Kansainvälinen ihmisoikeuksien päivä 10.12. – Miksi ihmisoikeudet eivät toteudu kansainvälisissä hankintaketjuissa sitoumuksista huolimatta?

Vuosittain 10. joulukuuta vietettävän YK:n ihmisoikeuksien päivän tavoite on juhlistaa niitä oikeuksia, joista moni meistä nauttii päivittäin. Päivä muistuttaa myös oikeuksien mukana tuomista velvollisuuksista. Ihmisoikeudet ovat kyseenalaistamattomia ja siitä huolimatta, tänäkin vuonna vietämme päivää nöyränä, ymmärtäen etteivät ihmisoikeudet toteudu hankintaketjussamme sitoumuksista ja tekemästämme työstä huolimatta.

YK:n yleiskokouksessa 10.12.1948 hyväksyttiin ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus. Kesäkuussa 2011 YK:n Ihmisoikeusneuvosto antoi kansainvälisistä yritystoimintaa ja ihmisoikeuksia koskevista ohjeistuksista keskeisimmän, eli YK:n yritystoimintaa ja ihmisoikeuksia koskevat periaatteet. Näiden periaatteiden pilari n:o 2 ”Yritysten vastuu kunnioittaa ihmisoikeuksia” ohjaa myös Alkon vastuullisuustyötä.

Haluamme varmistaa, että ihmisoikeuksia kunnioitetaan

Alko on sitoutunut kunnioittamaan kaikkia kansainvälisesti tunnustettuja ihmisoikeuksia kaikessa liiketoiminnassaan. Alko vaikuttaa toiminnallaan suoraan ja välillisesti oman henkilöstönsä, asiakkaiden ja hankintaketjussa työskentelevien ihmisten ihmisoikeuksien toteutumiseen.

Alko käy vuoropuhelua sidosryhmiensä kanssa ihmisoikeuksista ja huomioi ne kehittäessään toimintaansa. Alko edellyttää henkilöstönsä ja yhteistyökumppaniensa kunnioittavan kaikkia kansainvälisesti tunnustettuja ihmisoikeuksia. Rohkaisemme yhteistyökumppaneitamme jatkuvasti parantamaan omaa toimintaansa tällä alueella. Tämä 2017 annettu sitoumus on, pitää ja elää myös vuonna 2022.

Hankintaketjussa tarvitaan systemaattista ja pitkäjänteistä työtä

Alkon toimitusketju on laaja ja kansainvälinen. Hankintaketjun ihmisoikeustyössä tavoitteenamme on toimia alkoholitoimialan vastuullisuuden edelläkävijänä, suojella ja kunnioittaa ihmisoikeuksia hankintaketjussamme sekä luoda positiivista muutosta hankintaketjujemme työntekijöiden olosuhteisiin.

Lähtökohtana on tunnistaa oman toimialamme oleellisimmat ihmisoikeusriskit, jotka tyypillisesti liittyvät seuraaviin asioihin: työterveys ja -turvallisuus, järjestäytymisvapaus, syrjintä, väkivalta ja häirintä, pakkotyövoima ja ihmiskauppa, kohtuullinen palkka ja työaika sekä oikeus korjaaviin toimenpiteisiin.

Olemme tehneet systemaattista työtä hankintaketjumme ihmisoikeuksien toteutumiseksi vuodesta 2011. Työ on pitkäjänteistä ja sitä tehdään yhteistyössä mm. tavarantoimittajien, tuottajien, työntekijäjärjestöjen ja muiden pohjoismaisten alkoholimonopolien kanssa.

Tavoitteenamme on jalkauttaa hankintaketjussamme vastuulliseen liiketoiminnan periaatteita, ja siten vähentää toimialamme negatiivisia vaikutuksia, tarjoamme ennaltaehkäisevää osaamisen kehittämistä lisätäksemme ymmärrystä oleellisista toimialariskeistä.

Tehty työ osoittaa aidon sitoutumisen ihmisoikeuksien edistämiseen. Haluamme toimia oikein ja varmistaa, että ihmisoikeuksia kunnioitetaan. Korjaavat askeleet luovat toivoa. Tiedän, että tuo toivo motivoi niin minua kuin kollegoitani Alkossa sekä yhteistyökumppaneitamme viemään toimialaamme kohti parempaa tulevaisuutta.

Marja Aho

Artikkelin pääkuva: Unsplash

Marja Aho

Marja Aho työskentelee Alkossa vastuullisuuspäällikkönä. Vastuullisuuspäällikön työnkuvaan kuuluu mm. vastuullisen hankinnan toimintamallin kehittäminen yhteistyössä kansainvälisten ja kotimaisten sidosryhmien kanssa. Kirjoittajalla on pitkä kokemus sidosryhmädialogista kansainvälisessä kontekstissa.

#nofilter-blogitekstit