-
sällskapsdryck
Sällskapsdrycker är ofta okomplicerade drycker, med en lättillgänglig smak och kräver nödvändigtvis inte mat som sällskap. Här finns också drycker som passar för festliga tillfällen.
Ett ögonblick…
-
milda ostar
Milda, färska och ljusa ostar trivs i sällskap med likaså en mild och fräsch dryck. Exempelvis ett fräscht och syrligt vitvin, ett lätt rödvin eller en smakrik öltyp fungerar.
Ett ögonblick…
-
chokladdesserter
Mörk choklad har en så pass kraftig smak, att det är bäst att välja en fyllig ölsort eller ett generöst, i allmänhet sött vin. Vit choklad har en lättare smak än mörk, så till den fungerar det bra med milda dessertviner.
Ett ögonblick…
-
söta desserter
Tumregeln för att kombinera efterrätt och vin är att vinet gärna får vara en grad sötare än efterrätten. I annat fall kommer vinets smak inte fram, utan det smakar bara syrligt. Även öl kan gärna provas med efterrätter.
Ett ögonblick…
-
skruvkapsyl av metal
-
Produktinformation
-
VARUNUMMER909287
-
ALKOHOL15.0%
-
SOCKER180.0 g/l
-
SYROR4.4 g/l
-
ENERGI150.0 Kcal/100 ml
-
LITERPRIS21.31 EUR
-
PANT0.1 €
-
INGREDIENSER SOM PRODUCENTEN MEDDELAT OMInnehåller sulfit
-
FÖRPACKNINGflaska
-
FÖRSLUTNINGskruvkapsyl av metal
-
PRODUCENTValamon Viiniherman
-
SUPPLIERValamon Viinitila Ja Tislaamo
-
SORTIMENTordinarie sortiment
-
-
Smak
Smak
Utöver de mest kända starkvinerna finns det många små starka vintyper som är klassiska på sitt eget lokala område.
Smaken varierar enligt vintyp från blommig russinsmak, mjödaktig med citrus till mörkt rostad och kraftigt chokladaktig.
Passar tillStarkvinerna är oftast söta och passar till desserter, ostar eller som sällskapsdryck.
Starkviner av den aromatiska muskatdruvan har en blommig, russinaktig smak och en citrusaktig friskhet, vilket gör dem till bra dessertviner. Söta marsalaviner med smak av torkad frukt passar till att göra dessertsåser, med även att serveras till desserter med mycket smak. Intensivt söta malagaviner kan med fördel användas som sås till glass. Banyuls och commandaria kan drickas på samma sätt som portvin till chokladdesserter eller starka ostar.
ServeringServera starkviner som aperitif avkylda vid 10–12 grader, och som sällskapsdryck och dessertvin lätt avkylda vid 14–16 grader.
Andra lokalt kända starkviner är bland annat pineau de charentes, maury, mavrodaphne, montilla moriles och rasteau.
Starkviner av muskatdruvan framställs i de flesta länder vid Medelhavet. Välkända är exempelvis franska muscat de frontignan, muscat de beaumes-de-venice, muscat de st-jean-de-minervois samt portugisiska moscatel de setubal och moscatel de douro.
Eventuella allergener som produkten innehåller framgår av etikett eller förpackning. Tillverkaren och importören av produkten ansvarar för kvaliteteten och för att produkten och dess märkning överensstämmer med lagstiftningen. Obs! Produktens bild eller årgång kan avvika från de produkter som levereras från webbutiken eller finns i butiken.