
Mate är mer än en dryck för Antti Pohja
Koppen fylls till hälften med yerba mate-bladkross och varmt vatten hälls på det. Så dricks lugna klunkar från botten med bombilla-filterrör. Det tidigare fotbollsproffset Antti Pohja har blivit en mateambassadör.
Kärleken till mate blossade upp första gången 2010 i Sydamerika. ”Jag var såld direkt”, minns Antti Pohja.
Han stod inför ett nytt skede i livet. Hans karriär som professionell fotbollsspelare och medlem i A-landslaget hade precis tagit slut. Därtill var ett långt förhållande över och han kände sig tom inombords. Vad skulle han nu ta sig till?
”Jag hade liksom ett liv bakom mig men hade inte gått vidare till nästa än.”
Såld efter första slurken på en strand i Uruguay
Antti reste runt i Sydamerika i två månader. I en liten strandby i Uruguay köpte han det som behövs för mate: bladkross, en kopp och en bombilla.
”Jag gick till stranden där vågorna dånade. Jag hällde vatten från termosen i mate-koppen och smakade. Redan vid första slurken insåg jag att jösses, det här är min grej. Jag tände direkt.”
”Det var något ärligt kärvt och genuint i smaken och doften. Jag blev så förtjust i mate att jag i början till och med slurpade i mig lite för mycket – också på kvällarna, så ibland hade jag svårt att sova.”
När Antti återvände till Finland följde mate med.”Det här ersatte kaffe direkt och jag har inte saknat kaffet alls. Jag ser ingen anledning till att jag hellre skulle dricka kaffe än mate.”
Hur tillverkas drycken mate?
Mate görs genom att mala de torkade bladen av trädet yerba mate. Precis som te kan mate bryggas i en sil, men Antti dricker det på typiskt sydamerikanskt vis.
”Jag känner att med bombilla-filtersugröret blir upplevelsen – känslan, doften och smaken – den bästa helheten.”
Vattnet ska inte vara för hett, 75–80 grader är en lämplig temperatur. Till skillnad från te lägger man mycket matekross i koppen, till och med så mycket som halva koppen.
”Hellre rejält med blad än för lite”, förklarar Antti Pohja.
Mate dricks vanligtvis antingen som sådant eller exempelvis till frukosten. I Sydamerika serveras ofta små sötsaker till mate.
Det finns olika typer av matekross: från finmalt till grovt. Rostning tillför sin egen smak. Vissa versioner innehåller också stjälkar, vilket gör smaken mildare. Mate kryddas också på olika sätt, till exempel med mynta och andra örter.
”Jag gillar doften och smaken av helt naturell mate. Jag saknar inga tillägg. Ibland på eftermiddagarna kan jag dricka det kryddat, lite som en efterrätt”, beskriver Antti.
Sydamerikaner dricker mate som vi dricker kaffe
”En dryck som är allt annat än en dryck”, beskriver Johanna Pohjola i sin bok Mate – Etelä-Amerikan voimajuoma. ”I Sydamerika är mate det viktigaste i socialt umgänge, ett medel för gästfrihet och en symbol för vänskap. Det är en trogen följeslagare, hjälp för tanken, ett konstföremål och ett ceremoniredskap.”
För Antti Pohja betyder mate i stort sett samma sak som för otaliga sydamerikaner – det är en livsstil. ”Ju mer tid man har att lugna sig, desto mer får man ut av att dricka mate.”
Antti Pohja har börjat sin morgon med mate i flera år. Medan familjen fortfarande sover är det skönt att smutta på den jordnära drycken i lugn och ro. ”Mate ger en bra start på dagen. Det är som ett rituellt meditativt ögonblick. Hjärnan nollställs för en stund.”
Mate är en riktig superdryck
Förutom det höga innehållet av C-vitamin innehåller det vitamin A, B och E. Det innehåller också mineraler, antioxidanter och uppiggande koffein. En kopp mate innehåller ungefär samma mängd koffein som en mugg kaffe eller te.
Antti Pohjas intresse för mate började inte av hälsoskäl. Han läste om yerbas goda egenskaper först senare, efter att ha återvänt till Finland.
”Folk i Sydamerika dricker inte mate för vitaminernas skull. Det är en kultur för dem: social samvaro, en ritual. Mate är där lite som en bastu för finländare. De räknar inte hur många milligram C-vitamin de får i sig när de dricker mate. Men visst är det trevligt att veta att varje gång jag dricker mate får jag inte bara den goda smaken, utan också viktiga näringsämnen.”
Anttis företag importerar råvaror till mate
År 2017 grundade Antti Pohja tillsammans med några vänner företaget Matelaituri som importerar yerba mate och tillbehör. Sitt egentliga levebröd får han dock från sitt arbete som företagare inom kommunikationsbranschen och fotbollskommentator.
”Matelaituri behöver aldrig bli världens största business. Men kanske det om tjugo år säljs mer mate i butikerna och det är ett alternativ till kaffe.”
Mate-ambassadören har ett stort arbetsfält, eftersom det i Finland dricks mest kaffe i världen – nästan tio kilo per person och år.
”Jag vill göra folk medvetna om vad mate är. Kanske kan jag bidra till att de börjar dricka mate och må bättre. Om jag drack energidryck varje morgon skulle det vara trist att berömma det, men det här kan jag rekommendera med gott samvete.”
Antti Pohja tittar ner i sin matekopp med djupgrönt bladkross. Han häller upp mer vatten ur termosen och funderar en stund, utan brådska.”
Jag började dricka mate för att det gav mig en så fin känsla. Nu vill jag sprida den känslan till andra. Jag upplever att jag har ett glädjebudskap att komma med.”
Text och foto: Jussi Eskola
Vem:
Före detta fotbollsproffs från Lahtis som arbetar som företagare inom kommunikation och mateimportör.
Motto:
”De bästa stunderna är långsamma och enkla.”
På webben:
@matelaituri.fi