
Sangiovese ger utmärkta matviner
Sangiovese, känd från Chiantiviner, är Italiens egen druvsort. Den används mångsidigt i olika vinstilar, ända upp till de klaraste topparna.
Sangiovese är en blå druva som används till många av Italiens mest kända och prestigefyllda viner. Det är också den mest odlade sorten i landet.
Alkos service- och produktutbildare Susanna Hildén säger att Sangiovese är intressant eftersom det görs så många olika vintyper av den.
“Det går inte att i en mening beskriva Sangiovese-viner, variationen är så stor. Några av vinerna är riktigt lätta, men druvan kan också göras till oerhört fylliga viner som håller att lagras i åratal.”
Susanna Hildén berättar att hon fortfarande hittar något nytt i Sangiovese-viner, trots att de varit en av hennes favoriter länge. Hon uppskattar särskilt det att vinerna passar så bra till mat.
“Jag dricker vin främst till mat. Sangiovese är ett av de bästa matvinerna tack vare sina egenskaper och aromer”, säger Susanna Hildén.
Läs mer om druvan Sangiovese:
- Varifrån kommer Sangiovese ursprungligen?
- Vilken typ av aromer har Sangiovese-vin?
- Vilken typ av viner görs av Sangiovese?
- I vilka vinregioner odlas Sangiovese?
- Till vilka maträtter passar viner av Sangiovese-druvan?
Varifrån kommer Sangiovese ursprungligen?
Susanna Hildén berättar att Sangiovese kommer från mellersta Italien. Dess ursprungsregion kan vara Toscana, men det finns inte helt säkra bevis för det.
Sorten är mycket gammal, man tror att redan etruskerna odlade den. Namnet sägs komma från orden sangue Jovese, Jupiters blod.
Eftersom Sangiovese har en så långa historia finns det flera kloner av den, det vill säga att det även finns andra stammar av sorten. Den mest kända av dem är Sangiovese Grosso, stora Sangiovese, som också kan förekomma som namn på etiketter. Sangiovese Piccolo, lilla Sangiovese är en annan klonsort.
Andra namn på sorten är till exempel Brunello, Prugnolo Gentile, Morellino och Nieluccio.
Vilken typ av aromer har Sangiovese-vin?
Aromen hos Sangiovese-viner varierar från färska bär till mer mogna nyanser.
Susanna Hildén lyfter fram körsbär som en gemensam arom för vinerna.
“Körsbär är ofta närvarande på något sätt. Det kan vara ljust körsbär, mörkt körsbär eller något jag särskilt gillar, surkörsbär.”
Många känner en aningen bitter eftersmak, som kan ha en kryddighet påminnande om pepparkaksliknande julkryddor.
Typiska aromer hos Sangiovese är:
* röda bär
* viol
* körsbär
* plommon
* fikon
* örter
* kryddighet, till och med pepparkakslika julkryddor
* i fylliga viner ofta ekaromer, till exempel vanilj
* i mogna viner stalliknande smak.
Vilken typ av viner görs av Sangiovese?
Det gemensamma för röda viner av Sangiovese är syrlighet, som kan vara mycket riklig. I övrigt varierar stilen på vinerna.
“Vinet kan vara väldigt lätt, men en stor del är medelfylliga. Det görs också fylliga viner av druvan, där ek ofta används i tillverkningen”, förklarar Hildén.
Vinernas variation beror till stor del på att Sangiovese avspeglar sin växtplats. Också tillverkningssättet inverkar på stilen.
Ofta blandas sorten med andra druvor i vinerna. Deras syfte är vanligen att mjuka upp helheten.
Typiskt för Sangiovese-viner:
* syrlighet
* varierande fyllighet
* strama tanniner, men också det varierar
* ibland roséviner, av vilka många passar utmärkt till mat tack vare sin syrlighet.
I vilka vinregioner odlas Sangiovese?
Sangiovese är en sort utmärkande för Toscana och övriga centrala Italien. Den odlas dock i hela landet och till viss del även utanför Italien, till exempel i USA, Argentina, samt på Korsika, där den är känd som Nieluccio.
Susanna Hildén förklarar att vinerna av sorten varierar beroende på växtplatsen. Ju varmare området är, exempelvis i södra Italien, desto fylligare, mörkare och intensivare är vinerna.
Om växtområdet däremot är svalare, till exempel längre norrut eller i odlingar på hög höjd, blir vinet lättare och aromerna ljusare. Då kan röd bärighet och violer framhävas i vinet.
De mest kända Sangiovese-vinerna kommer från Toscana:
DOCG Chianti
* Chianti med sina undertyper är förmodligen Italiens mest kända vintyp.
* Druvblandningens viktigaste sort är Sangiovese.
* Vinerna kommer främst från den vackra kuperade regionen mellan städerna Florens och Siena.
* Vinerna varierar från relativt lätta till mycket fylliga.
* Chianti Classico är den mest traditionella kärnan i regionen. Allmänt taget är vinerna därifrån fylligare än chianti av bastyp.
* Chianti riserva-versionerna lagras längre än basviner.
DOCG Brunello di Montalcino
* Brunello di Montalcino är ett endruvsvin av Sangiovese och i allmänhet den mest uppskattade representanten för sorten.
* Druvan är känd i området kring staden Siena med namnet Brunello.
* Vinerna är fylliga, sofistikerade, har höga tanniner och ett högt pris.
* Regionen producerar också den lättare vintypen DOC Rosso di Montalcino.
DOCG Vino Nobile di Montepulciano
* Vino Nobile di Montepulciano är ett annat särskilt prestigefyllt vin av Sangiovese, även om andra druvor också delvis kan tillsättas.
* Vingårdarna ligger i den östra delen av Toscana.
* Vinerna är fylliga och aromatiska.
DOCG Morellino di Scansano
* Morellino di Scansano kommer från kusttrakten i Toscana, Sangiovese är dess huvudsakliga sort.
* I detta område heter Sangiovese Morellino.
* Vinerna är ofta moget fruktiga.
Supertoscanare
* En grupp moderna viner, av vilka de första ursprungligen gjordes med status som bordsvin, på grund av druvor som avvek från lagstiftningen.
* Numera kan vinerna vara klassificerade som kvalitetsvin, exempelvis DOC Bolgheri.
* De upproriska producenterna av dessa dyra viner kombinerade italienska traditioner med metoder och sorter av franskt ursprung.
* Druvblandningen kan till exempel bestå av Sangiovese tillsammans med Cabernet Sauvignon och Merlot.
Till vilka maträtter passar viner av Sangiovese-druvan?
Susanna Hildén tycker att sangiovese är ett utmärkt matvin:
“Bra syra är deras bärande kraft vid matbordet. Den matchar en mängd olika rätter.”
Susanna Hildén tar upp grundregeln vid kombination av vin och mat, som också gäller för olika Sangiovese-viner: till lättare mat väljs ett lättare vin, till kraftigare smaker passar ett fylligare alternativ.
Tomatbaserade rätter
Tomat trivs med Sangiovese-viner tack vare deras syra. Detta gäller både pastasåser och pizza med tomat.
Mustiga kötträtter
Sangiovese av fylligare typ lämpar sig fint till kötträtter som kanske har örtighet matchande vinet.
Grillade grönsaker
Smakrika vegetariska rätter, kanske med örter, trivs också bra med Sangiovese-vin.
Till exempel grillad eller gratinerad aubergine matchar vinet utmärkt, likaså rostad paprika.
Ost
Sangiovese är ett bra ostvin, särskilt till hårda och mogna ostar. Syrligheten bryter av det feta i osten.
Alkos sortiment omfattar över 200 röda viner med Sangiovese. De allra flesta kommer från Italien. Dessutom innehåller urvalet roséviner av sorten.