-
chokladdesserter
Mörk choklad har en så pass kraftig smak, att det är bäst att välja en fyllig ölsort eller ett generöst, i allmänhet sött vin. Vit choklad har en lättare smak än mörk, så till den fungerar det bra med milda dessertviner.
Ett ögonblick…
-
milda ostar
Milda, färska och ljusa ostar trivs i sällskap med likaså en mild och fräsch dryck. Exempelvis ett fräscht och syrligt vitvin, ett lätt rödvin eller en smakrik öltyp fungerar.
Ett ögonblick…
-
söta desserter
Tumregeln för att kombinera efterrätt och vin är att vinet gärna får vara en grad sötare än efterrätten. I annat fall kommer vinets smak inte fram, utan det smakar bara syrligt. Även öl kan gärna provas med efterrätter.
Ett ögonblick…
-
Produktinformation
-
VARUNUMMER003616
-
ALKOHOL19.0%
-
SOCKER140.0 g/l
-
SYROR4.9 g/l
-
ENERGI160.0 Kcal/100 ml
-
LITERPRIS23.85 EUR
-
PANT0.1 €
-
INGREDIENSER SOM PRODUCENTEN MEDDELAT OMInnehåller sulfiter
-
FÖRPACKNINGflaska
-
FÖRSLUTNINGnaturkork
-
PRODUCENTValdespino
-
SUPPLIERPernod Ricard Finland
-
SORTIMENTordinarie sortiment
-
-
Smak
Smak
Sherryns söthetsgrad varierar enligt vintyp. Kännetecknande för sherry är en säregen arom, som påminner en aning om oxiderad smak. Därtill finns inslag av moget äpple, rostade nötter och salt.
Fino och manzanilla är sherrytyper som har mognat under flor, vilket skyddar dem mot oxidation. De är ljusa, kruttorra, lätt fruktiga och mandelaktiga. Amontillado är en äldre, lagrad fino. Den är mörkare, fylligare och har mer nötsmak än fino. Olorosos sötma varierar från torr till halvsöt och har rostade aromer av nöt och russin. Söta cream sherry och pedro ximénez är tjocka, sirapsaktiga och karamelliga.
Passar tillSherry är en mångsidig dryck som passar från aperitif via förrätter ända till desserter, allt enligt typ.
Fino är som bäst väl avkyld ur nyöppnad flaska, serverad som aperitif, till salta bitar eller ett tapasbord. Pröva fino också till sushi. Amontillado matchar soppor och buljonger väl. Bruna, torra och nötiga oloroso, som har mognat länge på fat utan skyddande flor, passar perfekt till hårda, mogna ostar eller vilt- och kötträtter med kraftig smak. Mörkbrun och karamellig cream sherry och pedro ximénez kan drickas till nötter, torkad frukt, glass och dadelkaka, eller helt enkelt som sådan istället för efterrätt.
ServeringServera sherry enligt typ: fino och manzanilla väl avkylda vid 10–12 grader och övriga avkylda vid 14–16 grader.
All sherry tillverkas Jerezområdet i södra Spanien.
Sherry får traditionellt mogna i fat som är radade på varandra. Den nedersta raden kallas solera. En tredjedel av den färdiga sherryn i den nedersta raden buteljeras och ersätts med sherry från raden ovanför, criadera, som är den näst äldsta.
All sherry, utom fino och manzanilla, håller sig flera veckor i öppnad flaska som står svalt.
Eventuella allergener som produkten innehåller framgår av etikett eller förpackning. Tillverkaren och importören av produkten ansvarar för kvaliteteten och för att produkten och dess märkning överensstämmer med lagstiftningen. Obs! Produktens bild eller årgång kan avvika från de produkter som levereras från webbutiken eller finns i butiken.