
Vad då orangevin?
Vitvin, rosévin, rödvin ... och allt oftare ser man också orangevin. När konsumenterna vill ha en annorlunda upplevelse, är orangevin perfekt för att få karaktär och riklig smak i glaset.
Orangevin är en historisk typ av vin som har börjat bli vanligare igen under de senaste åren. Men vad exakt är orangeviner?
Orangeviner egentligen är vita viner som varit i kontakt med druvskal under tillverkningen.
I princip finns det inte orange vin, det är vitt vin. Vin med skalkontakt är termen som många proffs använder.
Internationellt används ofta termen skin contact, eftersom “orange wine” kan missförstås som “apelsinvin” på engelska.
I tillverkningen av orangevin kan kontakten med druvskalen vara i allt från några dagar till så länge som ett år, vilket ger vinet mycket smak. Ibland tas också klasarnas stjälkar med i vinet.
Orangevinerna har en bred färgskala. Färgen kan variera från ljust vitvinsaktig till djupt orange och vidare till toner av guld eller kåda.
Kolla utbudet av orangeviner >>
Hur smakar orangevin?
Typiska orangea viner har enligt aromer av mogen frukt, äpple, stenfrukter som persika och aprikos, samt nötter och honung.
Smaken har också ofta en sträv smak av tanniner, bekant från rödviner, som kommer från druvornas skal och klasarnas stjälkar.
Det är enklast att jämföra orangeviner med vitviner. Smakvärlden är tydligt rikligare och mer mogen i alla avseenden, men inte riktigt så fräsch. Det finns tanniner, men mindre syra.
De lättaste vinerna kan likställas med vanliga vita viner, men om skalen får jäsa med länge blir vinet fylligare.
Varifrån kommer orangevinerna? Vilka druvor är de gjorda av?
Orangea viner kommer ursprungligen från dagens Georgien i Kaukasien, där sådana tillverkades redan för tusentals år sedan.
Förr i tiden var vintypen också vanlig i Italien, där den nu har börjat produceras igen, särskilt i Friuli i landets nordöstra del. Likaså är grannlandet Slovenien en traditionell producent, och orangea viner har nu börjat tillverkas också på annat håll i och även utanför Europa.
Orangevin kan göras av nästan vilken grön druvsort som helst. Ofta föredrar man dock druvor med mycket färgämnen i skalet.
Ett bra exempel är pinot grigio som är typisk för norra Italien, på franska pinot gris, vars skal är gråaktigt, ibland till och med rödaktigt. Andra exempel är grenache gris och gros manseng.
Är orangevinerna naturviner?
Orangea viner har fått ett uppsving i kölvattnet på naturvinstrenden. Naturviner odlas och tillverkas på historiskt sätt utan syntetiska kemikalier.
Sambandet till naturviner är ändå inte helt direkt.
Ett orange vin är inte nödvändigtvis ett naturvin. I allmänhet är det ändå ett vin tillverkat med någorlunda traditionella metoder.
Ofta används metoder som är bekanta från naturviner: sulfiter tillsätts kanske inte alls och vinerna filtreras inte alltid. I stället för moderna ståltankar kan jäsningen ske i traditionella lerkärl, som amforor eller georgiska äggformade qvevri-kärl.
Till vilka maträtter passar orangea viner?

Orangea viner främst är matviner, eftersom de är så fylliga, men det finns också lättare undantag. De fungerar fint till grönsaker, fisk och till och med rött kött.
Orangevin matchar en jordnära, örtig smakvärld. Den mjuka syran är lämplig till kryddig mat, och vinet tål rentav lite eldighet, som ofta är ett svårt element med tanke på val av vin.
Orangeviner är så mångsidiga vid matbordet att de kan vara ett alternativ värt att överväga till exempelvis en tapasbuffé.
Aromatiska orangeviner är en växande trend.
Det finns över 20 orangeviner från flera olika länder i Alkos sortiment. De ingår i produktkategorin vitviner, men om producenten uppger att det är ett orangevin så nämns det i produktens tilläggsinfo. Via webbutiken kan produkten beställas till vilken som helst av Alkos butiker.