
Trenddruvan Pinot Noir heter Spätburgunder i Tyskland
Druvan Pinot Noir, vars lätta nyansrika toner rimmar med dagens strömningar, är en definitiv trendsort. Druvan har vunnit terräng även i Tyskland, där den används för produktion av många eleganta viner. Tre producenter av kvalitetsvin lättar på förlåten.
Tyskland, som ju är känt för sina vita viner, är nog inte det första land man kommer att tänka på när det gäller rödvin. Det finns all orsak att revidera den uppfattningen eftersom Tyskland under de senaste åren har utvecklats till ett viktigt producentland inom segmentet röda kvalitetsviner. I dag odlas blå druvor på cirka en tredjedel av odlingsarealen då motsvarande andel år 1995 var 20 procent.
Den flitigast odlade blå druvan är Pinot Noir eller Spätburgunder, som den ofta kallas i Tyskland. Namnen används parallellt – Spätburgunder för att betona druvans långa historia i Tyskland, Pinot Noir för att berätta för omvärlden och exportmarknaden vilken druva det handlar om.
Pinot Noir trivs även i svala förhållanden
Eftersom druvsorten är anpassad till svala förhållanden lämpar sig Pinot Noir, som härstammar från Bourgogne i Frankrike, utmärkt för de tyska vingårdarna. De tyska vinproducenterna följer i stor utsträckning den klassiska stilen, vilket innebär att kvalitetsvinerna påminner om Bourgognevin. Trots likheterna bjuder spätburgundern på stor variation.
”Vinerna är fruktiga och eleganta. Karaktären är intensiv utan att vara tung”, säger Christoph Thörle från vinhuset Thörle i regionen Rheinhessen.
”Det handlar om elegans. Ifråga om de röda vinerna är hög kvalitet liktydigt med mångfacettering och intensitet. Kvalitetsvinerna bjuder på både elegans och subtilitet”, säger Christian Dautel som driver en familjevingård i sydtyska Württemberg.
De tyska pinot noir-vinerna gynnas delvis av den höga prisnivån på motsvarande franska viner.
”Människor vill ha alternativ. Bourgognevinernas höga priser spelar oss i händerna”, säger
Friedrich Becker som driver ett känt vinhus i regionen Pfalz. Han betonar att allt fler av regionens vinproducenter satsar på hög kvalitet.
Pinot Noir är en känslig druvsort
Vinmakarna berättar att stilen hos de tyska pinot noir-vinerna har förändrats under de senaste tjugo åren. Förr eftersträvade producenterna tungt och fylligt vin, vilket rimmar illa med druvans karaktär och egenskaper. I dag förstår man bättre.
”Pinot Noir är en känslig druvsort. Om vinet ekas är risken stor att man förlorar fruktigheten”, säger Thörle.
Det relativt lätta vinet faller inte alla i smaken.
”Jag brukar skilja mellan rödvin och pinot noir-vin och mellan rödvinskonsumenter och pinot noir-älskare”, säger Dautel leende.
Vinets lätta framtoning accentuerar dess njutbarhet. Pinot noir-vinerna är utmärkta måltidsviner: De rika nyanserna i kombination med behaglig syrlighet lämpar sig till allt från halstrad fisk till mörkt och mustigt kött. Ett måltidsvin med intensitet behöver inte vara särskilt tungt.
Lång växtperiod och kalkstensjord
Regionerna Rheinhessen, Württemberg och Pfalz finns i södra delarna av Tyskland, där klimatet är relativt svalt men solstrålningen är riklig.
De tre tyska regionerna har i likhet med gårdarna i Bourgogne kalkstensjord, som lämpar sig utmärkt för odling av druvan Pinot Noir.
Christoph Thörle påpekar dock att Pinot Noir även odlas i bland annat Mosel och Rheingau där jordmånen är skifferdominerad.
Pinot Noir odlas inte på de varmaste ställena. I lagom svala förhållanden utvecklas och mognar druvorna i långsam takt, vilket främjar nyansrikedomen. I syfte att bevara den friska fruktigheten skördas druvorna relativt tidigt.
”Druvor som skördas för sent ger marmeladsmakande vin utan elegans”, säger Christian Dautel.
Miljövänlig odling uppskattas stort i Tyskland och många andra länder. Friedrich Becker, Christian Dautel och Christoph Thörle begränsar användningen av kemikalier så långt som möjligt. Vinhuset Thörle är ekocertifierat. Allting handlar om druvkvaliteten – rankor som pinas lagom mycket och som är i balans med naturen ger druvor av hög kvalitet.
Pinot Noir är en verklig diva
Pinot Noir betraktas som en besvärlig druvsort av många vinodlare och vintillverkare. Den allmänna uppfattningen är att den känsliga druvan är en äkta diva.
Druvans skal är tunt och klasarna är täta, vilket medför att regn som faller före skördetiden lätt ger upphov till mögelskador. Eftersom kvalitetsvin tarvar fullt friska druvor gäller det att sköta odlingarna omsorgsfullt och med varsam hand.
Under jäsningen och lagringen tenderar vinet att oxideras. Skalens ringa mängd färgämnen och druvans låga tanninhalt kräver lagom lång urlakning av skalen för att vinet skall få önskad färg och struktur. För lång urlakning reducerar vinets elegans.
Ekfatslagringen är ett annat känsligt moment.
”Druvsaftens kraftiga reaktion med ek gör att vinet lätt blir överekat”, säger Friedrich Becker. Han berättar att man ännu i början av 2000-talet ofta ekade alltför mycket.
”Ifråga om exempelvis Riesling ger en god druva alltid lyckat vin, men när det gäller Spätburgunder gäller det att handla rätt eftersom druvan är krävande och valmöjligheterna är många”, säger Christoph Thörle.
Vinets stil och karaktär danas redan på vinrankan.
”Jordmånen och odlingsförhållandena är a och o”, avrundar Friedrich Becker.
Text Lasse Pakarinen, foto Dautel vingård
Sortimentet i Alkobutikerna och Alkos webbutik omfattar cirka 50 tyska rödviner, varav nästan 40 är gjorda på druvan Pinot Noir eller Spätburgunder.