Maailman vastuullisin tapa myydä alkoholia

Alkoholi ei ole mikä tahansa hyödyke ja siksi sen myyntiä säädellään ja valvotaan. Sääntöjen tarkoitus on suojella alaikäisiä alkoholin aiheuttamilta haitoilta ja ehkäistä alkoholin haitallista kulutusta.

Alkoholi on erityisen haitallista nuorille, koska nuoruusiässä aivot ovat hyvin herkkiä alkoholin aiheuttamille vaurioille. Nuorena alkoholia kokeilleilla on myös moninkertainen riski sairastua myöhemmin alkoholiriippuvuuteen verrattuna niiden riskiin, joiden ensimmäiset alkoholikokeilut tapahtuvat vasta täysi-ikäisenä.

Alkoholi ei kuulu alaikäisille

Alkon tehtävä on myydä alkoholijuomia vastuullisesti. Alkoholijuomia ei saa myydä alaikäiselle, selkeästi päihtyneelle tai häiritsevästi käyttäytyvälle henkilölle tai välittämistarkoituksiin. Ostajan iän arviointi ulkonäön perusteella ei ole aina helppoa ja siksi tarkastamme alle 30-vuotiaalta vaikuttavan asiakkaan iän henkilötodistuksesta alkoholiostojen yhteydessä.

Nuoren ostajan ikä tarkastetaan Alkon myymälöissä vuosittain yli viisi miljoonaa kertaa. Mittaamme nuoren asiakkaan iän tarkastamisen toteutumista myös ulkopuolisen tahon toteuttamilla mystery-testiasioinneilla. Testiasiointeja tehdään Alkon myymälöihin ja noutopisteisiin vuosittain yli 1600 kertaa. Vuonna 2023 iän tarkastamisen onnistumisprosentti oli 98,3.

Alaikäiset ja päihtyneet saavat alkoholijuomia haltuunsa läheisiltä tai kavereiden avulla. Alkoholin välitystilanteiden havaitseminen on usein haastavaa etenkin silloin, jos juomien hankinnasta sovitaan myymälän ulkopuolella, esimerkiksi sosiaalisen median kanavia hyödyntäen. Myyjän velvollisuus on kieltäytyä myymästä juomia, mikäli välitysepäily herää. Epäily voi herätä esimerkiksi silloin, jos täysi-ikäisen ostajan seurassa on nuoria tai henkilöitä, joiden päihtymys on selvästi havaittavissa. Siksi kaikilta porukassa liikkuvilta nuorilta tarkastetaan ikä ostotilanteessa, vaikka vain yksi heistä maksaisi ostokset. Myös usein asioiva, nuorten suosimia tuotteita ostava asiakas saattaa herättää myyjän huomion.

Selvästi päihtynyt ei voi ostaa alkoholijuomia

Päihtyneelle tai häiritsevästi käyttäytyvälle asiakkaalle ei saa myydä alkoholijuomia. Selvästi päihtyneen henkilön tunnusmerkkejä ovat mm. häiritsevä tai äänekäs käyttäytyminen, epävarmat, kömpelöt liikkeet, sammaltava puhe tai puhumattomuus ja lasittunut katse. Päihtymykseen viittaavat tunnusmerkit saattavat joissakin tilanteissa johtua myös sairaudesta tai vammasta. Myynnistä kieltäytymiseen pitää aina olla perusteltu syy, joka tulee myös kertoa asiakkaalle.

Ammattitaitoinen henkilöstö on avainasemassa alkoholinmyynnin vastuullisuuden varmistajana. Uudet työntekijät suorittavat heti ensimmäisenä työpäivänään Myynninvalvonnan passi -kokeen, jonka avulla he saavat perusosaamisen ikäraja-, päihtymys- ja välittämisepäilyvalvontaan. Koko Alkon henkilöstö suorittaa passin kolmen vuoden välein. Koulutusten lisäksi käytännön työssä oppiminen on tärkeää, koska osaaminen kehittyy vähitellen kertyvän kokemuksen kautta. 

 

Lähde: Potilaan lääkärilehti