Osborne Fino Quinta Sherry

Dessertvin, starkvin och andra viner
Dessertvin, starkvin och andra viner
Ljusgröngult, torr, svag sälta, mandelkaraktär, citruskaraktär
Ljusgröngult, torr, svag sälta, mandelkaraktär, citruskaraktär
  • Produktinformation
    • VARUNUMMER
      952455
    • ALKOHOL
      15.0%
    • SOCKER
      1.0 g/l
    • ENERGI
      80.0 Kcal/100 ml
    • LITERPRIS
      26.53 EUR
    • INGREDIENSER SOM PRODUCENTEN MEDDELAT OM
      Innehåller sulfiter
    • FÖRPACKNING
      flaska
    • FÖRSLUTNING
      skruvkapsyl av metall
    • PRODUCENT
      Osborne
    • SUPPLIER
      Bpf-Beverage Partners Finland
    • SORTIMENT
      beställningssortiment
  • Smak
    Smak

    Sherryns söthetsgrad varierar enligt vintyp. Kännetecknande för sherry är en säregen arom, som påminner en aning om oxiderad smak. Därtill finns inslag av moget äpple, rostade nötter och salt.

    Fino och manzanilla är sherrytyper som har mognat under flor, vilket skyddar dem mot oxidation. De är ljusa, kruttorra, lätt fruktiga och mandelaktiga. Amontillado är en äldre, lagrad fino. Den är mörkare, fylligare och har mer nötsmak än fino. Olorosos sötma varierar från torr till halvsöt och har rostade aromer av nöt och russin. Söta cream sherry och pedro ximénez  är tjocka, sirapsaktiga och karamelliga.

    Passar till

    Sherry är en mångsidig dryck som passar från aperitif via förrätter ända till desserter, allt enligt typ. 

    Fino är som bäst väl avkyld ur nyöppnad flaska, serverad som aperitif, till salta bitar eller ett tapasbord. Pröva fino också till sushi. Amontillado matchar soppor och buljonger väl. Bruna, torra och nötiga oloroso, som har mognat länge på fat utan skyddande flor, passar perfekt till hårda, mogna ostar eller vilt- och kötträtter med kraftig smak. Mörkbrun och karamellig cream sherry och pedro ximénez kan drickas till nötter, torkad frukt, glass och dadelkaka, eller helt enkelt som sådan istället för efterrätt.

    Servering

    Servera sherry enligt typ: fino och manzanilla väl avkylda vid 10–12 grader och övriga avkylda vid 14–16 grader.

    All sherry tillverkas Jerezområdet i södra Spanien.

    Sherry får traditionellt mogna i fat som är radade på varandra. Den nedersta raden kallas solera. En tredjedel av den färdiga sherryn i den nedersta raden buteljeras och ersätts med sherry från raden ovanför, criadera, som är den näst äldsta.

    All sherry, utom fino och manzanilla, håller sig flera veckor i öppnad flaska som står svalt.

Eventuella allergener som produkten innehåller framgår av etikett eller förpackning. Tillverkaren och importören av produkten ansvarar för kvaliteteten och för att produkten och dess märkning överensstämmer med lagstiftningen. Obs! Produktens bild eller årgång kan avvika från de produkter som levereras från webbutiken eller finns i butiken.