-
söta desserter
Tumregeln för att kombinera efterrätt och vin är att vinet gärna får vara en grad sötare än efterrätten. I annat fall kommer vinets smak inte fram, utan det smakar bara syrligt. Även öl kan gärna provas med efterrätter.
Ett ögonblick…
-
starka ostar
Till mycket starka ostar passar fylliga drycker som motvikt. Om drycken är ett vin, ska det gärna också vara sött och kanske starkt.
Ett ögonblick…
-
chokladdesserter
Mörk choklad har en så pass kraftig smak, att det är bäst att välja en fyllig ölsort eller ett generöst, i allmänhet sött vin. Vit choklad har en lättare smak än mörk, så till den fungerar det bra med milda dessertviner.
Ett ögonblick…
-
milda ostar
Milda, färska och ljusa ostar trivs i sällskap med likaså en mild och fräsch dryck. Exempelvis ett fräscht och syrligt vitvin, ett lätt rödvin eller en smakrik öltyp fungerar.
Ett ögonblick…
-
Produktinformation
-
VARUNUMMER439346
-
ALKOHOL12.5%
-
SOCKER140.0 g/l
-
SYROR5.3 g/l
-
ENERGI130.0 Kcal/100 ml
-
LITERPRIS47.78 EUR
-
PANT0.1 €
-
TILLÄGGSINFOKan innehålla fällning. Dessertvin
-
INGREDIENSER SOM PRODUCENTEN MEDDELAT OMInnehåller sulfiter
-
FÖRPACKNINGflaska
-
FÖRSLUTNINGnaturkork
-
PRODUCENTCantina Valpolicella Negrar
-
SUPPLIERAstra Wines
-
SORTIMENTordinarie sortiment
-
-
Smak
Smak
Söta vita dessertviner är tillverkade av övermogna och därför speciellt söta och aromatiska druvor. Ofta har druvorna torkat på grund av ädelröta, botrytis cinerea , vilket ger vinet en arom av honung och medicin.
I söta dessertviner kan du känna smak av persika, aprikos, citrusfrukter och honung. Ädelrötade dessertviner har därtill en sofistikerad medicinsmak, frisk syra och intensivt fyllig sötma.
Passar tillTumregeln för att kombinera efterrätt och vin är att vinet bör vara en grad sötare än rätten. Dessertvinerna matchar bäst färskt bäriga, fruktiga och gräddiga efterrätter.
Servera dessertvin med gräddpudding, vit chokladmousse, crêpes suzette, makroner eller blåmögelost.
ServeringServera söta dessertviner väl avkylda, vid 8–10-grader. En rumstempererad flaska svalnar till lämplig temperatur på knappa tre timmar i kylskåp.
Kända dessertvinstyper är Sauternes, Tokaj, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese och Eiswein.
Ädelrötade dessertviner hör till de viner som tål lagring allra bäst. Många av dem kan källarlagras i flera decennier.
Eventuella allergener som produkten innehåller framgår av etikett eller förpackning. Tillverkaren och importören av produkten ansvarar för kvaliteteten och för att produkten och dess märkning överensstämmer med lagstiftningen. Obs! Produktens bild eller årgång kan avvika från de produkter som levereras från webbutiken eller finns i butiken.