
Förvaring och lagring av vin
Det finns några enkla regler för förvaring av vin. Alkoholdrycker, såsom vin, håller sig i regel bra i hemförhållanden, eftersom alkohol och i vissa drycker även socker är utmärkta konserveringsmedel. Det finns emellertid drycker som inte blir bättre av att förvaras.
Drycker bör helst förvaras mörkt och svalt i jämn temperatur.
Det sägs att vin blir bättre med tiden. Det finns emellertid drycker som inte blir bättre av att förvaras. Till exempel är de flesta svaga viner avsedda att drickas när de är unga. De håller sig som fräschast i 1–2 år. När de väl öppnats håller de bara i några dagar.
Starka viner som madeira, sherry och portvin håller däremot oöppnade i åratal. Men när de öppnas kan de bli gamla redan efter några veckor. Det gäller särskilt torr sherry. Ett undantag är madeira, som står sig i flera månader efter öppnandet. Starka alkoholdrycker håller i flera år, både oöppnade och öppnade. Men även de kan med tiden avdunsta och aromerna och färgen mattas av.
Ett svalt och mörkt lager är bäst för förvaring av viner
Det är inte alltid möjligt att investera i en källare eller ett vinskåp. Vinflaskor kan också förvaras i rumstemperatur, förutsatt att lagret är mörkt och skakfritt och att temperaturen hålls jämn.
Idealiska förhållanden för viner är en temperatur på 10–15 grader året om och hög luftfuktighet. För att förhindra att naturkorkarna torkar ska vinflaskorna förvaras liggande.
Flaskor med mousserande vin behöver inte förvaras liggande, eftersom flaskans tryck räcker till för att hålla naturkorken tillräckligt fuktig.
Om vinflaskorna har syntetisk kork eller skruvkork kan de också stå upprätt. Under mognadslagring bildas det fällning på botten av vinflaskan, så det är lämpligt att dekantera vinet före servering. Dekanteringen görs så här: vinflaskan ska om möjligt placeras upprätt redan dagen innan. Cirka 2–3 timmar före servering öppnas flaskan och dess innehåll hälls försiktigt över i en karaff, varvid fällningen blir kvar på flaskans botten. Samtidigt kommer vinet i kontakt med syre och vinets smak öppnar sig.
Största delen av vinerna är bäst som färska
De flesta viner är drickbara strax efter köpet. I synnerhet fruktiga vita viner, roséviner och billiga mousserande viner blir inte bättre av flera års lagring utan förlorar sin fruktighet. Inte heller lådviner är avsedda för mognadslagring.
Vin av hög kvalitet förbättras under lagring
Särskilt unga röda viner smakar ofta strävt och är tanninrika. Vinernas smak mjuknar och blir mångsidigare när de får mogna under lagring.
Många dyrare röda viner som kostar mer än 15–20 euro är bara 2–4 år gamla när de kommer ut på marknaden, och de kan verka sträva och tanninrika. Ofta blir de bättre om de får mogna i flaskan.
Med tiden mjuknar de unga röda vinernas hårdhet och känns mindre tanninrika. Samtidigt ökar vinets fruktighet och får ett tillskott av rökiga och jordnära aromer med lädertoner. Även rödvinernas färg förändras med åren från purpur till medelrött och får slutligen en orange nyans. Lämplig mognadstid varierar beroende på vinet från ett år till flera decennier.
Även dyra unga vita viner och fina dessertviner utvecklas under lagring. Vita viner ändrar under årens lopp färg från ljust citrongul till mörkare. Vin kan till och med få en gyllene nyans.
Vinvärldens klassiker är långlivade
Viner som kan mognadslagras i källare är rödvinsklassiker som mjuknar för att avnjutas först när de är över fem år gamla. För de bästa vinerna tar det tiotals år att utvecklas.
Av de röda vinerna lämpar sig fransk röd bordeaux och bourgogne av hög kvalitet för lagring liksom också många röda viner från Rhône-regionen, t.ex. côte rôtie och châteauneuf-du-pape. Av de italienska är bland annat barolo, chianti classico riserva och brunello di montalcino långlivade.
Också nya världens och Spaniens dyra rödviner utvecklas under lagring. Däremot har de spanska gran reserva- och reservavinerna redan mognat innan de släppts ut på marknaden.
Långlivade vita viner är till exempel dyrare rieslingviner från exempelvis Alsace och Tyskland och högklassig vit bourgogne.
Förvaring av vin – när är vinet som bäst?
Hur vet man när ett vin är för ungt för att drickas? Eller när det redan har passerat sitt bästa stadium? Finns det viner som inte behöver lagras?Om ett par år gammalt rött vin känns oangenämt omoget, pepprigt och tanninhaltigt kan det vara för ungt. Mognadslagring mjukar också upp ett ettrigt vitt vin, men i allmänhet är vita viner mer drickbara som yngre än röda viner.
Ett vin som passerat sitt bästa stadium har förlorat sin egentliga smak, det kan kännas unket och har redan tydligt brun färg.
Det går inte att på förhand göra en fullständig bedömning av hur ett vin kommer att utvecklas, och man kan inte lova att ett vin som är oangenämt när det är ungt kommer att bli bättre även om det mognadslagras.
Vissa människor gillar unga viner, andra uppskattar viner som fått utvecklas under en lång tid. Det finns ett stort utbud av drickfärdiga viner, till exempel roséviner och mousserande viner, lådviner och många billiga viner.
-
Drycker bör helst förvaras mörkt och svalt i jämn temperatur.
-
Idealiska förhållanden för viner är en temperatur på 10–15 grader året om och hög luftfuktighet.
-
Om flaskan har naturkork ska vinet förvaras liggande.
-
Vinflaskor med syntetisk kork eller skruvkork kan stå upprätt.
-
Flaskor med mousserande vin behöver inte förvaras liggande, eftersom flaskans tryck räcker till för att hålla naturkorken tillräckligt fuktig