Maulla on paikkansa ja parinsa
Olipa lautasellasi känkky tai kalakukko, meillä on sille passeli juoma. Listasimme yhteen kesä-Suomen suosituimpia makupareja. Tutustu herkullisiin ehdotuksiin tai kysy lisää juomasuosituksia Alkon asiantuntijoilta chatista!
Kalojen makuparit
Paistetut muikut
- Paistettujen muikkujen kanssa maistuu raikas valkoviini. Alsacen alueen rieslingviineissä on herkullista hedelmäisyyttä ja raikastavaa hapokkuutta. Ne sopivatkin oivallisesti paistettujen järvikalojen seuraan.
Kalakukko
- Rapean ruiskuoren alle leivottu tuhti kalaherkku saa perinteisen mutta tyylikkään juomaparin oluesta. Valitse kalakukolle kotimainen raikas lager tai pils.
Ravut
- Rapujen kanssa tarjoillaan valkoviiniä. Viineistä parhaiten sopivat aromikkaat sauvignon blancit klassiseen tyylin Ranskan Sancerrestä tai modernimpaan makuun Uuden-Seelannin Marlboroughista.
Liharuokien makuparit
Känkky
- Kokeile majoneesipizzalle, eli oululaisittain ilmaistuna känkylle rohkeasti pirteää ja hedelmäistä valkoviiniä Riesling-lajikkeesta, joka sopii moneen suuhun. Voit myös valita saksalaisen Pinot Noir rypäleestä tehdyn kepeän punaviinin, joka on saksalaisittain Spätburgunder.
Mustamakkara
- Mustanmakkaran kanssa klassikkojuoma on maito, mutta myös viineistä löytyy maukkaita vaihtoehtoja. Kokeile pariksi esimerkiksi keskitäyteläistä ja mausteista punaviinia Rhônen laakson viinialueelta Ranskasta.
Vety ja Atomi
- Lappeenrannan kuuluisimmat toriherkut nautitaan yleensä kylmän "niittyviskin" eli maitolasillisen kanssa. Kotimainen pils on myös sopivan raikas keventämään tuhteja lihapiirakoita.
Makeat herkut
Leipäjuusto ja lakkahillo
- Leipäjuusto tarjotaan usein lakkahillon tai muun makean lisäkkeen kera. Silloin juuston pariksi sopii makea jälkiruokaviini. Valitse esimerkiksi unkarilainen tokaji tai trockenbeerenauslese Itävallasta tai Saksasta.
Ahvenanmaan pannukakku
- Pirskahtelevat tai kuplivat muscat-viinit jääkaappikylmänä tarjottuna löytävät toimivan parin kermavaahdon kuohkeasta rakenteesta. Ne myös raikastavat pannukakun makeaa kokonaisuutta.
Mansikkakakku
- Mansikat ja kuohuviini ovat klassinen yhdistelmä. Kesän makeuttamat mansikat maistuvat sellaisenaan tyylikkäästi samppanjalasillisen seurassa. Mansikkakakulle puolestaan valikoituu makeampi ja kukkaisa Astin alueen kuohuviini Italiasta.
Sienet ja satokauden aarteet
Kantarellit
- Itävaltalaisissa kuivissa Grüner veltliner -valkoviineissä on hedelmäistä sitruksisuutta ja viherpippurista aromikkuutta, jota löytyy myös metsän kullan, eli kantarellien, makumaailmasta.
Uudet perunat
- Perunat viihtyvät parhaiten oluen kanssa. Varsin mietoon makuun sopivat etenkin vaaleat ja kevyehköt lager ja pils.
Marjat, lakka ja mustikka
- Raikkaat marjat maistuvat parhailta sellaisinaan. Kotimaiset makeat marjaviinit ja makeat kuohuviinit voivat sopia marjojen oheen, samoin makea riesling.