Tillbaka
Recept

Enbärsgravad sik och havtorn

Enbärsgravad sik och havtorn

60+ min
8 personer
60+ min
8 personer

Havtornens friska toner sätter piff på den gravade siken och de krossade enbären ger fisken kådiga skogsaromer. Servera gärna som entré tillsammans med rökt mört och rödbetsrösti.

Dryckesförslag

Servera gärna en nyanserad och strukturerad tysk riesling till entrétallriken. Rieslingens rika aromer och syrlighet rimmar utmärkt med den gravade sikens sälta. Tips! Välj ett vin med några gram restsocker.

Ingredienser

20 st.

  • 2 sikfiléer (ca 300 g)

  • 1 msk grovt havssalt

  • 1 tsk socker

  • 1 tsk enbär

Därtill:

  • 1 burk (120 g) smetana

  • 1 msk havtornssaft (eller citronsaft)

  • 1 tsk socker

  • 0,25 tsk salt

  • 20 rågknappar

Dekorera med:

  • havtornsbär

  • rosmarin

Tillredning
  1. Torka av sikfiléerna med hushållspapper. Strö på havssalt och socker. Krossa enbären till grovt kross med en kniv. Slå krosset på filéerna.

  2. Lägg filéernas köttsidor mot varandra och gör ett spänt paket med plastfolie. Ställ in paketet i kylskåp och låt fisken gravas ett dygn.

  3. Torka bort saltet, sockret och enbärskrosset från sikfiléerna. Skär ut skinnfria skivor.

  4. Rör ihop smetanan, havtornssaften, sockret och saltet. Slå klickar av blandningen på rågknapparna och lägg på enbärsgravad sik. Toppa med havtornsbär och färsk rosmarin.

Recept Suvi Rüster, foto Elvi Rista, dryckesförslag Suvi Juustovaara-Louhelainen/Alko