Alkoholi lisää riskiä sairastua 7 syöpään

Monelle voi tulla yllätyksenä, että alkoholi lisää syöpäriskiä. Siksi onkin tärkeää, että alkoholin ja syövän yhteydestä puhutaan. Riskiä voi pienentää vähentämällä alkoholinkäyttöä.

Maailman terveysjärjestö WHO:n syöväntutkimuskeskus (IARC) on määritellyt alkoholin karsinogeeniksi, ja sen syöpävaarallisuudesta on vahva tieteellinen näyttö. Mitä enemmän alkoholia käyttää, sitä suurempi on riski sairastua syöpään. Silti jo kohtuullinen alkoholinkäyttö lisää riskiä – ei ole turvallista alkoholinkäytön rajaa. Syöpäjärjestöjen mukaan alkoholin on Suomessa arvioitu vuosittain aiheuttavan noin 2 100 syöpätapausta ja yli 500 syöpäkuolemaa. Alkoholi onkin yksi merkittävimmistä elintapoihin liittyvistä syöpäriskeistä. Syövän kannalta ei ole merkitystä, juoko ihminen viiniä, olutta, siideriä vai väkeviä, ratkaisevaa on määrä.

Alkoholi aiheuttaa seitsemää eri syöpätyyppiä – suun, nielun, kurkunpään ja ruokatorven syöpiä, maksasyöpää, suolistosyöpää sekä rintasyöpää.

Miten alkoholi lisää syöpäriskiä?

Alkoholilla voi olla yhteisvaikutuksia muiden riskitekijöiden, kuten tupakoinnin ja epäterveellisen ruokavalion kanssa, jotka lisäävät entisestään riskiä sairastua syöpään. Lisäksi alkoholilla on useita biologisia vaikutusmekanismeja, jotka voivat edistää syövän kehittymistä. Näin biologiset vaikutukset lisäävät syöpäriskiä:

  1. Asetaldehydi: Kun keho käsittelee alkoholia, se muuntuu asetaldehydiksi, joka on myrkyllinen kemikaali ja tunnettu syöpää aiheuttava aine. Asetaldehydi voi vahingoittaa DNA:ta ja estää sen korjautumista. Tämä voi johtaa syövän kehittymiseen.
  2. Hormonaaliset muutokset: Alkoholin kulutus voi lisätä estrogeenin ja muiden hormonien määrää kehossa. Näiden lisääntyminen voi lisätä rintasyövän riskiä.
  3. Solujen vahingoittuminen: Alkoholi voi suoraan vahingoittaa soluja suuontelossa, nielussa ja ruokatorvessa. Solujen vaurioituminen voi johtaa syöpäsolujen muodostumiseen.
  4. Ravinteiden imeytymisen häiriintyminen: Alkoholi voi haitata elimistön kykyä hyödyntää tärkeitä ravintoaineita, kuten A-, C- ja E-vitamiineja, karotenoideja ja foolihappoa, jotka kaikki suojaavat syövältä.

Mitä vähemmän alkoholia juo, sitä pienempi syöpäriski

On hyvä tietää, että kun syövästä puhutaan, turvallista alkoholinkäyttöä ei ole olemassa. Syöpäriski kasvaa ensimmäisestä annoksesta alkaen. Alkoholinkäytön vähentäminen on selvä terveysteko, ja jo pienet muutokset juomatottumuksissa voivat pitkällä aikavälillä vaikuttaa terveyteen merkittävästi.

Lähteet:

Syöpäjärjestöt - 7 faktaa syövästä

WHO - No level of alcohol consumption is safe for our health

WHO - 5 facts about alcohol and cancer

WHO - Raising awareness of the link between alcohol and cancer

Lue lisää