Mitä juomaksi kaloille?

Alkon asiantuntijat kertovat, miten valitaan viini savustetulle, raakakypsytetylle tai ­paistetulle suomalaiselle kalalle.

 

Paistetut vaaleat kalat

Ahven ei ole Suomen kansalliskala syyttä: sen herkkä maku viehättää lähes kaikkia. Tuoreet ahvenfileet eivät kaipaa pannulle seurakseen muuta kuin voita ja ripauksen sormisuolaa. Uudet perunat runsaalla tillisilpulla kaveriksi lautaselle, lasiin runsaan hedelmäistä sauvignon blanc -viiniä Chilestä tai Uudesta-Seelannista ja herkuttelu voi alkaa. Vaalea lager alkoholillisena tai alkoholittomana toimii myös loistavasti.

Kotimainen versio sandre meunière -klassikosta (kuhaa myllärin tapaan) on kokeilemisen arvoinen. Paista vehnäjauhoissa pyöräytetyt kuhafileet kirkastetussa voissa, ja viimeistele annos sitruunaisella ruskistetulla voilla ja persiljalla. Hedelmäinen ja voimainen chardonnay-viini Bourgognesta  tai Yhdysvalloista  toimii kuhan kanssa hienosti. Kuplien ystävä investoi klassikkopariin eli runsaan paahteiseen samppanjaan tai laatukuohuviiniin.

Ahvenfileet ovat helppoa kesäruokaa.

 

Raakakypsytetyt kalat

Raakakypsentämisessä kalan tuoreus on avainasemassa, sillä kalan herkkä makumaailma on ruoassa etualalla. Meille suomalaisille tutuin raakakypsentämisen muoto on tuoresuolaaminen eli graavaaminen. Yleisiä graavikaloja ovat lohi, siika ja kuha. Mehevä graavikala kaipaa juomalta hedelmäisyyttä ja hapokkuutta pyöristämään suolaisuutta. Graavilohi tuoreella tillisilpulla saa yrttisen kumppanin sauvignon blancista, kun taas graavatun siian seurassa viihtyy oivallisesti klassinen chablis Ranskasta. Oluen ystävän varma valinta on raikas vaalea vehnäolut

Kalaa voidaan raakakypsentää myös hapolla. Perusta kotoisin oleva ceviche kypsyy lime- tai sitruunamehun avulla ja voi kalan lisäksi sisältää vihanneksia, chiliä ja korianteria. Cevichen hapokkuus kaipaa hapokkuutta myös viiniltä, jolloin ryhdikkäät kuivat riesling-viinit ja albariñot ovat takuuvarmoja valintoja.

Kokeile lohicarpacciota juhla­pöytään.

 

Savustetut kalat

Savustaminen tuo kalaruokiin aivan uuden aromien ulottuvuuden. Lämminsavustaminen kypsentää kalan nopeasti ja palava puupuru levittää kalan pinnalle savuisen maun. Purujen sekaan heitetään usein sokeripaloja, jotka tuovat kalan pinnalle ripauksen makeutta. 

Lämminsavustettu kala kaipaa juomalta runsasta ja hedelmäistä rakennetta. Savustettujen vaaleiden kalojen, kuten muikkujen ja siian kanssa kuiva tai puolikuiva Alsacen riesling on nappivalinta. Savustetun lohen kanssa voi kokeilla rohkeasti kevyttä punaviiniä, kuten pinot noiria tai gamayta

Kylmäsavustettu kala saa miedon savuaromin lämminsavustusta matalammassa lämpötilassa. Näitä kaloja nautitaan perinteisesti ruisleivän kanssa, jolloin juomaksi valikoituu vaalea lager. Kylmäsavulohen kanssa kannattaa kokeilla laadukasta roseekuohuviiniä, kuten roseesamppanjaa tai -cavaa.

Savumuikkumousse maistuu uusien perunoiden kaverina.

 

Juomasuositukset: Anri Lindström ja Taina Vilkuna

Kuva: Antti Raatikainen

Sinua voisi myös kiinnostaa