Nebbiolo on punaviinirypäleiden aatelia

Nebbiolo on viljelyalaltaan pieni, mutta sitäkin arvostetumpi tumma rypäle. Sen viinit kiehtovat ryhdillään ja vivahteikkaalla aromikkuudellaan.

Nebbiolo on Pohjois-Italian huippulajike, josta tehtävät Barolon ja Barbarescon alueiden punaviinit lukeutuvat viinimaailman arvostetuimpiin aatelisiin.

Alkon myyjä ja kouluttaja Mikko Halmetoja sanoo, että lajikkeen viinit tunnetaan etenkin hapokkuudestaan ja ryhdikkäästä tanniinisuudestaan.

”Siitä tehdään todella kiinnostavia, loistavia viinejä. Niistä suurin osa tulee Piemonten alueelta Alppien juurelta”, Halmetoja kertoo.

Tietyssä mielessä Nebbiolo muistuttaa Pinot Noiria, vaikka onkin makuprofiililtaan erilainen. Molemmat rypäleet tuottavat parhaimmillaan erittäin hienostuneita viinejä, mutta ovat samalla vaikeita kasvattaa. 

Italian Piemontesta Nebbiolo on löytänyt itselleen kodin. Maakunta sopii lajikkeen viljelyyn niin ilmaston, tarhojen kukkulaisten pinnanmuotojen kuin maaperän puolesta. Muualla lajike on harvinainen.

Tutustu Nebbiolo-lajikkeeseen

Mistä Nebbiolo on kotoisin?

Nebbiolo on vanha lajike, joten sen alkuperä ei ole täysin tiedossa. Sen uskotaan olevan kotoisin Pohjois-Italian luoteisosasta, joko Piemonten tai Lombardian maakunnista.

Nebbiolo-nimen uskotaan tulevan italian sumua tarkoittavasta nebbia-sanasta. Lajikkeen rypäleet kypsyvät vasta myöhään syksyllä, jolloin sille tyypilliset jyrkkärinteiset tarhat nousevat viinilaaksojen syksyisestä usvasta.

Lajikkeen muita nimiä ovat esimerkiksi Spanna ja Chiavennasca. Niitä käytetään kuitenkin harvoin.

Millaisia aromeja nebbioloviineissä on?

Nebbiolon aromit

Nebbiolon aromeista nostetaan usein ruusu ja terva, Halmetoja kertoo. Itse hän poimii rypälettä kuvaamaan mielellään myös muita aromeja.

”Mukana on usein mausteisuutta ja muita itselleni mieluisia makuja. Lakritsisuutta saattaa löytyä, ja tiettyä yrttisyyttä”, Halmetoja kuvailee.

Koska lajiketta viljellään kuulun Alban valkoisen tryffelin seuduilla, monet lisäksi tunnustelevat viineistä myös tryffelin aromia.

Nebbiolon hedelmäisyys on punaisen marjaisaa, mutta muuttuu viinin ikääntyessä kuivattujen hedelmien aromeiksi. Samalla yrttisyys taittuu lääkeyrttisyyden suuntaan.

Nebbiolon tyypillisiä aromeja ovat:

* vadelma

* hapankirsikka

* luumu

* ruusu

* orvokki

* yrttisyys

* lääkeyrttisyys

* mausteisuus

* terva

* tryffeli.

Millaisia viinejä Nebbiolosta tehdään?

Nebbiolosta tehdyt viinit

Nebbiolo on ennen kaikkea punaviineihin käytettävä lajike, jonka viineillä on omat tunnistettavat piirteensä. Viinit eivät ole aina niitä kaikista täyteläisimpiä, mutta ne ovat sitäkin ryhdikkäämpiä. Väri on suhteellinen ohut ja vivahtaa granaattiomenaan.

”Se, mikä tuntuu, on tanniinit ja hapot. Nämä ovat viinejä, jotka usein kaipaavat jotain ruokaa siihen oheen”, Halmetoja kuvailee.

Nebbiolo-viineissä on runsaasti aromikkuutta ja alkoholia, jotka yhdistettynä ryhdikkyyteen tekevät niistä pitkään kypsytykseen sopivia.

Nebbioloviinit ovat:

  • Ryhdikkäitä ja aromikkaita punaviinejä, joissa rypäle esiintyy useimmiten itsekseen, ilman muita rypäleitä.
  • Viinejä, joita usein kypsytetään tammitynnyreissä ja pulloissa ennen myyntiintuloa. Arvostetuimmat viinit hyötyvät kypsytyksestä pitkään sen jälkeenkin.
  • Joskus punaviinejä, joissa on mukana esimerkiksi Barbera-lajiketta. Se lisää yhdistelmään hedelmäisyyttä ja antaa pehmeyttä.
  • Myös roseeviinejä, joissa rypäle on usein osana sekoitusta.
  • Erikoisuutena joskus kuohuviinejäkin.

Millä viinialueilla Nebbioloa viljellään?

Nebbiolo on ennen kaikkea Luoteis-Italiassa sijaitsevan Piemonten maakunnan punaviinien rypäle. Sitä viljellään jonkin verran muuallakin, myös Euroopan ulkopuolella, mutta nämä kokeilut ovat harvinaisia.  

Lajikkeen tarhoja on runsaasti etenkin Torinon kaupungista kaakkoon sijaitsevalla Langhen kauniilla kukkulaseudulla.

Piemontessa kasvatetaan muitakin rypäleitä, eikä Nebbiolo ole millään muotoa viljellyin lajike. Se on kuitenkin niistä arvostetuin ja saa siksi tyypillisesti parhaat kasvupaikat aurinkoisilla rinteillä.

Nebbioloviinejä tuotetaan useammilla eri aluenimillä: 

  • DOCG Barolo on yksi koko viinimaailman arvostetuimmista viineistä. Tätä voimakasta ja tanniinista viiniä on kypsytettävä ennen myyntiintuloa vähintään 36 kuukautta, josta 18 kuukautta tammiastioissa. Riserva-versiota kypsytetään vähintään 5 vuotta. Tarhat sijaitsevat kukkuloilla Alban kaupungin lähellä.
  • DOCG Barbaresco on niin ikään voimakas, tanniininen ja hyvin arvostettu punaviini. Sitä kypsytetään vähintään 2 vuotta, josta vähintään 9 kuukautta tammitynnyreissä. Riservaa on kypsytettävä vähintään 4 vuotta. Viinien tyyli muistuttaa baroloa, mutta on ehkä aavistuksen kevyempi ja hedelmäisempi.
  • Laajempien aluemerkintöjen viinit ovat yleistäen kevyempiä ja sopivat nautittaviksi nuorempina. Näitä ovat esimerkiksi DOC Nebbiolo d’Alba, DOC Langhe Nebbiolo ja DOC Langhe. Kahdessa jälkimmäisessä saatetaan käyttää muitakin rypäleitä.

Nebbioloa viljellään myös Piemonten viinien ydinalueen ulkopuolella, esimerkiksi:

  • DOCG Gattinara on alue Piemontessa Vercellin kukkuloilla Torinosta pohjoiseen. Myös siellä valmistetaan voimakkaita ja tanniinisia punaviinejä. Nebbiolo on päälajike ja viinejä kypsytetään pitkään. Gattinarat eivät ole yhtä tunnettuja kuin barolo- ja barbaresco-viinit.
  • Piemonten ulkopuolella Nebbioloa tapaa esimerkiksi Lombardian maakunnan pohjoisosassa jylhässä Valtellinan vuoristolaaksossa. Siellä erikoisuutena ovat DOCG Sforzato di Valtellina -viinit, jotka valmistetaan amaronen tapaan kuivatuista rypäleistä.

Millaisten ruokien seuraan Nebbiolo-lajikkeen viinit sopivat?

Nebbiolo ja ruoka

Mikko Halmetojan mielestä nebbiolo on gastronominen, hyvin ruokaan yhdistyvä viini. Sen seuraan käyvät ennen kaikkea ruoat, jotka pitävät viinin ryhdikkäistä hapoista ja tanniineista.

Liha

Nebbioloviinit sopivat erinomaisesti punaisen lihan seuraan, myös riistalle. Niiden rakenne taittaa hyvin sisältä punaiseksi jätetyn lihan.

Pataruoat

Muhevat padat toimivat hyvin vivahteikkaasti mausteisen ja yrttisen nebbiolon kanssa.

Pata voi olla tehty myös kasviksista. Etenkin linsseistä tai pavuista tehdyt täyteläiset padat sopivat nebbiolon seuraan.

Sienet

Sienien umaminen eli lihaisa maku viihtyy nebbiolon parina.

Tryffeli taitaa olla klassisin nebbioloon yhdistettävä sieni. Itse tryffelisienet ovat hurjan kalliita, mutta makuun pääsee suhteellisen edullisesti tryffeliöljyllä maustetun pastan parissa.

Juustot

Etenkin kypsät ja kovat juustot rakastavat nebbioloa. Lue lisää juustojen ja viinin yhdistämisestä.

Teksti Lasse Pakarinen
Nebbiolo Alkon valikoimissa
Alkon valikoimassa on yli 150 punaviiniä, joihin on käytetty Nebbiolo-lajiketta.
Mikko Halmetoja

Ylöjärveläinen Mikko Halmetoja on Alkon myyjä ja pitkän linjan kouluttaja. Hän työskentelee pääsääntöisesti Tampereella Lielahden myymälässä, josta nostaa esille upeiden työkavereiden lisäksi runsaan italialaisviinien valikoiman. Piemontelaiseen ruoka- ja juomakulttuuriin hän mieltyi vieraillessaan alueella ensi kertaa vuonna 2019.