Smakfulla Riesling

Riesling-druvan som frambringar aromatiska vita viner, har blivit väldigt populär. Druvan är lämplig för många olika stilar och sammanhang.

Under senaste år har den nyansrika Riesling-druvan blivit en av de mest populära ljusa sorterna. Samtidigt har dess hemland Tyskland stärkt sin position inom Alkos försäljning som ett av de mest populära vitvinsländerna. 

En av orsakerna till populariteten kan vara Rieslingens mångsidighet. 

”Rieslingen är en väldigt omfattande druva i sig. Den kan användas för torra, halvtorra, halvsöta och söta viner. Det här gör att den är mångsidig, Rieslingen kulminerar inte i någon särskild söthetsgrad”, säger Matti Airola, Alkos utbildare och expedit. 

De lite torrare vinerna är särskilt populära, men enligt Airola frågar kunderna idag även alltmer efter halvtorra viner. 

Airola tar fram druvans mångsidighet vid middagsbordet: Riesling passar till rätter från många olika matkulturer. Samtidigt är den utmärkt som sällskapsdryck. 

Orsaken till att druvsorten blivit populär torde också vara trenden med lätta och fräscha drycker. Trots att vinerna är aromrika passar Rieslingen utmärkt in i den trenden.  

Bekanta dig med Riesling-druvan: 

Var kommer Riesling ifrån?  

Riesling är en traditionellt tysk druva som tydligen kommer från Rhendalen. Det finns anteckningar om att den odlades i Rheingau-regionen redan på 1400-talet. 

Druvsorten har spridit sig särskilt till tysktalande Europa, samt till många andra regioner där klimatet är gynnsamt för att odla den. 

I slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet ansågs Riesling-vinerna vara bland de mest prestigefyllda vinerna i världen. Men deras popularitet minskade allt eftersom 1900-talet fortskred. Vi upplever nu en slags comeback.

Vilken typ av aromer har Riesling-vinerna? 

När det gäller Rieslingens aromer nämner Airola dess fruktighet som innehåller ett inslag av citrus. Den kan exempelvis innehålla en nyans av honung, blommor och mineraler, och ibland också en antydan till petroleum. 

Typiska aromer hos Riesling är: 

  • citron
  • grapefrukt
  • äpple
  • persika
  • aprikos
  • mineraler
  • blommor
  • honung
  • petroleum
  • rök. 

Petroleum är en arom som kan utvecklas i ett Riesling-vin när det åldras. Ibland uppträder petroleum-aromen också i färska viner. 

Riesling-druvan används också för viner som görs av druvor som skördas sent och som ofta är söta. I dem kan fruktigheten ha en dragning av mogen aprikos eller till och med tropisk fruktighet.  

Vilken typ av viner gör man av Riesling? 

Airola berättar att Riesling används för att göra många olika typer av viner: Vissa är gjorda för att avnjutas när de är unga, medan andra behöver lagring. Vissa är lätta, andra mer aromrika och fylliga. 

Dessutom täcker vinerna alla söthetsgrader, från kruttorra till söta dessertviner. 

Det som förenar vinerna är att de är fräscha och generöst syrliga, men det finns undantag. Vanligtvis tillverkas vinerna väldigt neutralt med respekt för druvans smak. 

Riesling är en högklassig sort vars bästa viner också är väldigt långlivade. De söta toppvinerna kan förvaras i källaren i årtionden.  

Av Riesling görs: 

  • Torra, syrliga och friskt fruktiga vita viner, som kan innehålla ett gnutta mjukgörande restsocker. Graden av fruktighet varierar – i vissa är den mineraliskt citrusaktig, i andra är den mer generös och mogen. 
  • Halvtorra och halvsöta vita viner, där sockret avrundar syrligheten.
  • Söta, moget fruktiga vita viner. En del av dessa är mycket söta ädelrötade dessertviner.
  • Även mousserande viner, av vilka en del kan innehålla mineral- och petroleumaromen som är karakteristisk för druvan.

Var odlas Riesling? 

Riesling är en sort som väl avspeglar sin odlingsplats. 

”Riesling gillar att växa i ett svalt klimat, det är en förenande faktor”, berättar Airola. 

Sorten spred sig först från Tyskland till grannländerna och Östeuropa. Nuförtiden odlas den även i vinländer utanför Europa, på vingårdar som är tillräckligt svala. 

Tyskland 

Tyskland är Rieslingens vagga, där man gör viner mer mångsidigt än på andra ställen, i alla söthetsgrader. 

De mest klassiska områdena för sorten är Rheingau och Mosel, där Rieslingen växer i vingårdarna på flodens soliga sluttningar. Jordmånen består i huvudsak av lerskiffer, som anses vara särskilt lämpad för sorten – den anses ligga bakom tonen av mineraler, och till och med petroleum, som är karaktäristisk för Tyskland bästa Riesling. 

Generellt är vinstilen i Rheingau torrare, rikligare och stramare än den i Mosel. Stilen i Mosel beskrivs ofta som fjäderlätt och elegant. 

Alsace 

Alsace som är beläget väster om floden Rhen och nuförtiden på den franska sidan av gränsen, är också en klassisk odlare av Riesling. Det soliga området är varmare än Rheingau eller Mosel. 

Riesling-vinerna från Alsace kan beskrivas som något tjockare och rikligare än deras tyska kusiner. 

Österrike       

Österrike, känt för druvsorten Grüner Veltliner som påminner lite om Riesling, producerar också fina Riesling-viner. I allmänhet kan fylligheten i landets renskurna fruktiga Riesling beskrivas ligga mellan stilarna i Tyskland och Alsace. 

Vinländer utanför Europa 

I USA odlas Riesling särskilt i de nordliga delstaterna Washington och Oregon. Det görs olika typer av viner. Ofta innehåller de en generös, fräsch och frisk fruktighet. 

I Australien har man planterat Riesling i det varma landets svalare fruktträdgårdar. Välkända områden för sorten är i synnerhet Eden Valley och Clare Valley i South Australia, vars klimat är relativt svalt. Vinerna har ofta en mycket generös arom, samt en fräsch lime- eller grapefruktskaraktär. 

Man får också intressanta Riesling-viner från exempelvis Chile och Nya Zeeland.    

Till vilka maträtter passar viner av Riesling-druvan?  

Vid matbordet erbjuder Riesling-vinerna något för nästan alla eftersom deras användning är väldigt brett. 

”Vid matbordet lämpar sig en Riesling för allt från förrätt till efterrätt”, säger Airola. 

Grönsaker 

En fräsch Riesling passar perfekt med fräscha sallader. Den är också lämplig för andra vegetariska rätter. 

Fisk och skaldjur 

Fräscha Riesling-viner kan väl kombineras med fiskrätter. De smakar utmärkt med finländsk vitfisk som abborre och gös. När gäller lax fungerar vinets syrlighet väl med fiskens fethet. 

En torr Riesling är också en klassiker tillsammans med skaldjur. Den smakar utmärkt som krabbvin i slutet av sommaren. 

Den subtila sötman i en halvtorr Riesling främjar kombinationen, när tallriken innehåller smaker av ättika, exempelvis sill. Rieslingen är ett bra val för aptitretarna på julbordet, eftersom den också smakar gott med rom samt gravad och kallrökt fisk.

Ljust kött 

Rieslingens goda struktur och arom bär också upp ljust kött, exempelvis fläsk eller kyckling. 

Kryddig mat 

Det lönar sig att komma ihåg Rieslingen när det gäller kryddiga rätter. Då är det lämpligt med ett glas halvtorrt eller till och med halvsött vin, eftersom sötman balanserar upp den rikliga kryddigheten och hjälper till att lindra den brännande känslan av chili. 

Efterrätter  

När du har ost som efterrätt kan du välja en söt Riesling som allmänt vin. Dess sötma balanserar upp sältan och syrligheten fräschar upp smaken. 

De egentliga dessertvinerna passar för riktigt söta efterrätter. Etiketten på de här allra sötaste Riesling-vinerna gjorda av sent skördade druvor kan till exempel ha texten auslese, beerenauslese, trockenbeerenauslese, eiswein, vendange tardive eller sélection de grains nobles. 

Läs mer om vinernas värld