Örter, parmesan och japanskt panko-ströbröd ger kammusslan krispig yta. Den trendiga läckerheten lämpar sig bland annat som tilltugg till fördrinken.
Se receptet >
Ett ögonblick…
Här är en vacker och festlig klassiker! Musslor marinière är en fantastisk rätt i sin enkelhet.
Till musslor marinière sitter det bra med ett klassiskt torrt vitt vin. Riesling från Alsace eller muscadet från Loire kan hällas såväl i spadet som i glasen.
1 kg färska eller djupfrysta musslor
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
1 msk fiskfond eller 1/2 fiskbuljongtärning
1 dl vatten
2 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
1/2 tsk salt
1/4 tsk svartpeppar
1/2 kruka finhackad persilja
Borsta musslorna rena med en rotborste under rinnande vatten. Riv bort skägget. Släng musslor med skadat skal och sådana som inte sluter sig när du knackar på skalet. Låt musslorna rinna av i ett durkslag.
Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs löken i smör i en stor kastrull med lock tills de mjuknat. Tillsätt fiskfond, vatten, vitt vin och vispgrädde. Smaksätt med salt och svartpeppar. Låt spadet koka upp.
Tillsätt musslorna, färska eller djupfrysta, i spadet och koka dem på hög värme under lock i cirka 3 minuter. Skaka kastrullen några gånger under kokningen. Musslorna är klara när skalen har öppnat sig. Ta bort de musslor som inte har öppnat sig.
Tillsätt finhackad persilja och lägg upp musslorna på ett serveringsfat. Häll kokspad över dem.
Servera gärna musslorna tillsammans med ljust bröd eller country fries. Här är ett recept på finska.
Resepti Mika Rampa, kuva Antti Vettenranta, juomasuositukset Taina Vilkuna ja Anri Lindström