Monipuolinen Tempranillo on Espanjan aarre

Tempranillo on Iberian niemimaan klassinen arvolajike, josta saadaan niin tuhteja ja kypsytystä kestäviä punaviinejä kuin heleää hedelmäisyyttä ja keveyttä.

Tempranillo on punainen laatulajike, jota viljellään etenkin Iberian niemimaalla Espanjassa ja Portugalissa. Pienessä mittakaavassa sitä kokeillaan nykyisin muuallakin. Alkon viinien tuotepäällikkö Kirsi Erme sanoo, että Tempranillo on suorastaan Espanjan viinien selkäranka. Siellä Tempranillo onkin viljellyin punainen lajike.

”Espanjan punaviineistä ei voi puhua ilman, että puhutaan Tempranillosta”, Erme tiivistää. Erme korostaa, että Tempranillo on lajikkeena hyvin monipuolinen. Siitä tehdään niin pitkään kypsytettyjä huippuviinejä kuin kevyempiä, raikkaan punamarjaisia viinejä.

Tutustu Tempranillo-lajikkeeseen:

Mistä Tempranillo on kotoisin?

Millaisia aromeja tempranilloviineissä on?

Millaisia viinejä Tempranillosta tehdään?

Missä Tempranilloa viljellään?

Millaisten ruokien seuraan Tempranillo-lajikkeen viinit sopivat?

Mistä Tempranillo on kotoisin?

Tempranillon uskotaan olevan kotoisin Pohjois-Espanjasta, joka onkin se valtakuntaa. Lajikkeen alkuperä on luultavasti Riojan ja Navarran viinialueiden seutuvilla. Nimi tulee espanjan kielen sanasta temprano, aikainen. Tempranillo näet on aikaisin kypsyvää sorttia.

Tempranillo on yksi rypäleistä, joihin todellakin sopii sanonta ”rakkaalla lapsella on monta nimeä”. Sitä arvostetaan useilla alueilla, ja monet niistä ovat antaneet sille omat nimensä.

Niihin lukeutuvat muun muassa:

  • Tempranillo (muun muassa Riojassa)
  • Cencibel (Valdepeñasissa ja La Manchassa)
  • Tinto Fino (Ribera del Duerossa)
  • Tinta de Toro (Torossa)
  • Ull de Llebre (Katalonian Penedèsissä)
  • Tinto del País (muun muassa Ribera del Duerossa)
  • Tinta Roriz (Portugalin Dourossa ja Dãossa)
  • Aragonez (eteläisemmässä Portugalissa).

Nykyisin nimi Tempranillo on yleisin, koska se on nimistä tunnetuin.

Millaisia aromeja tempranilloviineissä on?

Kirsi Erme sanoo, että tempranilloviineissä on erilaisia aromeja riippuen viinialueesta ja siitä, miten viini on valmistettu. Tempranillolla ei ole samantapaista viinejä yhdistävää selkeää aromia kuten esimerkiksi Cabernet Sauvignon -lajikkeelle ominainen mustaherukkaisuus.

Tempranillo-lajikkeen viinissä saattaa maistua esimerkiksi:

  • marjaisuus, joka voi tuntua vaikka vadelman, karhunvatukan tai tumman kirsikan aromeina
  • mausteisuus
  • kuivatut yrtit
  • kypsä hedelmäisyys kuten viikuna
  • nahkaisuus
  • tallimaisuus
  • joskus selkeän tamminen vaniljaisuus tai toffeisuus.

Millaisia viinejä Tempranillosta tehdään?

Tempranillosta valmistetaan myös yhden lajikkeen viinejä, mutta perinteisesti se saa kaverikseen muitakin rypäleitä kuten Garnachan ja Mazuelon. Niiden tarkoituksena on antaa kokonaisuuteen hedelmäistä pyöreyttä pehmentämään Tempranillon ryhdikkyyttä. Tempranillo on tunnetuin punaviineistä, mutta siitä valmistetaan myös roseeviinejä. Molemmissa tyylisuunnat vaihtelevat.

Runsaat ja kypsytyskestävät punaviinit

  • Tempranillo-lajikkeen punaviini saattaa olla täyteläinen, vivahteikas ja kypsytyskestävä, jolloin siinä on runsas tanniinien ja happojen rakenne.
  • Tästä tuhdista päästä on saatavilla jo valmiiksi kypsytettyjä viinejä, joissa on sen ansiosta kypsän vivahteikasta makumaailmaa.

Kevyet ja marjaisat punaviinit

  • Tempranillosta tehdään toisinaan marjaisia, raikkaita ja keveitä viinejä, jotka ovat parhaimmillaan nuorina.
  • Näitä viinejä on nykyisin saatavilla pullojen ohella myös moderneissa pakkausvaihtoehdoissa kuten muovipulloissa ja tetroissa.

Punaviinien moderni ja perinteinen tyyli eroavat

Tempranillo on lajike, jossa on voimaa. Siksi se kestää runsasta tammikypsytystä. Kirsi Ermen mukaan tempranillo-punaviineissä on tietyllä tapaa vallalla perinteinen ja moderni viinityyli, mikä riippuu viinin tuottajasta:

  • Perinteisessä tyylissä tammikypsytyksen aromit tuntuvat hyvin selkeinä, esimerkiksi vaniljaisuutena. Tynnyrit ovat usein amerikkalaisia.
  • Modernissa tyylissä tammisuus ei korostu vaan on osa viinin maun kokonaisuutta hedelmäisyyden ohella. Käytössä ovat entistä useammin ranskalaiset tammitynnyrit.

Tempranillon roseeviinit

  • Espanjalaiset pitävät yleistäen voimakkaammasta roseeviinien tyylistä kuin mikä on vallalla esimerkiksi Ranskan Provencessa. Tempranillo-roseet ovat siksi tyypillisesti runsaita niin väriltään kuin maultaan.
  • Toisaalta Espanjastakin markkinoille on alkanut tulla heleämpää ja kevyempää roseetyyliä.

Missä Tempranilloa viljellään?

Tempranillo on suosittu lajike useilla Espanjan viinialueilla, mutta myös portugalilaiset ovat ottaneet sen osaksi laajaa rypälelajikkeiden perhettään. Muualla viinimaailmassa Tempranillo on harvinainen. Sitä viljellään jonkin verran Etelä-Ranskassa ja kokeiluja tehdään myös Euroopan ulkopuolisissa viinimaissa kuten Argentiinassa ja Australiassa.

Rioja

Pohjois-Espanjan Rioja on klassisin ja kuuluisin Tempranilloa viljelevä viinialue. Sieltä saadaan paljon jo valmiiksi kypsytettyjä täyteläisiä viinejä, joilla on edelleen potentiaalia ikääntyä viinikellarissa.

  • Riojalle tyypillisiä ovat kypsytetyt punaviinit, jotka ovat saaneet viettää aikaa niin tammitynnyreissä kuin pulloissa. Niiden ikämerkinnät ovat nuoremmasta vanhempaan: crianza, reserva ja gran reserva.
  • Selkeät tammen aromit ovat ominaisia useille Riojan punaviineille. Monen tuottajan tyyli on kuitenkin muuttunut hedelmäisemmäksi, jolloin tammen aromit ovat integroituneet hillitysti viinin kokonaisuuteen.
  • Riojassa tehdään jonkin verran myös tuoretta ja marjaisaa viinityyliä. Tällöin etiketissä saattaa lukea joven eli nuori.

Ribera del Duero

Espanjan pääkaupunki Madridista luoteeseen sijaitseva Ribera del Duero on toinen klassinen tempranilloviinien tuottaja. Mantereinen alue on kesällä pakahduttavan kuuma, vaikka alueen viinitarhojen sijainti on Espanjan korkeimpien joukossa.

  • Ribera del Duero tunnetaan arvokkaiden ja laadukkaiden viinien tuottajana.
  • Viineissä on Riojaan verrattuna enemmän jykevyyttä ja tuhtiutta, usein myös runsaampi happorakenne.

Penedès

Katalonian viinintuotannon ydinalue Penedès on tunnettu modernin tyylin viineistään.

  • Välimerellisen alueen olosuhteet ovat sisämaata leudommat, siksi viineissä on usein leppoisuutta.
  • Viineissä on tyypillisesti hedelmäisyyttä, mehevyyttä, kenties hillomaisuutta sekä lähestyttävyyttä.

Portugali

  • Tempranillo on Douron jokilaaksossa nimellä Tinta Roriz osa portviinien klassista rypälesekoitusta.
  • Dourossa sitä käytetään nykyisin myös alueen nouseviin mietoihin viineihin.
  • Lajiketta viljellään myös Douron eteläpuolella Dãossa sekä vieläkin eteläisemmässä Portugalissa Alentejon alueella. Usein se on viineissä osa rypälesekoitusta.

Millaisten ruokien seuraan Tempranillo-lajikkeen viinit sopivat?

Monipuolinen tempranillo sopii monipuolisesti erilaisten ruokien seuraan. ”Kevyelle marjaisalle viinille sopivat kasvikset, runsaalle pitkään kypsytetylle viinille riista”, Kirsi Erme makustelee.

Liharuoat

Täyteläisen pään tempranilloviinit sopivat erinomaisesti erilaisille liharuoille kuten karitsalle, possulle ja naudalle. Riistan seuraan ovat erityisesti omiaan laadukkaat Riojan ja Ribera del Dueron viinit.

Juustot

Kypsäarominen tempranillo sopii hyvin kovien ja kypsytettyjen juustojen kaveriksi, esimerkiksi pitkään kypsytetylle manchegolle.

Leikkeleet ja kasvikset

Kevyemmän ja marjaisamman pään tempranilloviinit ovat monikäyttöisiä ruokaviinejä, jotka voi yhdistää monenlaisille herkuille. Esimerkiksi tapakset viihtyvät niiden seurassa. Tempranillo käy mainiosti, vaikka leikkeleille kuten serrano-kinkulle sekä kasvisten – vaikka marinoitujen – kylkeen. Tempranillo saattelee hyvin myös paahdetut kasvisruoat.

Teksti: Lasse Pakarinen

Tempranillo Alkossa

Alkon valikoimassa on yli 250 punaviiniä, joihin on käytetty Tempranillo-lajiketta. Valikoimassa on myös roseeviinejä, joihin lajiketta on käytetty.

Kirsi Erme

Viinien tuotepäällikkö, elintarviketieteiden maisteri Kirsi Erme vastaa tällä hetkellä Alkon Etelä-Amerikan, Espanjan ja Portugalin viinivalikoimasta. Hän aloitti Alkossa vuonna 2013. Vapaa-ajalla hänen kiinnostuksen kohteensa on erityisesti Ranska. Herkullisia juustoja Erme ei voi vastustaa! Viineissä hän kokeilee mielellään erilaisia uusia tuotteita, mihin rikas ja kansainvälinen viinimaailma tarjoaa oivan mahdollisuuden.