-
gosdryck
Njutningsdrycker är drycker som är trevliga att avnjuta som sådana. De har nyansrika och mångdimensionella aromer.
Ett ögonblick…
-
söta desserter
Tumregeln för att kombinera efterrätt och vin är att vinet gärna får vara en grad sötare än efterrätten. I annat fall kommer vinets smak inte fram, utan det smakar bara syrligt. Även öl kan gärna provas med efterrätter.
Ett ögonblick…
-
starka ostar
Till mycket starka ostar passar fylliga drycker som motvikt. Om drycken är ett vin, ska det gärna också vara sött och kanske starkt.
Ett ögonblick…
-
chokladdesserter
Mörk choklad har en så pass kraftig smak, att det är bäst att välja en fyllig ölsort eller ett generöst, i allmänhet sött vin. Vit choklad har en lättare smak än mörk, så till den fungerar det bra med milda dessertviner.
Ett ögonblick…
-
Produktinformation
-
VARUNUMMER334517
-
ALKOHOL20.0%
-
SOCKER110.0 g/l
-
SYROR4.3 g/l
-
ENERGI160.0 Kcal/100 ml
-
LITERPRIS46.51 EUR
-
PANT0.1 €
-
TILLÄGGSINFOSäljs i presentförpackning
-
INGREDIENSER SOM PRODUCENTEN MEDDELAT OMInnehåller sulfiter
-
FÖRPACKNINGflaska
-
FÖRSLUTNINGnaturkork
-
PRODUCENTQuinta and Vineyard Bottlers
-
SUPPLIERBrukett
-
SORTIMENTordinarie sortiment
-
-
Smak
Smak
Den traditionsrika portvinsfamiljen har många medlemmar: bland annat ruby, tawny, white port, late bottled vintage port (LBV) och vintage port.
Ruby portvinerna är intensivt bäriga, moget fruktiga och kryddiga. Tawny har lagrats längre på fat och har en mogen arom av nöt, dadel och fikon. LBV-portvinerna är mer nyanserade och kryddigare än ruby port, och vintage port fortsätter att mogna på flaska i flera år, till och med decennier.
Passar tillPortvin betraktas ofta som dessertvin, men det passar bra också till ostar och som aperitif.
Servera ruby port med hårda, salta ostar och fylliga desserter av mörka bär; tawny port med torkad frukt, nötbakverk och choklad; LBV med mildare blåmögelostar och chokladdesserter; vintage port är perfekt meditationsvin eller till en stiltonost; söta, vita portviner matchar päron kokta i vin. Portonic, det vill säga torrt vitt portvin med tonic-vatten är en elegant aperitif.
ServeringServera portvin enligt vintyp: vitt portvin väl avkylt vid 10–12 grader, vintage port lätt avkylt vid 16–18 grader och övriga avkylda vid 14–16 grader.
Portvinerna tillverkas i norra Portugal i dalgångarna kring floden Douro och dess bifloder.
I årgångsportvin bildas det med tiden fällning, som det är bäst att avlägsna innan man dricker vinet. Låt flaskan stå upprätt i ett dygn så att fällningen sjunker till botten. Det går också att filtrera vinet genom ett kaffe- eller dekanteringsfilter. Årgångsportvin ska drickas inom några dagar efter att flaskan öppnats.
Portvin håller sig oöppnat från några månader till flera år enligt vintyp; tawny port håller sig flera veckor i öppnad flaska, övriga portvinstyper kortare.
Eventuella allergener som produkten innehåller framgår av etikett eller förpackning. Tillverkaren och importören av produkten ansvarar för kvaliteteten och för att produkten och dess märkning överensstämmer med lagstiftningen. Obs! Produktens bild eller årgång kan avvika från de produkter som levereras från webbutiken eller finns i butiken.