Chardonnay överraskar med sin mångsidighet

Chardonnay är en av världens populäraste ljusa druvor. Den är en anpassningsbar råvara och olika regioner och vinproducenters val skapar en bred skala av varierande viner.

Chardonnay är sannerligen en mångsidig druva. Det är en ansedd sort som används till några av världens dyraste vita och mousserande viner, men därtill finns det chardonnayviner också i alla andra prisklasser.

"Chardonnay är en allrounddruva som kan användas till vad som helst. Den lämpar sig till allt från lättdruckna sällskapsviner till världens finaste champagner”, säger Timo Tossavainen, Alkos produktchef för viner.

Var odlas Chardonnay?

Chardonnay kommer ursprungligen från Bourgogne i Frankrike, och där odlas också sortens mest berömda klassiker. Druvan är uppkallad efter en by i södra delen av regionen.

Från sin hemtrakt har Chardonnay spridit sig över hela den vinodlande världen. I Europa odlas det mycket av den till exempel i Italien och Spanien, och därtill har Chardonnayrankor planterats i alla vinländer utanför Europa. Sorten är viktig exempelvis i Australien och USA.

Ett chardonnayvin kan oftast identifieras genom att ta en titt på etiketten. Men det finns också undantag.

"Ibland måste man veta enligt vinregionen att det är Chardonnay, eftersom det kanske inte står på etiketten. Vinregionen Chablis är ett bra exempel på detta”, förklarar Tossavainen.

Många druvor har alternativa namn, men Chardonnay går under samma namn nästan utan undantag. I Österrike kan dock namnet Morillon ibland användas.

Vad kräver Chardonnay av sin växtplats?

Chardonnay är inte särskilt kräsen när det gäller växtplats.

"Chardonnay är så utbredd eftersom den kan odlas i olika delar av världen under olika förhållanden, och vinerna varierar därefter," säger Tossavainen.

Men många av de mest prestigefyllda vinerna kommer från ett relativt svalt klimat och jordmån med kalksten – Bourgogne och Champagne i Frankrike är bra exempel på detta.

Hur smakar Chardonnayvinerna?

Chardonnays mångsidighet illustreras av att viner tillverkade av druvsorten finns i Alkos alla smaktyper för vita viner, från mjukt och lätt till generöst och rostat.

"Chardonnay överraskar om och om igen med sin mångsidighet. Alltid när jag får prova Chardonnay från en för mig ny producent väntar jag med spänning på hurdant slutresultatet från deras tillverkningssätt är. Det kan vara allt från syrligt och örtigt till ett maffigt ekigt och gräddigt vin”, säger Tossavainen.

I svala områden blir vinerna syrliga, friskt fruktiga och ofta mineraliska. I varmare områden är vinerna vanligen mjukare, med mogen, till och med tropisk fruktighet i sina aromer. Oftast är Chardonnayvinerna torra, men druvan används till viner i alla söthetsgrader.

Chardonnays typiska aromer är inte särskilt starka, så druvan är inte lätt att känna igen på samma sätt som exempelvis Sauvignon Blanc, en annan fransk klassiker.

Ofta innehåller smaken aromer av grönt äpple eller citron, i varma områden till exempel en nyans av ananas. Förutom växtplatsen har tillverkningsmetoderna stor inverkan, så Chardonnay kan ha nyanser av smör och grädde eller ekiga aromer av kola och vanilj samt rostade toner.

En robust och ekig Chardonnaystil var särskilt populär ännu för några decennier sedan, men sedan dess har trenden gått i en fräschare riktning. Eklagring har dock inte upphört helt och aromer från det är en del av elegansen i många klassiska viner.

Chardonnay används också i mousserande viner

Chardonnay är en av de mest klassiska druvsorterna i mousserande viner. Den är en viktig del av till exempel druvblandningen för champagne tillsammans med mörka Pinot Noir och Meunier. Kombinationen av Chardonnay och Pinot Noir är vanlig också i andra områden för mousserande viner i klassisk stil.

 “Om man vill smaka Chardonnays elegans i champagner, så visar termen Blanc de Blancs på etiketten att vinet är gjort endast på ljusa sorter, vilket i Champagne i regel betyder just Chardonnay. Några andra ljusa sorter odlas också i regionen, men de förekommer bara sällan numera”, säger Tossavainen. 

Till vilka maträtter passar Chardonnay?

Chardonnayvinerna passar allmänt till många olika rätter. 

"Själv har jag nästan alltid en flaska Chardonnay på kylning hemma, för jag beslutar ofta vad det blir till middag först i butiken. Eftersom Chardonnay kan kombineras med så mycket, är det nästan säkert att det finns ett lämpligt vin avkylt hemma oavsett vad jag väljer till middag”, säger Tossavainen.

Kombinationen av mat och vin kan också anpassas efter Chardonnayvinets stil. Vinerna som görs på druvan är så varierande, att det också finns en stor skala av maträtter som matchar dem fint.

Fruktig och lättillgänglig Chardonnay är bra allroundvin till sallader och vegetariska rätter, och är också ett fungerande val till en buffé. 

Friskt syrliga Chardonnayviner är klassiska drycker till skaldjur och fisk med mild smak, såsom sik eller gös. Sådana viner finns i smaktyperna nyanserat och strukturerat samt friskt och fruktigt. 

Fyllig och ekig Chardonnay för sin del står sig som par även till starkare smaker. De trivs utmärkt i sällskap av aromatisk fisk som lax samt skaldjur med mycket smak. En robust Chardonnay matchar också ljust kött, från olika fåglar ända till gris. Sådana viner finns i smaktypen generöst och rostat.

Chardonnay i Alkos sortiment

Sortimentet i Alkobutikerna och Alkos webbutik omfattar ungefär 400 chardonnayviner. 

Läs mer om vinernas värld