
Apua on tarjolla, kun alkoholinkäyttö aiheuttaa huolta
EHYT ry:n Päihdeneuvonnassa kohdataan päivittäin niitä ihmisiä, joille juomisesta on tullut ongelma. He ovat tavallisia ihmisiä, ja heillä jokaisella on taustallaan omanlaisensa tarina. Monet ovat saattaneet tunnistaa ongelman jo pitkään, mutta kynnys hakea apua on korkealla.
Suomessa alkoholinkulutus on suurempaa kuin perinteisillä viinimailla, ja valitettavasti myös vuodesta 2007 jatkunut alkoholin kokonaiskulutuksen lasku näyttää nyt pysähtyneen. Vähintään 560 000 suomalaista käyttää alkoholia niin paljon, että heillä on kohonnut pitkäaikaisten terveyshaittojen riski.
Kynnys avun hakemiseen on korkea
EHYT ry:n Päihdeneuvonnassa kohdataan niitä ihmisiä, joille juomisesta on tullut ongelma. He ovat tavallisia ihmisiä ja jokaisella heistä on taustallaan omanlaisensa tarina. Monet heistä ovat saattaneet tunnistaa ongelman jo pitkään, mutta kynnys hakea apua on korkealla. Se ei ole ihme, sillä ongelmalliseen alkoholin käyttöön suhtaudutaan julkisessa keskustelussa usein vinoillen ja monesti syyllistäenkin. Kukaan ei kuitenkaan alun perin ole halunnut juomisesta itselleen ongelmaa, ja yksilöitä syyllistävä julkinen keskustelu lisää stigmaa entisestään. Pahimmillaan se saa ihmiset häpeämään vielä enemmän ja myös vaikenemaan haasteistaan.
Tukea on tarjolla myös läheiselle
Läheisen haitallinen alkoholinkäyttö vaikuttaa 460 000 suomalaisen elämään vakavasti ja lievempiä haittoja kokee huomattavasti suurempi joukko. Myös läheiset kantavat päihteiden käyttöön liittyvää taakkaa ja saattavat kokea tilanteesta vastuuta.
Päihdeneuvontaan soittavat läheiset tuntevat syyllisyyttä, häpeää ja uupumusta. Läheinen soittaa useimmiten hakeakseen apua päihteitä käyttävälle perheenjäsenelle. Päihdeneuvonnassa läheiseltä kuitenkin kysytään aina ensimmäiseksi: ”Kuinka sinä voit, miten voisin auttaa sinua?” Oman toipumisen kannalta läheiselle on oleellista tunnistaa myös oma avuntarve ja päästää irti syyllisyyden tunteesta.
Älä jää yksin
Tilanteessa, jossa on huolissaan omasta tai läheisen alkoholin tai muun päihteen käytöstä ei tarvitse jäädä yksin. Asioiden kertominen tai pohtiminen yhdessä on monelle jo askel eteenpäin. Tukea ja neuvoja saa Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n päihdeneuvonnasta, joka päivystää numerossa 0800 900 45.
Soittajien kokemat päihteisiin liittyvät vaikeudet ovat saattaneet pitkittyä vuosikausien mittaisiksi, eikä soittaminen aina heti johda ratkaisuun. Soitto saattaa kuitenkin laittaa liikkeelle prosessin, joka tuo pysyvää muutosta ja parantaa tilannetta. Usein soittajat kokevat helpotusta jo puhelun aikana, kun pääsevät käymään asiaa läpi ammattilaisen kanssa keskustellen.
Soittaminen on anonyymiä ja maksutonta. Päihdeneuvonnan ammattilaiset vastaavat ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä. Puhelinnumero löytyy myös Alkon Huolikortista, jonka asiakas saa myyjältä ottaessaan puheeksi oman tai läheisensä liiallisen alkoholin käytön.
Minttu Tavia
Kirjoittaja on Päihdeneuvontayksikön päällikkö Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:ssä. Kirjoittaja haluaa vähentää päihteiden haitalliseen käyttöön liittyvää stigmaa ja rohkaista jokaista ihmistä hakemaan apua.
Artikkelin pääkuva: 123RF