo ger strukturerade, intensiva och druvtypiskt fruktiga viner med lång smak. Pio Boffa berättar att vinernas hållbara smakvärld efter 6–7 års lagring får inslag av mogen tryffel, tjära och torkade örter.
Vilken är skillnaden mellan barolo och barbaresco?
”Barbaresco är vinets drottning och barolo dess kung. Barbaresco bjuder på kvinnlig elegans och feminitet, medan barolo har kraftigt maskulin karaktär”, säger Pio Boffa.
Artikeln fortsätter efter bilderna.