-
gosdryck
Njutningsdrycker är drycker som är trevliga att avnjuta som sådana. De har nyansrika och mångdimensionella aromer.
Ett ögonblick…
-
milda ostar
Milda, färska och ljusa ostar trivs i sällskap med likaså en mild och fräsch dryck. Exempelvis ett fräscht och syrligt vitvin, ett lätt rödvin eller en smakrik öltyp fungerar.
Ett ögonblick…
-
chokladdesserter
Mörk choklad har en så pass kraftig smak, att det är bäst att välja en fyllig ölsort eller ett generöst, i allmänhet sött vin. Vit choklad har en lättare smak än mörk, så till den fungerar det bra med milda dessertviner.
Ett ögonblick…
-
söta desserter
Tumregeln för att kombinera efterrätt och vin är att vinet gärna får vara en grad sötare än efterrätten. I annat fall kommer vinets smak inte fram, utan det smakar bara syrligt. Även öl kan gärna provas med efterrätter.
Ett ögonblick…
-
Produktinformation
-
VARUNUMMER394354
-
ALKOHOL19.0%
-
SOCKER110.0 g/l
-
SYROR7.1 g/l
-
ENERGI150.0 Kcal/100 ml
-
LITERPRIS64.0 EUR
-
PANT0.1 €
-
INGREDIENSER SOM PRODUCENTEN MEDDELAT OMInnehåller sulfit
-
FÖRPACKNINGflaska
-
FÖRSLUTNINGnaturkork
-
PRODUCENTJustino's Madeira Wines
-
SUPPLIERZonneveld Beverage Company
-
SORTIMENTordinarie sortiment
-
-
Smak
Smak
Madeira är ett rostat, syrligt starkvin med mogna aromer och ofta inslag av dadel, som framställs på den portugisiska atlantön Madeira.
Madeirans söthetsgrad varierar enligt vintyp. Ett karaktäristiskt drag för madeira är en mild, sofistikerad bränd/oxiderad smak som kommer från värmebehandlingen.
Passar tillMadeira passar mångsidigt som sällskapsdryck, aperitif och matdryck allt från förrätter till desserter, enligt de olika madeiratyperna.
Framför allt är madeira prefekt som aperitif och pratvin. Torr madeira är även en klassisk matdryck, särskilt till soppor och buljonger. Söt madeira smakar bra till torkad frukt, choklad och nötbakverk.
ServeringServera madeiraviner lätt avkylda, vid 14–16 grader.
Madeirans tillverkningsmetod är unik i och med att vinet värms upp försiktigt medan det mognar. Metoden kommer från en tid när man märkte att vinets smak förbättrades under sjöresor till Amerika och Fjärran Östern på 1600- och 1700-talen.
De klassiska madeiratyperna har olika söthetsgrad: sercial är torr, verdelho halvtorr, bual halvsöt och malvasia söt.
Madeira är det vin som håller sig längst i öppnad flaska, upp till flera månader.
Eventuella allergener som produkten innehåller framgår av etikett eller förpackning. Tillverkaren och importören av produkten ansvarar för kvaliteteten och för att produkten och dess märkning överensstämmer med lagstiftningen. Obs! Produktens bild eller årgång kan avvika från de produkter som levereras från webbutiken eller finns i butiken.