10 syytä rakastua amaroneen

Täyteläinen amarone toimii erityisesti liharuokien ja vahvojen makujen, kuten kovien, pitkään kypsytettyjen juustojen parina. Laadukas amarone tehdään pitkälti käsityönä. 

1. Amarone tuo joulun lasiin

Amaronen aromit ovat kuin joulu, sillä viinissä on tyypillisesti kuivattujen hedelmien ja jouluisten mausteiden sävyjä. Mukana saattaa olla esimerkiksi viikunan, luumun, taatelin, kuivatun karpalon, kanelin tai neilikan tuntua.

Kypsä ja moniulotteinen hedelmäisyys tulee rypäleistä, joiden makuja kuivaus on saanut tiivistää. Samalla viini on saanut mausteisuutta ja paahteisuutta, joita myös tammikypsytys korostaa. Runsautta lisää rypäleiden runsaan sokerimäärän tuottama korkea alkoholipitoisuus, joka tekee kokonaisuudesta lämmittävän.

Katso kaikki amaronet

2. Amarone kertoo tarinan

Amarone tai virallisemmin DOCG Amarone della Valpolicella on Pohjois-Italiassa sijaitsevan Valpolicellan alueen viiniylpeys – muhkea punaviini, jonka erityislaatuisuus piilee sadonkorjuun jälkeen kuivatuissa rypäleissä. 

Historiallinen valmistusmenetelmä kulkee nimellä appassimento. Sen ansiosta viinistä tulee poikkeuksellisen runsas, samettinen, moniulotteinen ja pitkäikäinen.

Kuiva amarone ei kuitenkaan ole viinityyppinä kovin vanha. Se pohjautuu alueen perinteikkäisiin recioto-jälkiruokaviineihin, ja on tietyllä tapaa makean recioton kuivaksi saakka käynyt versio. Ensimmäinen amarone saattoikin syntyä vahingossa.

Amarone alkoi yleistyä 1950-luvulta lähtien, mutta maailmanlaajuiseen viininystävien tietoisuuteen se alkoi nousta toden teolla vasta 1990-luvulla. Sen jälkeen tuotanto on moninkertaistunut. Nykyisin amarone on Veneton lippulaiva, joka sai Italian korkeimman DOCG-laatuviinistatuksen vuonna 2009.

3. Voimakkaat juustot <3 amarone

Juustot ja amarone

Amarone on oiva juustoviini, sillä sen runsas maku pärjää vahvanmakuisten juustojen kanssa myös silloin, kun kevyemmät punaviinit menettäisivät teränsä.

Amarone on paikallaan etenkin kovien, pitkään kypsytettyjen juustojen seurana, ja sen maku toimii myös sinihomejuuston parina. Monessa amaronessa on hitunen jäännössokeria, joka edesauttaa liittoa suolaisen juuston kanssa. Jotkut sanovat, että amaronen lämmin makumaailma muistuttaa portviiniä, joka on klassisin juustojen yleisviini. Lue lisää viinin & juuston yhdistämisestä.

 

4. Jos rakastat lihaa



Täyteläinen amarone toimii hienosti runsaiden liharuokien parina. Se on siksi paikallaan, kun lautasella on tuhtia lihaa, esimerkiksi lammaspaistia, osso buccoa, riistaa tai vaikka sisältä punaiseksi jätettyä poronfileetä. Roteva ja aromikas viini ei säikähdä vahvoja makuja, vaan kantaa niiden rinnalla.

5. Amarone on loistava naposteluviini

Amarone ja juustot

Trendikäs, täyteen ahdettu ”tunkutarjotin”, grazing table tai ranskankielestä lainattuna charcuterie-lankku on näyttävä tarjottava. Laudalle voi pinota rennolla otteella omia suosikkiherkkuja.

Poimi vahvoja makuja, joita amarone rakastaa: erilaisia leikkeleitä, pateeta, kypsytettyjä kovia juustoja sekä halutessasi täyteläistä sinihomejuustoa. Lisää kylkeen vaikka tuoreita viikunoita, kuivattuja hedelmiä, hyvää hilloketta, muutama pähkinä sekä rapeaa hapanjuureen leivottua leipää tai focacciaa.

6. Pääset matkaamaan Koillis-Italiaan

Amaronen koti on Koillis-Italiassa Veneton maakunnassa. Se tulee Valpolicellan vajaan 8 000 tarhahehtaarin viiniseudulta, joka sijaitsee Veronan kaupungin pohjoispuolella, Gardajärvestä itään. Veronasta luoteeseen sijaitsevat kukkulat muodostavat viinialueen historiallisen ytimen, jonka tuotteet saavat kantaa etiketissään classico-merkintää. Lue lisää Italian viinialueista.

Amarone ja muut Valpolicellan viinit valmistetaan pääosin alueen omista perinteisistä rypälelajikkeista. Niistä tärkein ja arvostetuin on Corvina, joka antaa viiniin esimerkiksi punaisten marjojen, hapankirsikan, mantelin, tervan sekä lääkeyrttisyyden sävyjä, ja jonka maku saa kuivauksesta lisää syvyyttä ja vivahteita.

Corvina voidaan korvata osin sitä muistuttavalla mutta myöhemmin kypsyvällä Corvinonella, minkä lisäksi viineissä on mukana ainakin pieni määrä Rondinellaa. Niiden lisäksi amaroneen saa käyttää rajoitetusti muitakin maakunnan sallittuja punaisia lajikkeita, esimerkiksi sekoituksessa perinteistä Molinaraa ja ehkä yllättäen esimerkiksi Cabernet Sauvignoniakin.

7. Amarone kestää säilyttämistä

Jos sinulla on viinikaappi, amaronen voi unohtaa sinne vuosiksi. Eikä se säikähdä muutaman vuoden lepäämistä vaikka vaatehuoneen alahyllylläkään, kunhan pullo on vaakatasossa ja ympäristö on pimeä, tasalämpöinen ja tärinätön.

Amaronen runsas rakenne kestää kypsytystä. Ajan oloon sen rikas hedelmäisyys vaihtuu monivivahteisiin kypsytyksen aromeihin, joista ranskalaiset käyttävät sanaa bouquet, kimppu. Samalla viinin suutuntuma pehmenee entisestään.

Moni huipputason punaviini on nuorena niin tiukan tanniininen, ettei se välttämättä tunnu suussa vielä miellyttävältä. Amarone on kuitenkin saanut makuunsa pehmeyttä jo rypäleiden kuivausprosessista, joten kellarointi ei ole välttämätöntä ja viinin voi hyvin avata heti ostohetken jälkeen. Tällöin ruoka kuitenkin edesauttaa nautittavuutta. Lue lisää tanniinien merkityksestä viininmaun kuvailussa.

8. Amarone on tyylikäs lahja

Amarone on mainio viinilahja, joka sopii useimpien punaviininystävien makuun. Sitä arvostavat niin harrastajat kuin vähemmän kokeneet nautiskelijat, joille moniulotteinen mutta pehmeässä muhevuudessaan lähestyttävä viini on varmasti iloinen yllätys.

Amarone käy kaverille, joka pitää tuhtien makujen kokkailusta, sekä myös ystävälle, joka haluaa vain syventyä viinin makuihin takkatulen kajossa. Jälkimmäiselle mukaan pakettiin voi sujauttaa tummaa suklaata, joka toimii amaronen kanssa suorastaan yllättävän hyvin. Tiesithän, että lahjan voi ostaa kätevästi suoraan Alkon verkkokaupan kautta.

9. Amarone kierrättää – oletko jo kokeillut ripassoa?

Vaivalla kasvatettujen, valikoitujen ja kuivattujen amaronerypäleiden taru ei onneksi pääty siihen, kun ne erotetaan viinistä. Puristettu kuorimassa näet otetaan talteen ja hyödynnetään toiseen runsaaseen viinityyppiin: ripassoon.

Valpolicellan alueen tavanomaisesti valmistettu punaviini on nimeltään yksinkertaisesti valpolicella. Ripasso syntyy, kun valpolicella tuunataan käyttämällä se toiseen kertaan amaronen kuorisakan kanssa. Termi ripasso itse asiassa tarkoittaakin uudelleenkäytettyä. Toisen käymisen jälkeen viiniä on kypsytettävä tammitynnyreissä vähintään vuoden ajan.

Valpolicella ripasso saa amaronen kuorista runsautta, lisää kypsää hedelmäisyyttä sekä muita amaronelle tyypillisiä makuja. Siitä ei tule kuitenkaan aivan yhtä tuhti viini, joten ripasso on itse asiassa helpompi yhdistää ruokapöydässä erilaisiin makuihin. 

10. Se on todella hyvää viiniä

Laadukas amarone tehdään pieteetillä, pitkälti käsityönä. Siksi se ei ole koskaan edullisimmasta päästä, pitkä valmistusprosessi ja tavallista suurempi rypäleiden tarve kun nostavat kustannuksia.

Amaronen valmistus poikkeaa monella tapaa keskimääräisestä viininvalmistuksesta.

Rypäleet poimitaan aina käsin, sillä kuivattaessa terttujen on oltava ehjiä ja terveitä. Kuivaus kestää vähintään joulukuulle, usein jopa helmikuulle saakka. Ennen tämä tapahtui viinikukkuloilla tuulen ilmastoimissa vajoissa, mutta nykyisin viinitaloilla on olosuhteiltaan kontrolloituja varastoja, jotka on suunniteltu tarkoitusta varten.

Kuivauksen aikana rypäleistä haihtuu runsaasti vettä, joten ne menettävät painostaan kolmanneksen tai ylikin – lopputuotteeseen eli viiniin joudutaan siksi käyttämään tavallista enemmän rypäleterttuja. Samalla, kun vesi haihtuu, viinin sokerit ja aromiaineet tiivistyvät. Viini saa siksi korkean alkoholipitoisuuden sekä paljon aromikkuutta.

Murskattujen amarone-rypäleiden kuoret saavat olla mukana käymisastioissa erityisen pitkään, jopa 40 päivän ajan. Sinä aikana ne luovuttavat mehuun paljon makua. Käymistä seuraa pitkä kypsytys tammitynnyreissä: Amaronea kypsytetään niissä vähintään kaksi vuotta, usein pidempäänkin. Amarone riservaa on tynnyrikypsytettävä vähintään neljä vuotta.




Amaronet Alkon valikoimissa

Alkosta on saatavana lähes 70 amaronea. Normikokoisen 0,75-litran pullon hinta vaihtelee parista kympistä useampaan sataan euroon, ja amaronea saa myös puolikkaissa, 0,375-litran pullossa. Kaikkiaan valikoimassa on yli 250 Veneton viinialueen tuotetta. Kaikki niistä ovat tilattavissa Alkon verkkokaupan kautta mihin tahansa Alkon myymälään.