Raija Kivimetsä är galen i supermat

Raija Kivimetsä uppmuntrar till att lära sig grunderna i att identifiera och plocka vilda örter och att använda dem i köket. Vilda örter är gratis supermat från naturen.

Jag älskar mat, säger Raija Kivimetsä och ler: ”Jag vill äta god, välgörande mat gjord på naturliga råvaror”.

För henne börjar allt med så rena, naturliga och vilda råvaror som möjligt.

Raija Kivimetsä är vildörtsutbildaren som förutom matlagning har recept­utveckling som hobby och hon väljer helst inhemskt av alla de slag: mycket vilda örter, svamp, bär och fisk.

”I Finland är vi så lyckligt lottade att vi från tidig vår till sen höst får skörd från vårt eget land. Vi kan plocka bär, svamp och vilda örter att frysa in och torka, och vi kan syra och konservera dem för vintern.”

”Ekologiskt är min ideologi. Det är viktigt för mig, inte bara för människors välmående, utan också för planetens välmående. Jag lagar mycket mat enligt Medelhavsdieten och särskilt den kretanska kosten, men självklart anpassar jag den till våra finska råvaror.”

Skapar nya recept – gärna med mycket olivolja

Raija Kivimetsä


”Jag har märkt att det passar bra för mig med mycket olivolja och att använda lök, vitlök och tomater, vegetariskt betonad mat. Med en sådan kost som består av genuina smaker och lite vildhet till det håller jag mig i god form.

”Raija tillbringar mycket tid i köket, och hon lagar inte bara mat, utan tar också fram nya recept. Ibland blir det fullträffar i stil med kirskålspajen som blivit ett av hennes mest omtyckta recept. Andra gånger lyckas försöken inte riktigt lika bra.

”När mina döttrar fortfarande bodde hemma var de de bästa domarna av mina experiment. Om reaktionen var ‘Vad ska det här föreställa?’ visste jag att det var bäst att inte bjuda på den nyheten en andra gång”, berättar Raija Kivimetsä roat.

Sitt succérecept på orientaliska nässel­plättar utvecklade Raija Kivimetsä som omväxling till vanliga nässelplättar.

”Nässlor har en ganska mineralisk, jordnära smak, så jag tycker spiskummin och kokos­mjölk passar bra i receptet. De bryter av nässlornas smak och skapar tillsammans med dem en läcker harmoni i plättarna.”

Till plättarna dricker Raija Kivimetsä gärna mynta- eller lakritste.

Odlar örter på landet i Bräkylä

En del av året bor Raija Kivimetsä på landet i Bräkylä.

”För nio år sedan köpte jag ett hus i Bräkylä, byggt på 1940-talet som hade tillhört min moster Siiri. Det har blivit min oas. Jag har en och en halv hektar mark där jag odlar bär, grönsaker och fruktträd samt mycket örter. Det växer också mycket horta, vilda örter, i min trädgård.”

Naturliga ingredienser inspirerar Raija Kivimetsä att laga mat och prova på nya smakkombinationer.

”Glädje är också viktigt i matlagningen. Jag lyssnar på musik och sjunger ofta medan jag lagar mat. Naturligtvis är det inspirerande om det finns andra människor runt bordet. Det är underbart att laga mat till andra och dela glädjen i att äta tillsammans.”

Fänkål och ekologiska ägg är två favoriter

Den ivriga kocken har många favoriträtter. Ekologiska ägg är en av dem, bland annat för att de är så mångsidiga.

”Under jäktiga perioder gör jag ofta omelett med vilda grönsaker och svampar. En hektisk dag är en avokado och ett kokt ägg allt som behövs till lunch, på det klarar jag mig bra. Och ägg är en råvara för många rätter, både till vardag och fest.”

Av grönsaker är fänkål just nu Raija Kivimetsäs favorit.

”Jag har lyckats odla fänkål själv och fått en rejäl knöl, som är den del som äts. Naturligtvis kan också stjälkarna användas, men en färsk, tillredd fänkålsknöl är delikatessen för mig.”

Bland hennes oförglömliga smakupplevelser är hummer som just fångats i havet som hon fick på en skaldjursrestaurang i Cornwall i England.

Att samla vilda örter är både nyttigt och jämlikt

Vilda örter har också varit en del av Raija Kivimetsäs liv sedan barndomen.

”Min morfar var botare som använde folklig läkekonst. Jag fascinerades av hans berättelser och hur han förstod och kunde hjälpa människor med växter. Han var en av dem som stakade ut min livsväg.”

Utöver smaken är Raija Kivimetsä intresserad av nässlor och andra vilda örter på ett allmänt plan på grund av deras hälsosamhet och jämlikhet. I Finland kan alla plocka dem tack vare allemansrätten.

”När man plockar vilda örter är det mycket viktigt att kunna identifiera växterna säkert, att plocka dem vid rätt tidpunkt och rätt delar av dem. Dessutom måste man lära sig hantera dem på rätt sätt som råvaror.”

”När man väl har lärt sig de här grundläggande sakerna om vilda örter, principerna för att identifiera och plocka dem, är det en färdighet man har resten av sitt liv.”

Bok blev startskottet för en ny karriär

Raija Kivimetsäs första bok, Villiinny villi­vihanneksiin, publicerades 2005.

”I boken jämförde jag plockning av vildörter med svampplockning och bärplockning. Jag berättade hur det kan vara en hobby för hela familjen.”

”Pressen blev intresserad, jag fick förfrågningar om att hålla kurser och föreläsningar och jag var till och med på morgon-tv och lagade mat. Vid den tiden var jag ansvarig redaktör för tidningen Kunto Plus, och jag gjorde till en början allt det där vid sidan av mitt eget arbete. Jag tog alltid ledigt i maj för att kunna leda vildörtsresor till Kreta och lära ut vildörtsplockning här hemma.”

För ungefär sex år sedan tog Raija Kivimetsä steget till att bli fri företagare. Nu utbildar, undervisar, skriver och föreläser hon inte bara om att använda vilda örter i matlagning, utan också om dem som naturläkemedel. Hon fungerar också som rådgivare.

”Vilda örter är mycket näringstät mat, i en liten mängd finns det en stor mängd näringsämnen - antioxidanter, fenolföreningar, bladgrönt, vitaminer, spårämnen och mineraler.”

”Det är en stor glädje att kunna och få lära människor hur man använder gratis supermat.”

Text Anneli Lenkkeri, foto Ilpo Musto 

Raija Kivimetsä

Vem:

Raija Kivimetsä FM, vildörtsutbildare, fackboksförfattare och friskvårds­utbildare.

Har studerat till örtterapeut på Frantsila örtgård, i England och USA.

Bor en del av året i Bräkylä, en del utomlands.

Familjen består av två döttrar och deras respektive partners, samt en engelsk pojkvän.


Känd för:

En utökad upplaga av boken Hurmaava horta med nya växter och recept publicerades i mars 2023. www.readme.fi

Läs mer