Alkoholi – mitä se on?

Alkoholijuomissa oleva alkoholi on nimeltään etyylialkoholi eli etanoli. Se on kirkas, väritön, helposti syttyvä ja polttavanmakuinen neste. Alkoholi lamauttaa aivojen toimintaa eli humalluttaa.

Mitä alkoholi on?

Etanolimolekyyli koostuu hiilestä, vedystä sekä hapesta ja sen kemiallinen kaava on C2H5OH. Alkoholin kiehumispiste on noin +78 °C ja jäätymispiste noin -114 °C. Alkoholi on kevyempää kuin vesi; yksi litra alkoholia painaa 790 grammaa, kun yksi litra vettä painaa 1000 grammaa eli 1 kilon.

Alkoholijuomissa suurin osa energiasta tulee alkoholista. Alkoholi sisältää lähes yhtä paljon kaloreita kuin rasva; yksi gramma alkoholia sisältää energiaa 7 kcal. Lue lisää alkoholin kaloreista.

Suomen alkoholilaki määrittelee, että alkoholijuoma on juotavaksi tarkoitettu alkoholipitoinen aine, joka sisältää enintään 80 tilavuusprosenttia etanolia. Alkoholijuomat jaotellaan alkoholipitoisuuden mukaan. Mieto alkoholijuoma sisältää enintään 22 % alkoholia. Näitä juomia ovat esimerkiksi siideri, lonkero, olut ja viini. Väkeviä alkoholijuomia ovat juomat, joiden alkoholipitoisuus on yli 22 %. Näitä ovat esimerkiksi viskit, rommit ja konjakit.

Etanolia voidaan käyttää myös esimerkiksi desinfiointiaineena tai polttoaineena. Teolliseen käyttöön tarkoitettu alkoholipitoinen aine sisältää yleensä denaturoitua etanolia. Denaturointi tarkoittaa muiden aineiden lisäämistä alkoholin joukkoon, jotka vaikeuttavat valmisteen käyttämistä nautintatarkoituksessa.

Miten alkoholi vaikuttaa?

Alkoholia ja huumeita kutsutaan yhteisnimellä päihteet. Alkoholi, kuten myös osa muista päihteistä, lamauttaa aivojen toimintaa eli humalluttaa. Alkoholin määrä veressä on huipussaan noin 30–60 minuutin kuluttua alkoholin nauttimisesta. Alkoholipitoisuus aivoissa on sama kuin veressä.

Valtaosa alkoholista imeytyy kehoon ohutsuolen alkuosasta. Jos alkoholin nauttii osana ruokailua, alkavat alkoholin vaikutukset hitaammin ja vaikutukset ovat kevyempiä.

Pienet annokset alkoholia, kun veren alkoholi pitoisuus jää alle 0,5 promillen, saattavat virkistää oloa ja vähentää jännittyneisyyttä sekä estoja. Suuremmilla annoksilla, kun veren alkoholipitoisuus kasvaa 1–2 promilleen, fyysinen ja henkinen toimintakyky heikkenevät huomattavasti. Lue lisää humalan vaikutuksista.

Alkoholipitoisuuden laskiessa alkavat krapulan oireet, esimerkiksi päänsärky, väsymys ja pahoinvointi. Lue lisää krapulasta.

Alkoholin riskirajat määritellään päivittäisten tai viikoittaisten alkoholiannosten mukaan. Kohtalaisen riskin tasoksi määritellään miehillä 14 ja naisilla 7 annosta viikossa. Lue lisää alkoholin riskirajoista.

Alkoholin käytön riskit

Alkoholin, kuten myös muiden päihteiden, käytöstä aiheutuu riskejä. Alkoholin kulutuksen kasvaessa, myös haittavaikutukset lisääntyvät.

Akuutteja alkoholin käyttöön liittyviä riskejä ovat esimerkiksi kasvanut vaara onnettomuuksiin ja tapaturmiin sekä liiallisen humalatilan aiheuttama alkoholimyrkytys.

Alkoholiriippuvuuden eli alkoholismin lisäksi alkoholinkäyttö aiheuttaa myös monia elimellisiä sairauksia. Eniten alkoholi vahingoittaa maksaa ja aivoja.

Lue lisää alkoholin haitoista ja alkoholisairauksista.

Lähteet:
Finlex
Päihdelinkki
Valvira

Artikkelin pääkuva: Folio Images

Tilavuusprosentti kertoo juoman alkoholipitoisuuden

Juoman alkoholipitoisuus ilmoitetaan yleensä tilavuusprosentteina (til-%). Tilavuusprosentti kertoo, montako desilitraa etanolia on yhdessä litrassa juomaa. Jos esimerkiksi viinipullon (0,75 litraa) tilavuusprosentiksi on ilmoitettu 11 %, koko pullosta alkoholia on 0,75 l x 0,11 = 0,083 litraa eli 0,83 desilitraa.