
Rheingau och Mosel i Tyskland är kända för sina nyanserade rieslingviner
Aromatiska Riesling är den viktigaste klassikerdruvan på Tysklands vingårdar. Dess rike är framförallt de traditionella vinområdena Rheingau och Mosel, där producenterna satsar på kvalitet och tillverkar friska, nyansrika och intensiva vita viner.
Bankstaden Frankfurts skyskrapor syns knappt i horisonten när landskapet efter en dryg halvtimmes bilresa längs Autobahn förbyts i idyllisk landsbygd.
De centrala delarna av vinområdet Rheigau domineras av druvan Riesling. Långa rader av vinrankor behärskar landskapet mellan Taunusbergen och floden Rehn.
Rheingau är vid sidan om Mosel fortfarande Tysklands mest uppskattade vinområde, trots att vissa andra områden har tagit upp kvalitetskampen med klassikerna.
Området med blott 3 000 hektar vingårdar är överraskande litet. Vad gör då Rheingau speciellt?
”För det första koncentrerar man sig på en druvsort – Rieslingens andel är hela 80 procent, vilket naturligtvis gagnar odlings- och tillverkningskompetensen. För det andra lämpar sig områdets klimat utmärkt för vinodling”, säger Stefan Doktor som är VD för det historiska vinslottet Schloss Johannisberg.
Rheingau är ett svalt område, men dess vinrankor badar i solsken. I Rheingau flyter floden Rehn i öst-västlig riktning trots att den normalt flyter från söder till norr. Detta innebär att vinodlingarna norr om floden vetter mot söder, vilket maximerar det tillgängliga solljuset.
Solljuset gagnar mognadsprocessen, men områdets relativt svala förhållanden håller sockerhalten, och därmed vinets alkoholhalt, i schack.
”Vin är som bäst när alkoholhalten inte är för hög. Rieslingvinernas skönhet är den lätta karaktären”, säger Stefan Doktor.
Stilren och intensiv riesling
Alkos sortiment omfattar nästan 450 vita rieslingviner från 15 länder. Antalet tyska är över 200, varav cirka 40 kommer från Rheingau och drygt 60 från Mosel.
Ett av Schloss Johannisbergs särdrag är att dess druvor kommer från endast en vinodling, som ligger strax nedanom slottet. Odlingen genomlöps av 50:e breddgraden, som anses vara den nordligaste latituden för odling av kvalitetsdruvor.
Ett annat särdrag är att hälften av vinet, på historiskt vis, jäses med druvornas naturliga jästsvampar på stora fat tillverkade av ek från den egna närskogen.
”Ännu för tio år sedan tillverkades nästan all riesling i ståltankar, men i dag har de flesta producenterna av kvalitetsvin övergått till ekfat”, säger Stefan Doktor.
Han berättar att Schloss Johannisberg eftersträvar stilrent och aromrikt vin med stor intensitet. Andra viktiga egenskaper är smakens längd och vinets mineraliska textur, som ger en alldeles speciell tungkänsla. Vissa upplever att vinet bornerar, vilket det inte gör.
Vin måste ha personlighet.
”Vårt vin behöver inte vara allas favoritvin, men vi vill att blindprovarna associerar vinet med Schloss Johannisberg”, säger Stefan Doktor.
Mångsidigt måltidsvin
Enligt Stefan Doktor lämpar sig det intensiva vinet särskilt väl till maträtter med intensiv smak. Under sina resor i bland annat Finland har han kunnat konstatera att rieslingvinerna rimmar utmärkt med det nordiska kökets friska och aromatiska smakvärld.
Riesling är ett verkligt mångsidigt måltidsvin. Torra och lätta viner lämpar sig till fisk, bland annat gös, och till ljust kött så som kalv och fågel. Halvtorr riesling rimmar utmärkt med skaldjur och många kryddstarka rätter. Sötman och syrligheten i dessertviner gjorda på druvan Riesling balanserar upp aromerna i friska och fruktiga desserter.