Vastuunkanto ei ole helppoa, mutta entiseenkään emme voi palata
Elämiseen riittävä palkka on ihmisoikeus. Pohjoismaiset alkoholimonopolit ovat aloittaneet periksiantamattoman työn aiheen edistämiseksi.
Marraskuussa 2022 pohjoismaiset alkoholimonopolit julkaisivat yhteisen sitoumuksen ihmisoikeuksia koskevan huolellisuusvelvoitteen toteuttamisesta. Tiekartan muotoon rakennetun sitoumuksen taustalla ovat alkoholijuomien hankintaketjuun kohdistuvat ihmisoikeusriskit, joista kohtuullinen korvaus tehdystä työstä on yksi.
Viimeisen vuoden aikana olemme pyrkineet useamman eri taustatutkimuksen ja sidosryhmäkeskustelun avulla selvittämään, mitkä ovat merkittävimmät syyt elämiseen riittävien palkkojen toteutumattomuuteen alkoholijuomien hankintaketjuissa. Mikä on se juurisyy, jota lähdemme yhdessä ratkomaan? Kysymyksiä syntyy, mutta vastauksia ei juurikaan. Kuka kantaa vastuun vallitsevasta tilanteesta?
Elämiseen riittävä palkka toteudu aukottomasti
Elämiseen riittävä palkka on teoreettisena käsitteenä selkeä, mutta sen merkitys käytännössä on epäselvä. Tämä tuli esille myös Afrikan Reilun kaupan isännöimässä sidosryhmätilaisuudessa, johon osallistuin 8.2.2023 Etelä-Afrikassa. Alko on ollut mukana tukemassa Reilu kaupan teettämää selvitystä elämiseen riittävistä palkoista Etelä-Afrikassa. Reilu kauppa hyödyntää omassa toiminnassaan Global Living Wage Coalition -laskentametodia eli ns. Anker-metodia. Reilu kauppa pyrkii siihen, että sekä viljelijät että työntekijät saisivat elämiseen riittävät ansiot. Se tarkoittaa sitä, että tuloilla voi kattaa kaikki perheen perustarpeet, ja että vähän jää myös säästöön. Selvityksessä mukana olleilla viinitiloilla työntekijöille maksettiin maan lakisääteinen minimipalkka. Elämiseen riittävä palkka ei kuitenkaan toteudu aukottomasti, ei edes Reilun kaupan sertifioinnin saaneilla tiloilla.
Huomioitavaa on myös se, että tilaisuudessa oli paikalla runsas joukko eri sidosryhmien edustajia. Kansainvälisen kaupan edustajia oli vain yksi, minä. Toki omassa roolissani edustin myös muita pohjoismaisia alkoholimonopoleja, mutta emme voineet olla pohtimatta, missä olivat Etelä-Afrikan viinien isoimpien vientimarkkinoiden hankintaorganisaatiot. Ilman heidän osallistumistaan ja sitoutumistaan kestävää muutosta on vaikea saada aikaan. Reilu kauppa oli kutsunut tilaisuuteen runsaan joukon eri sidosryhmien edustajia, sillä ongelmien korjaaminen edellyttää kaikkien viinintuotantoketjussa mukana olevien panosta. Seuraava tärkeä askel on ottaa vuoropuheluun mukaan kaikki alan keskeiset toimijat.
Selvityksessä mukana olleilla viinitiloilla vakituisten työntekijöiden palkkataso oli minimipalkkaa korkeampi ja kausityöntekijöille maksettiin vähintään maan lakisääteistä minimipalkkaa. Palkan lisäksi Reilun kaupan lisällä, jonka käytöstä työntekijät päättävät, oli merkittävä vaikutus työntekijöiden toimeentuloon ja perheiden hyvinvointiin.
Tilaisuudessa todettiin myös, että työntekijöiden ja työnantajien on opeteltava keskustelemaan rakentavasti, neuvottelemaan ja sopimaan. Työntekijöillä on oikeus järjestäytyä. Tätä oikeutta täytyy kunnioittaa. Se oikeus ei kuitenkaan automaattisesti vie mihinkään. Osapuolilla täytyy olla yhteinen tahtotila löytää ristiriitatilanteissa ratkaisuja. Luottamuksen rakentaminen on hyvä lähtökohta. Yhteistyökumppanimme Mopoholosi Morokong IUF:stä sanoin: Muutos ei ole helppoa. Muutos on aina vaikeaa, mutta menneisyys ei ole hyvä paikka olla. Toivo on tulevaisuudessa.
Avoimuutta ja läpinäkyvyyttä tarvitaan
Alkon tavoitteena on tunnistaa toimintamalleja ja työkaluja, joilla voimme nykyistä paremmin varmistaa vastuulliset hankintamenettelyt. Alkolla ei ole näkyvyyttä tuotteiden arvonmuodostumiseen hankintaketjussa muutoin kuin tuotteen hankintahinnan kautta. Arvonmuodostuminen on liikesalaisuus, jota hankintaketjun osapuolet eivät halua avata.
Tosiasia kuitenkin on, että ilman avoimuutta ja läpinäkyvyyttä ongelmaan ei löydy ratkaisua. Haluamme varmistaa, että emme ole aiheuttamassa toiminnallamme negatiivisia ihmisoikeusvaikutuksia hankintaketjumme alkupäässä. Se on vastuu, jonka haluamme kantaa osoituksena sitoutumisestamme ihmisoikeuksien kunnioittamiseen.
Marja Aho
Artikkelin pääkuva: Jodi Windvogel / Fairpicture / Reilu kauppa ry.
Marja Aho työskentelee Alkossa vastuullisuuspäällikkönä. Vastuullisuuspäällikön työnkuvaan kuuluu mm. vastuullisen hankinnan toimintamallin kehittäminen yhteistyössä kansainvälisten ja kotimaisten sidosryhmien kanssa. Kirjoittajalla on pitkä kokemus sidosryhmädialogista kansainvälisessä kontekstissa.