
Fotografera mat och dryck med mobiltelefonen – så här lyckas du med bilderna
Bilder på mat och dryck som delas i sociala medier bör naturligtvis vara snygga och tilltalande. Läs våra tips på hur man tar lyckade bilder med telefonkameran.
1. Utnyttja det naturliga ljuset och beakta ljusets riktning
Utnyttja om möjligt dagsljuset när du fotograferar mat under dygnets ljusa tid. Ställ objektet nära ett fönster och låt ljuset falla på det från sidan eller bakifrån (motljus). På det sättet accentuerar du matens yta och portionens former.
Nedan, mittersta bilden: Ljuset från fönstret faller på objektet bakifrån kameran, vilket ger en jämn och tvådimensionell framtoning. Nyanserna dikteras av portionens olikfärgade komponenter.
Nedan, högra bilden: Fönsterljuset faller på objektet bakifrån, vilket accentuerar matens yta och portionens former. Ljuset och skuggorna ger intressanta nyansskillnader, vilket ger objektet en tredimensionell apparition.
2. Så här arrangerar du objekten och gör bilden intressant
Bestäm vilket är huvudmotivet. Arrangera objekten så att huvudmotivet dominerar över de övriga bildelementen.
-
Matportionen bör vara bildens framträdande huvudmotiv. På den vänstra bilden är förhållandet oklart – den mönstrade servetten dominerar.
-
Arrangemanget blir mer levande om objekten placeras diagonalt i förhållande till bildytans våg- och lodräta linjer (mittersta bilden). Om bordsytans mönster ligger vågrätt tenderar bilden att ”stå stilla”.
-
Udda antal kärl (element) gör bilden intressantare. Genom att placera elementen nära varandra skapar man en gruppkänsla.
-
Genom att placera elementen på olika avstånd från varandra ger man bilden rytm och liv. Samma avstånd mellan elementen ger ett statiskt intryck.
-
Behöver samtliga element synas helt eller kan man beskära något? Genom att beskära omsorgsfullt (exempelvis vinglaset på bilden längst till höger) ger man ett kontrollerat intryck.
Tips! Genom att placera elementen framför och bakom varandra skapar man ett tredimensionellt intryck.