Miniguide till sydamerikanska viner

Sydamerika har en lång tradition av vinproduktion. Kontinenten erbjuder ett fascinerande varierat urval av viner, från lätta och ljusa till fylliga och strama.

Chile och Argentina är de största vinländerna i Sydamerika, men vin produceras även i andra länder på kontinenten.  

Numera erbjuder Sydamerika ett varierat urval av viner i olika stilar. Producenterna satsar stort på kvalitet, så det finns sydamerikanska viner med ett utmärkt förhållande mellan pris och kvalitet, och det kommer också allt fler toppviner från kontinenten.

Läs fyra saker om sydamerikanska viner

1. Vinregionerna: Centraldalen och Mendoza är de största 

Den sydamerikanska vinproduktionen är än idag koncentrerad till de regioner där storskalig vinodling på kontinenten började. 

De viktigaste och mest uppskattade produktionsområdena ligger på två sidor av Anderna: Mendoza i Argentina och Centraldalen i Chile. 

  • Både Mendoza och Centraldalen är skattkammare för vin och producerar allt från vardagsstil till toppkvalitet. 
  • Produktionen domineras av röda viner. 
  • Centraldalen i Chile är indelad i separata, sinsemellan något olika underdistrikt, av vilka de viktigaste är Maipo, Rapel och Maule. 
  • Skillnaderna mellan underdistrikten i Centraldalen orsakas framför allt av kustbergen mellan havet och Centraldalen. Beroende på topografin kommer mer eller mindre påverkan från Stilla havet in i områdena. 
  • Det speciella med Mendoza i Argentina är att vin där odlas högt uppe på bergssluttningarna, på upp till 2 000 meter.

Nyare vinregioner i både Chile och Argentina ligger i allt svalare områden:

  • Svalka eftersträvas antingen genom att plantera vinodlingarna närmare havet, på högre höjder eller längre söderut, dvs. längre från ekvatorn. 
  • Svala områden ger fräscha, ljust fruktiga viner. 
  • Ett exempel från Chile är Bío-Bío, som ligger söder om Centraldalen.    
  • I Argentina återspeglas den sydliga svalkan i att Patagonien blivit en allt viktigare vinregion. 
  • I Argentina planteras vin också ofta högre upp på bergssluttningarna, vilket är möjligt tack vare Andernas relativt flacka östliga sluttningar. 
  • I och med att vinodlarna vill ha höjd och svalka har exempelvis Uco-dalen som ligger högt uppe i Mendoza blivit populär. Ett annat exempel är tillväxten i Salta, en region som ligger norr om Mendoza, men högt uppe i bergen.

Vin odlas också i många andra sydamerikanska länder: 

  • Brasilien har kanske något överraskande blivit känt speciellt för sina mousserande viner. Det finns vingårdar särskilt i södra delen av landet. 
  • Uruguay är för sin del mest känt för sina kraftiga rödviner med robusta tanniner. 
  • Vin produceras också exempelvis i Peru.

2. Olika vinstilar: Mustiga Argentina och fruktiga Chile

Sydamerikanska viner har inte en enhetlig stil. Men om man generaliserar går det att hitta gemensamma nämnare för de olika ländernas egna vinstilar.

Stilarna på röda viner från Argentina och Chile är fascinerande olika: 

Hos vita viner är skillnaden på sätt och vis den motsatta:

Detta gäller alltså på ett allmän plan, men när man går ner till producent- och produktnivå börjar skillnaderna minska och det finns mer variation. Också i Argentina produceras lättare röda viner med frisk elegans. På motsvarande sätt strävar chilenska producenter efter mångsidighet.

3. Druvorna: Sorterna i Sydamerika kommer ofta från Frankrike

De viktigaste sorterna i moderna viner från Sydamerika är ofta franska. Orsaken kan vara att namnen är välbekanta och det finns en föreställning om deras höga kvalitet. 

Argentina, Chile och Uruguay har alla sina egna flaggskeppssorter: 

Malbec – Argentina 

  • Kommer ursprungligen från sydvästra Frankrike.
  • Aromerna har ofta toner av björnbär, hallon, plommon och kryddor. 
  • Vinerna är aromatiska och fylliga med strama tanniner. 
  • Visste du: Odlingen av Malbec ökar igen också i druvans hemtrakter i Frankrike. 

Carménère – Chile 

  • Kommer ursprungligen från Bordeaux i Frankrike. 
  • Typiska aromer är röda vinbär, blåbär, mörka körsbär och kanske en aning chili och lakrits. 
  • Stilen på vinerna är ofta aromatiskt fruktig, fyllig och med mjuka tanniner. 
  • Visste du: Tidigare trodde man i Chile att Carménère var Merlot, och de två kunde odlas blandat. 

Tannat – Uruguay 

  • Kommer ursprungligen från sydvästra Frankrike. 
  • Aromen har ofta toner av hallon, peppar, kryddor och bläck. 
  • Stilen på vinerna är vanligtvis aromatisk, fyllig och mycket tanninrik. 
  • Visste du: Tannat kom förmodligen till Uruguay med immigranter från Baskien. 

Andra sorter som är viktiga i Sydamerika är bland annat:

  • Bland blå druvor stram Cabernet Sauvignon, mjuk Merlot, pepprig Syrah, elegant Pinot Noir och i Argentina är Bonarda populär för mörka, fylliga viner. 
  • Viktiga gröna druvor är till exempel örtiga Sauvignon Blanc, mångsidiga Chardonnay samt Torrontés för blommiga viner, som har blivit Argentinas ”egna” ljusa druvsort.

4. Historien: Vin är inget nytt i Sydamerika

Spanska conquistadorer och missionärer planterade vinrankor i Sydamerika bland det första de gjorde redan i mitten av 1500-talet.

Conquistadorerna tog eventuellt med sig de första vinrankorna till Centraldalen i Chile från sina odlingar i Peru. Snart tog missionärerna också vinrankor över Anderna till Mendoza i Argentina.

Båda ländernas internationella exportframgångar började dock utvecklas först på 1990-talet. Arbetet för att höja kvaliteten, bland annat genom att plantera internationella sorter och använda moderna produktionsmetoder, hade påbörjats redan tidigare.

Förändringen pågår fortfarande. Kvaliteten är på uppgång, eftersom det i både Chile och Argentina satsas exempelvis på att undersöka de bästa platserna för vinodling och deras egenskaper. 

Sydamerika producerar också ständigt allt fler toppviner i världsklass.

Text: Lasse Pakarinen

Sydamerikanska viner

På Alkos hyllor och i webbutiken finns nästan 500 sydamerikanska produkter. Från Chile kommer cirka 300 viner, av vilka över hälften är röda. Från Argentina kommer ungefär 150 viner. Förutom röda viner producerar Sydamerika vitvin, rosé, mousserande viner och starka drycker. 

Alkos expert

Jouko Nieminen är utbildare vid Alko. Han arbetar också i flaggskeppsbutiken Arkadia och deltar i inköps­provningar av vin.

Läs mer