Så här ordnar du en provning hemma

Vinprovning handlar även om annat än smaker. Vid provningen får man lära sig nytt, bekanta sig med dryckerna och analysera smakerna. Möjligheterna vid vinprovning i hemmet är så gott som obegränsade. Läs våra tips för provning hemma!

Alla kan bekanta sig med viner genom att smaka på dryckerna. Hos Alko används termen provning när man smakar på och bedömer vin. Med yrkestermen provning avses provsmakning med organiserad analys och bedömning. Provningen skiljer sig alltså från vanlig konsumtion.

Vinprovning i hemmet kan anpassas till den tillgängliga tiden, sällskapets intressen och en given budget. Om provningen görs till ett helt kvällsprogram hinner man fördjupa sig i dryckernas fascinerande värld.

Välj rätt glas och fingermat till provningen

Börja med att reservera ett tillräckligt stort antal glas lämpade för vin. Jämförelse av olika viner lyckas bäst om man provar dem parallellt. Eftersom doften utgör en väsentlig del av upplevelsen bör glasen ha rätt form och storlek. Glasen bör vara tillräckligt stora för att möjliggöra så kallad snurrning.

En omtänksam värd eller värdinna ombesörjer att den som så vill kan spotta ut vinet efter provsmakningen. Utspottning finns dock inte upptagen i någon provningsetikett.

Det är viktigt att dekantera vinerna. Fällningen i äldre vinflaskor kan undvikas genom att dekantera vinet. Det lönar sig även att dekantera vin utan fällning eftersom kontakten med luft rundar av tanninerna och balanserar upp aromerna. Dekanteringen kan göras genom att slå vinet i en karaff eller i en ren kanna och sedan tillbaka i flaskan. Alternativt kan man låta vinet stå i glasen en stund före provningen.

Inför provningen bör man duka fram vatten och ljust bröd som renar munnen mellan varven. Så kallad plockmat, exempelvis mild gräddost och milda charkuterivaror lämpar sig som tilltugg vid vinprovning. Proteinerna i osten och köttet binder tanniner vilket neutraliserar strävt vin.

Vilka viner till provningen och i vilken ordning ska vinerna serveras?

Vid valet av provningsviner bör man fundera på om syftet med provningen är att bekanta sig med dryckernas ursprung, att få intressanta smakupplevelser eller något annat. Nybörjaren kan med fördel välja olika rödviner i samma prisklass från exempelvis Italien eller några sauvignon blanc-viner från Nya Zeeland. Små skillnader mellan vinerna gör provningen intressant. Pärlorna i Alkos specialpartier bjuder på intressanta och unika smakupplevelser.

Deltagarna i provningen kan ha med sig sina favoritviner och låta de övriga i sällskapet bedöma dryckerna.

Man kan prova olika vintyper vid en vinprovning, men vita viner bör alltid provas före de röda. För att försäkra sig om att vinernas egenskaper kommer till sin rätt och för att undvika smakdominans bör man börja med de lätta vinerna och succesivt övergå till de fylligare dryckerna.

Alkos smaktyper fungerar som guide. Ifråga om vita viner kan man börja med smaktypen mjukt och lätt och successivt gå mot smaktypen generöst och rostat.

Man kan också hålla sig inom en och samma smaktyp. För att hitta skillnaderna mellan vinerna lönar det sig att definiera en gemensam nämnare.

Hur inverkar till exempel olika glasformer, dryckens temperatur eller dekanteringen på vinets smak?

Om syftet med provningen är en jämförelse av olika viner, kan tastingen ordnas redan med tre olika viner.

Hur beskriver man vinerna?

Det är viktigt att komma överens om lämpliga och gemensamma termer. Termerna behöver inte vara desamma som vid yrkesmässig vinprovning.

I vinsammanhang kan man inte tala om rätt eller fel. Yrkestermerna finns till för att proffsen skall förstå varandra. Modiga åsikter föder alltid diskussion. Yrkesfolk talar allt oftare om vilka känslor ett vin föder. En personlig beskrivning är lättare att minnas än en rent objektiv.

Inspiration till vintastingen

Huvudsyftet med provningen är naturligtvis att trivas tillsammans. När man blivit lite erfarnare inom hobbyn kan man utvidga provningen djärvt, exempelvis genom att ordna en tasting där olika smakkombinationer av dryck och mat har huvudrollen.

Ifall vinet blir en hobby kan man dela med sig av sitt kunnande i den egna vänskapskretsen: var och en i sällskapet bekantar sig med ett vinområde och man ordnar provningar under ett visst tema. Hurdana är till exempel druvblandningarna i klassikerregionen Bordeaux – hur skiljer sig ett vin av samma druvsorter men som är producerat på annat håll?

Blindprovning eller öppen provning?

Valet av uppläggning är en smaksak. Om man inte ser flaskorna eller etiketterna är det lättare att koncentrera sig på det väsentliga, nämligen vinernas doft, smak, utseende och andra egenskaper. Varje deltagare kan ta med sig en flaska som packats in i en papperspåse enligt på förhand överenskommet sätt. Sedan blandas påsarna, numreras och vid provningen antecknas bedömningarna enligt nummer innan flaskorna avslöjas. Om man väljer en traditionell blindprovning är det naturligtvis viktigt att hålla ordning på glasen.

Öppen provning ger deltagarna möjlighet att berätta om sina tidigare erfarenheter av de aktuella vinerna redan under provsmakningen, men sådan input kan påverka deltagarnas åsikter om dryckerna.

Ölprovning

Du kan också prova på annat än vin, till exempel öl. Även för övriga provningar gäller samma regel om att man går från svagare smakprofiler till de starkare.

En festlig alkoholfri provning som lämpar sig för alla är också att bra alternativ, exempelvis med tonic-vatten eller alkoholfria viner.

Kontakta Alkos kundservice eller chat och du får hjälp med att välja drycker till din egen provning.

För artikeln intervjuades Alkos betjänings- och produktutbildare Mikko Lehtiniemi.

Text Selja Tiilikainen, foto Anton Reenpää

Vinglas av rätt modell framhäver vinets aromer. Vinet bör ha tillräckligt med utrymme att cirkulera i glaset.