Lambrusco – en bubblande överraskning

Mousserande, lite sötaktig, djupröd – eller något annat. Den italienska lambruscon är en spännande och mångsidig vintyp som nu gör comeback.

Lambrusco är en italiensk vin som just nu upplever en renässans. Alkos kommunikationschef Anri Lindström berättar att Lambrusco både är namnet på vinet och druvsorten det tillverkas av.

Upptäck Lambrusco

"Om vi pratar om vin är lambrusco ett läckert vin från regionen Emilia-Romagna, som kan vara allt från spritsigt mousserande till torrt och sött," beskriver Lindström.

"I praktiken är det en vinstil som alltid har lite bubblor och som görs av olika druvsorter från Lambrusco-familjen. Oftast används en blandning av dem."

Med sin fruktighet och uppfriskande syra väcker lambrusco nu intresse som matvin. Från dess hemtrakter kommer många italienska läckerheter som parmaskinka, balsamvinäger, parmesanost, ragù alla bolognese, tagliatelle och tortellini – lambrusco är som hemma bland dessa rika smaker.

Upptäck lambrusco:

Vilken typ av vin är lambrusco?

Vilken typ av vin är lambrusco?

Anri Lindström betonar att lambrusco finns i flera olika stilar.

  • Klassisk lambrusco är ett rött vin, men det görs också i vitt och rosé.
  • Sötman varierar, men även i torra lambruscovinerna finns vanligen åtminstone en liten mängd socker.
  • En gemensam nämnare är bubblorna, som kan variera från lätt pärlande till de bubblor som finns i mousserande vin.

Bubblorna bildas med olika metoder:

  • Vanligtvis får lambrusco sina bubblor i slutna tankar.
  • Ibland används den traditionella metoden för mousserande viner, där bubblorna bildas genom en andra jäsning i flaskor.
  • Méthode ancestral är en historisk metod som fortfarande används. Den är baserad på en jäsning där vinet jäser och får sina bubblor i flaskorna. Många kvalitetstillverkare är entusiastiska över denna metod.

Hur smakar lambrusco?

Hur smakar lambrusco?

Lambruscons smak präglas av dess rika fruktighet. Druvsorterna varierar, och var och en ger sina egna aromer.

"I smakvärlden kommer du att uppleva härligt fruktig bärighet," sammanfattar Lindström.

I lambruscons aromer kan du hitta till exempel:

  • färska hallon
  • mogna körsbär
  • till och med godisaktiga bärnyanser
  • vattenmelon
  • rosighet eller
  • doft av blå blommor

Till sin struktur är lambrusco ett relativt lätt vin:

  • alkoholhalten är vanligtvis låg

  • syra och bubblor ger vinet friskhet

  • även om det görs robusta lambrusco-viner innehåller de inte mycket tanniner, alltså garvsyra

  • de torra lambruscovinerna har en lättare smak än de söta.

Var produceras lambrusco?

Lambrusco produceras i norra Italien, i regionen Emilia-Romagna, men delvis också på Lombardiets sida. I mindre skala odlas Lambrusco-sorter även på andra håll.

Vinet har en lång historia, etruskerna odlade förmodligen Lambrusco-druvor redan innan den romerska eran.

Vinodlingarna ligger främst runt städerna Modena och Reggio i en lantlig miljö som utgör hjärtat av det italienska jordbruket. Vingårdarna finns på allt från bördiga slätter till näringsfattiga kuperade sluttningar, där de mest eftertraktade vinerna kommer ifrån.

Det finns flera produktionsområden av varierande storlek som har olika kvalitetsklassificeringar. Anri Lindström nämner exempelvis den breda regionala kvalitetsklassen IGT Emilia, på samma område finns även mindre kvalitetsklasser som DOC Modena och DOC Reggiano.

På samma område finns också ännu mindre underklasser som är mycket eftertraktade. Till dessa hör bland annat:

  • DOC Lambrusco di Sorbara, vars viner har märkbar syra, intensiv blommig och rödbärig doft samt relativt ljus färg.
  • DOC Lambrusco Grasparossa di Castelvetro är ett litet och kuperat område, vars näringsfattiga vingårdar producerar robusta och tanninrika lambruscoviner och även mer fylliga viner än lambrusco.

Vilka druvor används för att göra lambrusco?

Vilka druvor används för att göra lambrusco?

Lambrusco är en stor druvfamilj, vars olika sorter ofta blandas i lambruscoviner. Dessutom kan små mängder andra lokala sorter ingå.

  • Lambrusco Salamino är den mest odlade druvan i Lambrusco-familjen. Den har ett lite lustigt namn som betyder "liten salami", eftersom druvklasarna är avlånga. Aromen innehåller hallon, körsbär och rosor.
  • Lambrusco Grasparossa är den mest robusta och tanninhaltiga av sorterna, men den har känsliga blommiga aromer med inslag av viol samt apelsin- och persikablomma.
  • Lambrusco Sorbara är känd för sin tydliga syra. Av den görs ofta torra lambruscoviner, som kan innehålla aromer av bland annat körsbär och blåbär.

Produktionen av lambrusco-druvorna är ovanligt stor. En ny trend inom lambrusco är att begränsa skörden för att höja vinernas kvalitet.

Varför är lambrusco populärt nu?

Den söta stilen av lambrusco var mycket populär på 1970- och 1980-talen. På den tiden var lambrusco ett av Italiens viktigaste exportviner som skeppades mycket till exempelvis USA och Storbritannien. Lambruscons popularitet avtog småningom till förmån för torrare vinstilar.

Nu blåser nya vindar och lambrusco är återigen på frammarsch. Vinet har moderniserats och allt fler producenter satsar på kvalitet. Torrare lambrusco-viner har blivit vanligare.

Lindström berättar att sommelierer i världens metropoler redan har upptäckt lambruscons potential som smakpar till olika maträtter.

Samtidigt har den yngre generationens vinentusiaster tagit till sig den avslappnat sprudlande och fruktiga lambruscon – delvis för att säga nej till en viss sorts elitism.

"Det behöver inte alltid vara så seriöst. Men det betyder inte att vinet inte kan vara av hög kvalitet ändå," funderar Lindström.

I Finland är lambrusco ännu ett mindre fenomen än i resten av världen, men även här har det börjat bubbla under ytan.

Vilka maträtter passar lambrusco till?

Vilka maträtter passar lambrusco till?

Enligt Anri Lindström är det viktigt att ta hänsyn till vinets sockerhalt när man söker en lämplig maträtt att kombinera det med.

Lambrusco görs i olika söthetsgrader, som från den torraste till den sötaste graden kallas: secco, semisecco, amabile och dolce.

Lambruscoviner bör alltid serveras kylda för att framhäva deras lätthet.

Kött, fisk, vegetariska rätter

Torr lambrusco är ett mångsidigt matvin som passar bra till lammkotletter eller väl kyld tillsammans med lax.

Torr lambrusco fungerar också bra med allt från sallader till kraftigare vegetariska rätter.

Pizza och pasta

Lambrusco är ett allroundvin som passar perfekt till pastarätter med tomatsås och kött samt till pizza. Med salt mat fungerar också lite sötare vin, vars syra friskar upp smakupplevelsen.

Ostar och charkuterier

Lambrusco är ett utmärkt picknickvin eller sällskap till plockmat och salta snacks. Prova det med olika ostar och charkuterier.

Lambrusco är ett självklart val till Emilia-Romagnas egna skatter som parmaskinka, mortadella (korv), culatello (salami) och parmesanost.

Mingel och efterrätter

Halvsöt amabile var tidigare den mest populära lambruscostilen. Den passar utmärkt som mingelvin, prova det med jordgubbar!

De allra sötaste lambruscovinerna klassificeras som dessertviner. De gör sig bra till bäriga desserter.

Text: Lasse Pakarinen

 

Anri Lindström

Produkt-kommunikationschef Anri Lindström är toppexpert på vin och andra drycker, och hon anser att det finns något intressant för alla i dryckesvärlden. På fritiden sysslar hon med musik, utvecklar nya recept i köket eller spelar brädrollspel.

Läs mer