Cabernet Sauvignon är en verklig klassikerdruva

Mörka Cabernet Sauvignon är en av de mest odlade druvsorterna. Den ger ett brett utbud av viner allt till de mest lysande stjärnorna i världen.

Det finns knappast ett hörn av vinvärlden där det inte odlas Cabernet Sauvignon. Kirsi Erme, produktchef för viner på Alko, säger att druvan ofta förknippas med hög kvalitet, vilket härrör från de franska toppvinerna från Bordeaux.

"Det är en klassisk sort, känd över hela världen", konstaterar Erme.

Men mångsidiga Cabernet Sauvignon är mer än bara en sort för dyra toppviner.

"Beroende på odlings- och väderförhållandena och naturligtvis tillverkningsmetoderna, används Cabernet Sauvignon till viner från en prisvärd klass till världens ultrapremium och till allt däremellan", förklarar Erme.

Cabernet Sauvignon är en sort som mognar sent och kräver därför ett milt klimat och en varm höst så att druvorna ska mogna optimalt. Det ger vinerna fruktighet, syrlighet och tanniner.

 Läs mer om Cabernet Sauvignon:

Vilka aromer finns det i Cabernet Sauvignon?

Typiska aromer i cabernet sauvignon-viner

Den mest typiska aromen hos cabernet sauvignon-viner är svarta vinbär, som en även nybörjare i vinvärlden kan lära sig att känna igen.

 "I bästa fall är doften som att sticka ner näsan i en hink med nyplockade mogna svarta vinbär", beskriver Erme.

Typiska aromer i cabernet sauvignon-viner är:

  • svarta vinbär

  • andra bär, t.ex. mörka körsbär

  • örter, t.ex. mynta

  • aromer från ek, som kryddighet, toffee och rostade dofter

  • aromer som lagring ger, exempelvis läder och stall. 

Vilken typ av viner görs av Cabernet Sauvignon?

Cabernet Sauvignon är framför allt en druva för röda viner, men det görs också roséviner och ibland till och med mousserande viner och vita viner av denna druva. Det är möjligt, eftersom saften också från druvor med mörka skal är ljus.

Rödvinerna är av varierande stil.

“Beroende på växtförhållandena ger Cabernet fruktiga viner som är lätta att dricka som unga. Den andra ytterligheten är att vinet kräver lång lagring för att göra det behagligt att dricka”, förklarar Erme.

  • Cabernet sauvignon-rödviner varierar från medelfylliga till mycket fylliga och från mjuka till stramt tanninrika.

  • Klassiskt har vinerna en stram struktur som syrligheten och tanninerna ger.

  • I Bordeauxs milda klimat blir vinerna i bästa fall sofistikerade och eleganta och lämpliga för lång lagring.

  • I varmare områden blir vinerna ofta lättare att dricka, rundare och kanske mer syltiga, och de tål ofta inte lång lagring.


Var odlas Cabernet Sauvignon?

Cabernet sauvignon-viner produceras i nästan alla vinländer.

“Lite generaliserat kan man säga att Cabernet Sauvignon odlas över hela världen där vin överhuvudtaget odlas”, säger Erme.

Frankrike

Vinregionen Bordeaux, och i synnerhet dess underdistrikt Médoc, är Cabernet Sauvignons ursprungshem. Där blandas också andra sorter i vinerna, huvudsakligen Merlot och Cabernet Franc – ett vin med bara Cabernet Sauvignon från området kan bli alltför stramt. Vinerna är sofistikerade, strukturerade och klarar lagring.

Sorten odlas också i sydvästra och södra Frankrike samt i viss mån i Loiredalen.

Övriga Europa

Cabernet Sauvignon odlas rikligt exempelvis i Spanien och Italien. I det senare kombineras sorten ibland med landets egen Sangiovese-druva i Toscanas moderna, så kallade supertoskanska viner.

Sorten är också viktig i bland annat Bulgarien, och odlas i viss utsträckning till och med i svala vinländer som Tyskland.

USA

I USA är Cabernet Sauvignon en viktig sort särskilt i Kalifornien och delstaten Washington.

I Kalifornien är vinregionen Napa känd för sina eleganta och ofta mycket dyra cabernet sauvignon-viner. “Stilen är mustig och ofta ekdriven, men vinerna har en stilig balans som är typisk för toppviner”, beskriver Erme.

Sydamerika

Cabernet Sauvignon är den mest odlade sorten i Chile och står för nästan en tredjedel av landets vingårdar. I Chiles varmare områden mognar druvorna bra, och samtidigt ger de svala nätterna en frisk syrlighet. Vinerna är fylliga och kryddiga.

Sorten odlas också mycket i Argentina.

Australien

I Australien görs cabernetviner i många stilar. Sorten blandas där ibland med Shiraz, vilket är ovanligt på annat håll.

Sydafrika

Sorten odlas i stor utsträckning i de sydafrikanska vinregionerna i Western Cape, där den också görs till toppviner. Ibland används den blandning av druvor som är känd från Bordeaux och går alltså under termen bordeauxblandning.

Kina

Viner från Bordeaux är högt ansedda i Kina, så det är ingen överraskning att Cabernet Sauvignon också har fått en viktig roll på landets egna vingårdar.

Om man gillar Cabernet Sauvignon, vilka andra druvor kan det vara lönt att prova?

De som älskar Cabernet Sauvignon kan prova viner med en liknande aromvärld eller motsvarande strama stil:

  • Mörka Cabernet Franc är den ena av Cabernet Sauvignons föräldrar, av vilka sorten har korsats. Den har en liknande syrlig och tanninrik struktur samt tydliga svartvinbärsaromer. Ofta används sorten som del av druvblandningar i vin, men det görs också endruvsvin av Cabernet Franc. Den andra föräldern är ljusa Sauvignon Blanc som även den har aromer av svarta vinbär, visserligen mer av blad än bär.

  • Röda viner av druvorna Malbec och Syrah, dvs. Shiraz, har en liknande fyllig och tämligen stram rödvinsstil.

Till vilka maträtter passar cabernet sauvignon-vin?

Viner gjorda av Cabernet Sauvignon uppfattas ofta som en bra match till rött kött, men de är också lämpliga att drickas till andra rätter.

Kötträtter

Cabernet sauvignon är ett klassiskt val till nötkött och vilt, till exempel älg. Likaså trivs gris och allt grillat kött i sällskap av sådant vin.

Vegetariskt

Mustiga vegetariska rätter med mycket smak trivs med cabernet sauvignon. Till exempel är rostade rotsaker ett fungerande matval.

Till grönsaker behöver vinet inte vara det allra fylligaste, utan exempelvis ett medelfylligt passar bra.

Ostar

Om det blir vin över från huvudrätten, är cabernet sauvignon en bra partner till dessertost.

Till fylligt rött vin fungerar det med smakrika ostar, till exempel blåmögelost. Likaså passar lagrade hårda ostar till cabernet.

Kirsi Erme
Kirsi Erme, produktchef för vin, är magister i livsmedelsvetenskap och ansvarar för närvarande för Alkos vinsortiment från Sydamerika, Spanien och Portugal. Hon började på Alko 2013 efter att ha arbetat länge med inköp inom dagligvaruhandeln. Hennes största fritidsintresse är Frankrike, dess kultur och naturligtvis god mat och dryck. Goda ostar kan Erme inte motstå! I fråga om viner provar hon gärna olika nya produkter, och det ger ju den rika och internationella vinvärlden utmärkta möjligheter till.
Cabernet Sauvignon på Alko
Alkos urval omfattar mer än 600 röda viner på Cabernet Sauvignon, från mer än 20 länder. Inemot 150 av dem kommer från Frankrike, och av dem är över 100 från Bordeaux. Näst mest av dessa viner kommer från Chile, och därtill kommer betydande mängder från bland annat Italien, Spanien, AustralienSydafrika och USA. Dessutom används Cabernet Sauvignon framför allt i roséviner.