
Hur länge håller öppnat vin?
Hur länge håller öppnat vin och hur vet jag om vinet fortfarande är okej? Se vår experts svar.
Ju fullare flaskan är, desto längre håller vinet. Öppnade viner håller från några dagar upp till några veckor, beroende på vintyp. Öppnade lådviner kan hålla i flera veckor, beroende på hur tät förpackningens kran är och hur länge det har gått sedan vinet förpackades.
– Det är bra att komma ihåg att öppnade vinflaskor håller bäst om de förvaras svalt – oavsett vintyp, påminner Alkos utbildningschef Jaana Lokka-Palomäki.
Man kan förlänga vinets hållbarhet med en sval förvaringstemperatur och genom att till exempel använda vakuumpump och täta korkar.
Ju starkare, mer alkoholhaltigt och sötare vinet är, desto bättre håller det. Röda viner med tanniner, söta vita viner och söta starkviner håller med andra ord bäst, medan mousserande viner och långlagrade viner i slutet av sin livscykel håller sämst.
Öppnat vin börjar gradvis oxidera
När vinflaskan öppnas börjar vinet gradvis oxidera och förlorar sin fruktighet. Med tiden får vinet unkna aromer och kan till slut bli ättika. Det bildas ändå inga giftiga föreningar i vinet, så man behöver inte vara rädd för att smaka på vin som förvarats öppnat.
Öppnade mousserande viner håller i 1-3 dagar
Bubblorna i mousserande vin börjar avdunsta så fort flaskan öppnas. Med en förslutare för mousserande drycker kan man emellertid förlänga vinets hållbarhet med en till tre dagar. Kylskåpet är det bästa stället för både öppnade mousserande viner och alla andra öppnade vinflaskor.
Öppnade vita viner och roséviner håller i 3-7 dagar
Förvarar man dem svalt och förslutna med kork håller öppnade vita viner och roséviner i cirka tre till sju dagar. Hållbarheten beror till stor del på hur sött och syrligt vinet är: söta vita viner håller något längre än torra vita viner och roséviner, från fem upp till sju dagar.
Öppnade röda viner håller i 3-5 dagar
Ju mer tanniner ett rödvin innehåller, desto längre håller det efter att flaskan öppnats. Vissa röda viner, i synnerhet unga årgångar av kvalitetsviner, gynnas av lätt oxidation. Deras smak öppnar sig under timmarna eller till och med dagarna efter att flaskan öppnades.
Även öppnade röda viner bör helst förvaras svalt. Om du inte har tillgång till en källare eller ett vinskåp är kylskåp bättre än rumstemperatur.
Öppnade starkviner håller från några dagar till veckor
Söta starkviner (bl.a. portvin, sherry, malaga och marsala) i öppnad flaska håller längre än svaga viner, upp till flera veckor. Det finns undantag i båda riktningarna: de kruttorra sherrytyperna fino och manzanilla och de prestigefyllda årgångsportvinerna håller bara i några dagar efter öppning. Portugisiska madeiraviner håller däremot längst av alla vintyper efter öppning, från veckor till månader. Även dessa viner bör helst förvaras svalt och mörkt efter öppning.