
Skulle det smaka med Pinot Gris eller Pinot Grigio?
Pinot Gris och Pinot Grigio är en och samma druvsort som används till en mängd olika viner. Namnet på etiketten ger en antydning om vinets stil. Pinot Gris tyder oftast på en aromatisk fransk stil, medan Pinot Grigio vanligen är fräscht i italiensk stil.
Pinot Gris, eller Pinot Grigio på italienska, är på många sätt en mycket personlig druvsort. Alkos utbildare och försäljare Eero Lehtonen säger att den har en alldeles egen karaktär.
”Pinot Gris är en spännande mellantyp av druva. Det är en rätt så mörk druvsort, som ändå används till att tillverka ljust vin. Den har också en mycket unik aromvärld”, beskriver Lehtonen.
”Den är oerhört mångsidig i sin användning. Vinerna som kan göras av Pinot Gris sträcker sig över en otroligt bred skala.”
Den tydligaste skiljelinjen går mellan Frankrike och Italien:
- I Frankrike är vita pinot gris viner ofta mjuka och aromatiska.
- I Italien går druvsorten under namnet Pinot Grigio, och vinerna är i allmänhet friskt syrliga och har en fräsch arom.
Läs mer om druvan Pinot Gris:
- Varifrån kommer Pinot Gris?
- Vilken typ av aromer har pinot gris-viner?
- Vilken typ av viner görs av Pinot Gris?
- Var odlas Pinot Gris?
- Till vilka maträtter passar vin av Pinot Gris eller Pinot Grigio?
Varifrån kommer Pinot Gris?
Pinot Gris kommer från Bourgogne i Frankrike, där den uppstod naturligt som en mutation av sorten Pinot Noir. Östra Frankrike är alltså druvsortens ursprungliga hem, och den har etablerat sig där som en typisk druva i synnerhet i Alsace.
Namnet Pinot Gris kommer från att druvorna ofta har en blågrå färg – ”gris” betyder grå på franska. Pinot för sin del är en hel druvfamilj, som inkluderar bland annat Pinot Blanc och Chardonnay.
Namnets vanligaste synonymer följer också samma mönster. I italienska Pinot Grigio betyder ”grigio” grå, medan tyska Grauburgunder betyder ”grå burgunder”.
Vilken typ av aromer har pinot gris-viner?
Eero Lehtonen säger att aromerna i Pinot Gris/Pinot Grigio varierar mycket beroende på typen av vin.
Pinot grigio-viner i italiensk stil har ofta:
- milt päron
- grönt äpple
- fräsch citron
- de bästa vinerna också örtig mineralitet.
Den franskinspirerade pinot gris-stilen har vanligtvis:
- mogen aprikos, persika eller gula plommon
- nyanser av honung och/eller bivax
- kryddighet
- specialitet i Alsace är en champinjonliknande doft.
Vilken typ av viner görs av Pinot Gris?
Viner av Pinot Gris varierar stort beroende på växtregion och vinodlarens och vinmakarens val.
Fylliga och aromatiska vita viner
Pinot gris-viner, särskilt från Alsace, är ofta ganska mjuka, fylliga och aromatiska. Vinerna görs mycket torra, men ofta med lite socker. Sorten används också till trögflytande och söta dessertviner.
Fräscha vita viner
Pinot grigio-viner exempelvis från norra Italien är ofta fräscht syrliga och har en frisk fruktarom. Men även hos dem går stilen numera i en mer aromatisk riktning.
Mousserande viner
Druvsorten används också i mousserande viner, där den kan förekomma på egen hand eller oftare som en del av en druvblandning. Vinerna varierar från lätta och fruktiga till rentav mycket fylliga.
Orange- och roséviner
Det speciella med Pinot Gris är att färgen på druvorna varierar rentav inom samma klase, från blågrå ända till brunröd. Om druvornas skal får vara med under vinframställningen ger de färg åt vinet.
Druvsorten passar utmärkt till orangeviner som görs bland annat i Friuli i nordöstra Italien och i grannlandet Slovenien. Då går aromvärlden ofta mot mogen fruktighet och honungsaktig kåda.
Druvan används också för att framställa roséviner, som ofta är fräscha och lätta.
Var odlas Pinot Gris?
Pinot Gris, eller Pinot Grigio på italienska, har varit en trendig sort de senaste decennierna. Därför odlas den nu i olika delar av vinvärlden. I allmänhet är växtplatserna relativt svala.
”Sorten är bäst anpassad till ett milt klimat. I mycket svala förhållanden finns det en risk att druvorna förblir råa, men å andra sidan ger det riklig syra, som inte det inte finns särskilt mycket av i Pinot Gris från varmare områden”, förklarar Eero Lehtonen.
Frankrike
- I Frankrike är Pinot Gris mest känd i viner från Alsace. Men den odlas också på andra håll, i viss utsträckning till exempel i druvans hemtrakter i Bourgogne.
- Högklassig pinot gris från Alsace åldras vackert, så vinerna passar också till källaren.
- Druvsorten är tillåten i champagne, även om den används mycket sällan.
Italien
- I Italien har regionerna i landets nordöstra del tagit Pinot Grigio till sig som en viktig sort.
- Det görs mycket viner av sorten i Veneto. I Friuli och Alto Adige, med en lite mindre produktion, har man för sin del profilerat sig som tillverkare av särskilt högklassig pinot grigio.
Tyskland
- Pinot Gris har blivit en populär druva också i Tyskland. Även om det traditionella namnet på druvsorten där är Grauburgunder, ståtar många etiketter med det italienska Pinot Grigio som är bättre känt på exportmarknaderna.
- Stilen på tyska viner är ofta ett slags mellanting mellan den aromatiska i Alsace och den fräscha i norra Italien.
Nya vinvärlden
- Pinot Gris, på italienska Pinot Grigio, har stor spridning inte bara i Europa utan också på andra håll i världen.
- Namnet på etiketten ger ofta en antydning om vinets stil: Pinot Gris tyder oftast på en aromatisk fransk stil, medan Pinot Grigio vanligen är fräscht i italiensk stil.
- I USA har en mycket fräsch pinot grigio-stil varit populär, och den blev en stor trend i början av millenniet. En mer aromatisk stil tillverkas också i landet. Vinerna kommer till exempel från svalare delar av Kalifornien och de nordligare delstaterna Oregon och Washington.
- Det kommer också många pinot gris-viner från till exempel Australien och Nya Zeeland, där stilen ofta är tämligen aromatisk.
Till vilka maträtter passar vin av Pinot Gris eller Pinot Grigio?
Vinets stil avgör vilka maträtter det matchar bäst.
Fisk och skaldjur
Pinot grigio med citrustoner och lätt mineralitet är perfekt till eleganta och lätta rätter med smak av hav. Det passar till både skaldjur och vit fisk.
Sparris och andra grönsaker
Vårens och försommarens sparrisskörd passar bra ihop med tysk grauburgunder, varför inte också med högklassig pinot grigio. Samma viner passar också till andra smakrika grönsaker.
Asiatiska kök
Mjuk pinot gris med en lätt kryddig arom fungerar bra till asiatiska smaker. Maten kan till exempel innehålla soja och ingefära, och vinet tål till och med ett lätt sting av chili eller sichuanpeppar.
Anka och gris
Aromatiskt pinot gris-vin passar perfekt till anka eller varför inte gris som serveras med en fruktig sås. Anka i apelsinsås är ett klassiskt exempel.
I Alkos sortiment finns över 150 vita viner som helt eller delvis tillverkats av antingen Pinot Gris eller Pinot Grigio. Det finns också vita viner av druvsorten under namnen Grauburgunder och Grauer Burgunder. Roséviner finns också under namnen Pinot Gris och Pinot Grigio. Likaså finns det mousserande viner under namnen Pinot Gris och Pinot Grigio.
Artikelns sakkunniga Eero Lehtonen arbetar på Alko i Åbo som utbildare och försäljare. Han har sedan unga år varit en passionerad hemmakock och av drycker hade han först öl som hobby. När han började jobba på Alko breddades hans brinnande intresse också till viner.