Till den här enkla hemmagjorda kokosglassen behöver du bara tre ingredienser som du rör ihop utan glassmaskin och sedan ställer in i frysen.
Se recept >
Ett ögonblick…
Tillred grillfesternas toppdessert i en murbottenpanna (muurikka) och servera den med hemgjord kokosglass. Kanel, chili och ingefära i kombination med den söta tjinuskiliknande bananen ger en oförglömlig smakupplevelse. Glöm inte saltet – det balanserar upp bananens sötma och sätter guldkant på såsen.
Äkta äppelcider rimmar utmärkt med dessertens söta aromer. Servera gärna väl avkyld fransk cider från exempelvis Normandiet.
3 bananer
1 msk riven ingefära
25 g smör
1 dl farinsocker
0,5 tsk kanel
0,25 tsk mald chili
en nypa salt
Därtill:
färska bär, exempelvis blåbär, hallon och smultron
Skala bananerna och dela dem i två lika stora delar. Klyv delarna på längden.
Skala och riv ingefäran.
Smält smöret i en murbottenpanna (eller stekpanna). Tillsätt farinsockret, bananerna, ingefäran, kanelen och chilin. Stek bananbitarna på vardera sidan tills de är vackert bruna. Strö på en nypa salt.
Servera med kokosglass och färska bär.
Recept Suvi Rüster, foto Elvi Rista, dryckesförslag Anri Lindström