Työporukka voi olla yksinäisen pelastus

Kuvittele hetken olevasi esihistoriallisella luolaihmisten aikakaudella. Kömmit aamulla omasta luolastasi yhteiselle keittopaikalle. Joku on sytyttänyt tulen ja on valmistamassa hyvän tuoksuista, höyryävän kuumaa juomaa. Sanot huomenta, mutta juomankeittäjä ei vastaa, ei edes käännä katsetta sinuun. Päivän puuhissa et mahdu mukaan metsästämään lähtevien porukkaan, mutta lyöttäydyt päättäväisesti marjanpoimijoiden vanaveteen. Retken aikana huomaat kuitenkin poimivasi marjoja pääosin yksin. Muiden rupatteleva porukka tuntuu aina siirtyvän jonnekin kauemmas. Eikä tämä ollut ensimmäinen päivä, jonka vietit näin, pääosin yksin. Yrität päivästä toiseen päästä toisten joukkoon, koska yksin jääminen on hengenvaarallista.

Toistuuko teidän työpaikallanne tuo edellä kuvattu luolaihmisten toiminta? Vai tervehditäänkö työkavereita aamuisin? Onko teillä tilaa työryhmissä monenlaiselle osaamiselle? Kuunnellaanko mielipiteitä, myös erilaisia näkökulmia? Onko teillä turvallista olla sellaisena kuin on?  

Joukkoon kuuluminen on perustarve

Ihmisen psyykkinen perustarve on yhteisöllisyys, tunne siitä, että kuuluu johonkin porukkaan, on sen hyväksytty ja arvostettu jäsen. Luolaihmisille yhteisöön kuuluminen takasi turvaa, se oli hengissä säilymisen elinehto. Nykyisin tilanne on kovin erilainen hengissä säilymisen näkökulmasta, mutta tarve liittyä muihin ihmisiin on edelleen olemassa. Yksinäisyyden kokeminen työpaikoilla heijastuu ihmisten hyvinvointiin, motivaatioon, ja se vaikuttaa työn tekemiseen ja tuloksiin. 

Työyhteisöön kuulumisen tunne voi lievittää yksinäisyyden kokemusta. Saatamme haluta kuulua johonkin porukkaan siellä olevien ihmisten takia. Viihdymme heidän seurassaan. Työyhteisö tai tiimi voi miettiä keinoja, joilla yhdessä tekemisen mahdollisuuksia voisi lisätä jopa työajan ulkopuolella. Erilaiset henkilökuntakerhot, työpaikan harrastusporukat, yhteiset tiimin virkistyspäivät jonkin mukavan, rennon tekemisen parissa auttavat tutustumaan muihin myös työroolin ulkopuolella. 

Tiimichatistä tuli etätyöläisten napanuora   

Työn tavoitteet ja yhteiset päämäärät lisäävät yhteisöön kuulumisen tunnetta. Niihin liittyvä yhteinen pohdinta, osallistaminen ja jokaisen mahdollisuudet vaikuttaa tärkeisiin tavoitteisiin lisäävät ryhmään kuulumisen tunnetta. Tunne siitä, että ”Me ollaan tässä yhdessä!” tai ”Me hoidetaan tää homma!” voi olla yksinäisyyttä kokevalle äärimmäisen tärkeää ja hänen mielen hyvinvointiaan lisäävä kokemus. 

Etätyön ja hybridityön aikana sähköiset työkalut voivat auttaa yhteisöllisyyden aktiivisessa rakentamisessa. Sähköiset välineet mahdollistavat vaikkapa epämuodollisten tiimi-chattien perustamisen. Eräs tiimi sanoi toisilleen huomenta joka aamu tällaisen kanavan kautta. Kanavalla jaettiin kuvia etätoimistosta, korona-aikana työhön osallistuvista lemmikeistä ja lapsista, ikkunasta näkyvistä pihan tapahtumista, sekä vaihdettiin kuulumisia ja hassuteltiin monilla rennoilla ja epämuodollisilla tavoilla. Tiimi koki tämän yhteiseksi vertauskuvalliseksi napanuoraksi, joka jopa lähensi tiimiä etätyön aikana. 

Yksinäisyyden vähentäminen ei vaadi erikoisosaamista 

Yksinäisyyttä työpaikoilla voi lieventää monilla hyvin arkisilla, pienillä teoilla. Sanotaan huomenta, moikataan päivän aikana ja hymyillään toiselle kohdatessa, kohdataan työkaverit arvostavasti ja puhutaan toisista arvostavalla sävyllä heidän poissa ollessa. Vaalitaan luottamuksen ilmapiirin rakentamista olemalla avoimia ja pitämällä kiinni sovituista asioista. Ollaan läsnä ja oikeasti kuunnellaan, kun toinen puhuu. Ollaan aktiivisesti osallistuvia. Tuodaan rakentavasti esille kehityskohteita ja suhtaudutaan avoimesti ja uteliaasti toisten tekemiin ehdotuksiin. Rakennetaan siis yhdessä psykologista turvallisuutta työpaikalle. 

Hyviä pieniä yhteisiä hetkiä viikkoosi! 

Marjo Lehtinen

Kuvituskuva: Unsplash

Marjo Lehtinen

Marjo Lehtinen on Mieli ry:n työhyvinvointipäällikkö ja psykologi. Hän toimii Työelämän mielenterveys -yksikössä mm. asiakaskouluttajana. Yhdessä tekeminen, luottamus ja toisen kunnioittava kohtaaminen ovat arvoja, joita Marjo haluaA työelämässä edistää. Niiden avulla luodaan hyvän mielen työpaikkoja, joissa ihmiset voivat kokea työnsä merkitykselliseksi.