Palsternakkaa pataleipään, porkkanaa ja juuripersiljaa salaattiin, punajuurta keittoon, maa-artisokkaa risottoon.
Syksy on juurevien makujen juhlaa >
Odotathan hetken…
Peuran paahtopaisti piparjuurimajoneesin ryydittämänä tuo syksyn maut kielelle. Voit soveltaa ohjetta sellaisenaan myös metsäkauriin, hirven tai naudan paahtopaisteille. Nauti paahtopaisti esimerkiksi salviavoissa paistettujen mustajuurien ja herkkutattien kera.
Olut on lyömätön kumppani syksyn mauille. Tumman oluen maltaisuus syventää paahtopaistin ja metsän sienien makua entisestään. Tarjoa annoksen kanssa tummaa alea, tai jos olet paahteisten makujen ystävä, klassinen kuiva porter tai stout ovat nappivalintoja.
1 kg peuran paahtopaistia
2 rkl voita
1 tl suolaa
1 tl fenkolinsiemeniä
1 tl sinapinsiemeniä
alumiinifoliota
Piparjuurimajoneesi:
1 dl majoneesia
1 dl ranskankermaa
2 rkl raastettua piparjuurta
1 rkl dijonsinappia
ripaus suolaa
ripaus sokeria
Ota liha huoneenlämpöön puolta tuntia ennen kypsentämistä.
Pyyhkäise paahtopaistin pinta talouspaperilla kuivaksi.
Sulata voi paistinpannulla. Ruskista paahtopaisti pannulla. Nosta paahtopaisti uunivuokaan. Sekoita suola sekä fenkolin- ja sinapinsiemenet keskenään ja hiero lihan pinnalle. Pistä paistomittarin tikku lihan sivusta niin, että tikun pää on suunnilleen paistin keskellä. Kypsennä 150-asteisessa uunissa noin 60 minuuttia, kunnes lihan sisälämpötila on 55 astetta. Nosta paahtopaisti uunista ja kääräise alumiinifolioon vartiksi.
Valmista piparjuurimajoneesi. Sekoita majoneesin ainekset keskenään. Maista ja mausta tarvittaessa vielä sokerilla ja suolalla.
Leikkaa paahtopaisti ohuiksi viipaleiksi. Tarjoile piparjuurimajoneesin ja paahdettujen kasvisten, esimerkiksi mustajuuren ja herkkutattien kanssa.
Resepti Suvi Rüster, kuva Elvi Rista, juomasuositus Anri Lindström, Alko