
Miten viinipullon kierrekorkki vaikuttaa juoman laatuun? – Tutustu eri suljentatyyleihin
Miten viinipullon kierrekorkki vaikuttaa juoman laatuun, vai vaikuttaako se? Onko luonnonkorkki laatuviinin tuntomerkki? Tutustu pullojen ja eri juomapakkausten suljentoihin.
Kierrekapseli, luonnonkorkki, lasitulppa, synteettinen korkki, kruunukorkki, zork… pulloja suljetaan mitä erilaisimmilla korkeilla, jotka vaihtelevat paljon etenkin viineissä.
Alkon tuoteviestintäpäällikkö, Master of Wine Taina Vilkuna kertoo, että maailmalla luonnonkorkki on edelleen ylivoimaisesti yleisin viinipullojen suljentatapa. Ei kuitenkaan meillä Suomessa.
”Suomessa käytännöllisyys on tärkeää, joten kierrekorkki on lyönyt läpi. Se on helppo avata ja sulkea, eikä sen kanssa tarvita apuvälineitä. Pullon saa myös suljettua lähes yhtä tiiviisti kuin ennen avaamista”, Vilkuna kuvailee.
Alkon myynnissä eri suljentatyyppien osuudet ovat olleet viime vuodet vakiintuneita. Metalliset kierrekapselit ja hanapakkaukset ovat molemmat saavuttaneet noin kolmanneksen osuuden viinien litramyynnistä, ja luonnonkorkki on jäänyt selvästi alle viidennekseen. Muut tavat ovat harvinaisempia.
Vilkuna kertoo, että viinintuottajat pakkaavat samoja viinejään eri tavoilla eri maihin, sillä suljenta riippuu kohdemarkkinan kulttuurista.
”Esimerkiksi Kiinassa on turha yrittää myydä punaviiniä, joka on suljettu metallisella kierrekapselilla. Siellä kulttuuriin kuluu, että viinipullossa on luonnonkorkki. Yhdysvalloissa on pitkälti samaa ajattelua”, Vilkuna avaa.
Kierrekorkki vs. luonnonkorkki, onko viinipullon luonnonkorkki aina laadukkain vaihtoehto?
Moni ajattelee, että luonnonkorkki on laatuviinissä se paras vaihtoehto – ainakin, jos pulloa kypsytellään kellarissa. Asia ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen.
”Fiksut tuottajat pakkaavat tuotteensa aina siten, mikä on kyseisen viinin säilyttämisen kannalta paras ratkaisu. Aina se ei ole luonnonkorkki, sillä esimerkiksi Uuden-Seelannin sauvignon blanc -viinien herkät ja tuoreet aromit säilyvät parhaiten kierrekorkin alla ilman, että luonnonkorkki tai hapettuminen muuttaa viinin makua”, Vilkuna kertoo.
Vuosikymmenten säilyttämiseen tarkoitettujen arvoviinien kehittymisestä kierrekorkin alla ei kuitenkaan ole vielä laajaa kokemusta. Tuottajat tekevät siksi kokeiluja.
”Vaatii vuosia, jotta voidaan arvioida, ovatko esimerkiksi arvostetuimmat perinteiset Bordeaux’n punaviinit samanlaisia, jos ne on suljettu kierrekorkilla ja säilytetty 5, 15 tai vaikka 30 vuotta. Tähän mennessä maistellessa on tullut esiin, että kierrekorkilla suljetut viinin ovat erilaisia, mutta loppu on yhtä subjektiivista kuin muu viinin nauttiminen”, Vilkuna pohtii.
Viinipullon kierrekorkki loistanut sokkotesteissä
Kierrekorkilla suljetut pullot ovat itse asiassa päihittäneet sokkotesteissä saman viinin luonnonkorkilla suljettuja versioita. Kierrekorkin alla viini näet säilyttää hedelmäiset arominsa puhtaampina, eikä korkki anna lisämakuja. Pullot ovat myös keskenään tasalaatuisempia.
Vilkuna huomauttaa, että niin luonnonkorkkien kuin kierrekorkkien tuottajat panostavat tuotekehitykseen. Tämä näkyy muun muassa siinä, että luonnonkorkkeja vaivaavan korkkivika-virhearomin yleisyys on vähentynyt parissa vuosikymmenessä. Samalla kierrekorkkien valmistajat ovat kehitelleet uudenlaisia tiivisteitä, jotka mahdollistavat kellaroinnin aikana viinin hallitun hengittämisen, hieman luonnonkorkin tapaan.
Viinipullojen korkit – mitä, missä, milloin
Luonnonkorkki

Luonnonkorkki
Luonnonkorkki valmistetaan korkkitammen kaarnasta. Materiaali on elastisuudessaan mainio, sillä korkki säilyy vuosikymmenestä toiseen tiiviinä kosteudesta huolimatta. Luonnonkorkki päästää läpi mikroskooppisen pieniä määriä happea, mikä edesauttaa viinin kypsymistä kellarissa. Ongelmana on korkkivika eli eri yhdisteiden antama virhearomi, josta ei ole kokonaan päästy eroon. Luonnonkorkit eivät myöskään ole täysin tasalaatuisia, joten joskus happea pääsee viiniin liikaakin. Korkeissa on paljon eri hinta- ja laatutasoja.
Lue vinkit korkkivian havaitsemiseen.
Kuohuviinipullon viipalekorkki
Luonnonkorkkeja käytetään sekä kuohuviinipulloissa että viinipulloissa. Korkit eroavat ulkonäöltään toisistaan.
-
Kuohuviinipullon korkki on päästään leveämpi ja tulee pullon suusta selkeästi ulos.
-
Kuohuviinipullo avataan joko käsin tai omalla kuohuviinipullon avaajallaan.
-
Viinipullon korkki on taas täysin upotettuna pullon sisälle, ja pullon avaamiseen tarvitaan korkkiruuvia.
Katso vinkkivideo viinipullon luonnonkorkin avaamisen korkkiruuvilla tai lue vinkit kuohuviinipullon oikeaoppiseen avaamiseen.
Metallinen kierrekapseli
Metallinen kierrekapseli
Metallinen kierrekapseli on helppokäyttöinen suljenta, joka säilyttää viinin raikkaat aromit. Lisäksi korkkivikaa aiheuttavat yhdisteet ovat kierrekorkin alla hyvin harvinaisia. Joskus kapseli saattaa olla liiankin tiivis, jolloin viini voi saada redusoitumisesta eli pelkistymisestä epämiellyttäviä kananmunan tai märän villasukan aromeja. Eri hinta- ja laatutasoja, nykyisin vaihtoehtoja on myös kellarikypsytykseen tarkoitettuihin viineihin.
Näin avaat metallisella kierrekapselilla varustetun viinin näppärästi:
1. Tartu toisella kädellä kiinni pullon rungosta ja aseta toinen käsi korkin alapuolelle pullon kaulan kohdalle, metallikapselin päälle.
2. Pidä kaulaosasta tiukasti kiinni ja käännä toisella kädelläsi pulloa
3. Kierrekorkki aukeaa kuin itsestään.
Avaaminen onnistuu näppärimmin, kun itse korkista ei pidä kiinni ja käsi on asetettuna juuri korkin alapuolelle metallikapselin päälle. Metallisen kierrekapselin avaamiseen ei siis tarvita viinipullon avaajaa.
Muovinen kierrekorkki
Muovinen kierrekorkki
Muovisuljin eli muovinen kierrekorkki on käytössä esimerkiksi kartonkitölkeissä, muovipulloissa ja pienissä kuohuviinipulloissa. Nämä viinit on tarkoitettu nuorena nautittaviksi, ei kypsyttämiseen. Viinin maku säilyy raikkaana noin vuoden ajan.
EU-sääntelyn myötä muovikorkkien on jatkossa pysyttävä kiinni tölkeissään. Tölkin saa suljettua näppärästi painamalla korkin ensiksi kiinni pakkaukseensa ja tämän jälkeen pyörittämällä sitä sulkusuuntaan. Avatun kartonkitölkin säilytyksessä kannattaa noudattaa huolellisuutta. Kuten muutkin kartonkiset nestetölkit, myös viinitölkki tulee avattuna säilyttää pystyasennossa.
Hanapakkaus
Hanapakkaus
Hanapakkaus on kätevä, kun viinistä nautitaan kerralla vain osa. Kierrätettävien materiaalien ansiosta se on myös ekologinen pakkaus. Hanapakkaus ei kuitenkaan sovellu viinin pitkään säilyttämiseen tai kypsyttämiseen, joten se on parhaimmillaan pian nautittavissa tuotteissa.
Lasitulppa
Lasitulppa
Lasitulppa on kierrekapselin tapaan tiivis suljenta, joten se sopii suhteellisen tuoreena nautittaviin viineihin. Etuna ovat etenkin kaunis ulkomuoto sekä avaamisen ja uudelleensulkemisen helppous. Lasitulppa on kallis korkkityyppi, joten sitä käytetään yleensä hieman arvokkaammissa tuotteissa.
Synteettinen korkki
Synteettinen korkki
Synteettinen korkki alkoi yleistyä 1990-luvun alulla. Sillä suljetuissa pulloissa ei ole yleensä vaaraa korkkiviasta, ja synteettinen korkki on myös edullinen vaihtoehto. Suljenta on yleisin markkinoilla, joilla suositaan muuten luonnonkorkkia. Synteettistä korkkia käytetään etenkin huokeisiin, nuorena nautittaviin viineihin. Kova materiaali saattaa pilata teflonilla pinnoitettujen korkkiruuvien pinnan.
Kruunukorkki
Kruunukorkki
Kruunukorkki on tutuin oluista mutta soveltuu hyvin myös viinipullojen suljentaan. Halpa, helppokäyttöinen ja ilmatiivis kruunukorkki olisi monessa mielessä jopa paras vaihtoehto nuorena nautittaville viineille, mutta imagosyistä se on harvinainen. Sitä käytetään joskus esimerkiksi pét nat- eli pétillant naturel -termillä kulkevissa pirskahtelevissa tai kuohuvissa trendikkäissä alkuviineissä.
Zork-korkki
Zork-korkki
Zork on esimerkki tuoreesta korkki-innovaatiosta. Se on Australiassa kehitetty muovinen suljenta, joka on yleisin kuohuviineissä. Korkin saa poksauttaa auki, mutta siinä on myös mekanismi, jonka avulla pullon voi sulkea uudelleen. Suljenta on vielä melko harvinainen.
Mikä viininpullon suljentatapa on ekologisin?
Hiilijalanjälki on asia, joka puhuttaa nyt myös juomien kohdalla. Pullon suljentatavalla on oma, pieni osuutensa viinin ekologisuuteen.
”Luonnonkorkilla on pienin jalanjälki. Joidenkin korkintuottajien mukaan se on jopa hiilinegatiivinen raaka-aine, sillä korkkimetsät sitovat paljon hiilidioksidia. Metallikorkeissa jalanjälki on suurempi, mutta niiden kohdalla pitää huomioida, onko metalli kierrätettyä vai ei, ja kierrätetäänkö suljin käytön jälkeen. Synteettiset korkit ovat jotain näiden väliltä”, Taina Vilkuna valaisee.
Vilkuna kuitenkin painottaa, että lasisessa viinipullossa lasin osuus ja sen valmistuksen vaatima valtava energiamäärä on olennaisin tekijä hiilijalanjäljen kannalta. Kevyen lasipullon hiilijalanjälki on pienempi kuin painavan, minkä ohella tuote voi saada muutenkin merkinnän ympäristövastuullisesta pakkauksesta.
Pakkauksen paino ja edelleen sen kuljetuksen vaatima energiamäärä on tärkeä tekijä, minkä lisäksi materiaalin kierrätettävyys vaikuttaa paljon tuotteen hiilijalanjälkeen. Hanapakkauksilla, kartonkipakkauksilla ja viinipusseilla on pieni hiilijalanjälki, sillä niissä pakkaus on kevyt ja materiaali on helppo kierrättää. Tutustu viinien pakkausmateriaalien hiilijalanjälkeen.
Teksti Lasse Pakarinen