Vilket vin till kräftor och andra skaldjur?

Skalan av skaldjursrätter är bred. Tillredningssättet är det som avgör valet av dryck.

Skaldjur lever i både söt- och saltvatten världen över, och därför finns det en bred skala av skaldjursrätter.

När du väljer matdryck till skaldjur behöver du tänka på hur maträtten tillreds, det har nämligen stor betydelse för vilket vin som passar.

Signal- och flodkräftor

De populäraste skaldjuren i Finland är signal- och flod­kräftor. På sensommarens kräftskivor äts dessa kokta och eldröda. Klassiska dryck­er till kräftor i sötsalt dill­spad är vitt vin eller högklassigt mousserande vin.

Riesling från Alsace i Frankrike är ett vitvin som tar solmogen fruktighet och citrus­aktig fräschör till kräft­bordet.

Det finaste mousserande vinet till kräftor är rostad, torr champagne.

Bra öl till kräftor är krispigt humlig pilsner. Skagenbröd lastas med en stor hög kräftstjärtar och avnjuts med en syrlig och fruktig albariño.

Prova på en risotto med flodkräftor: alko.fi/kraftrisotto

Jätteräkor

Jätteräkor är den maffiga kusinen till de vanliga små räkorna. Stora räkor används ofta i asiatiskt inspirerade rätter, smaksatta med lime, chili och curry.

Fjärran österns rikt aromatiska matkultur har sitt fräschaste dryckespar i lageröl, som med sin lätta stomme och måttliga humle friskar upp kicken från chili.

Vid val av vin kan man leka med mer aromatiska druv­sorter och lite sötma som balanserar matens eldighet.

Blommig gewürztraminer ger ett bett av litchi­plommon till thailändsk grön räkcurry och sötman i tysk riesling stöttar utsökt sötman i sötsur räkwok.

Gör läckra grillade jätteräkor: alko.fi/grillade-bbq-rakstjartar

Hummer och krabba

Hummer hör till de mest uppskattade och dyraste skaldjuren i världen. Hummer­kött är saftigt krämigt och lite sött på ett sätt som är typiskt för skaldjur.

När hummern hackas med majonnäs som fyllning till en enkel Lobster Roll gjord på mjukt vetebröd smakar det gott med ganska lätt och fräsch Pale Ale från USA. Hummer Thermidor, den lyxiga hörnstenen i fransk gastronomi, får ett klassiskt dryckespar i ektonad chardonnay från Bourgogne eller generöst rostad champagne.

Krabba

Krabba är en sällsynthet i fiskdiskarna i finska mat­butiker.

Den platta, tjocksaxade filuren finns dock som konserverat kött i många butiker. Av burkkrabba, ströbröd och kryddor svänger man snabbt ihop amerikanska krabb­kakor, Crab Cakes, som steks gyllene och krispiga i smör. Traditionell dryck till dem är ekad och generöst fruktig chardonnay från USA.

Se våra övriga skaldjursrecept: alko.fi/skaldjur

Text Anri Lindström och Taina Vilkuna, foto Antti Raatikainen

Visste du detta om kräftskivor?
  • Kräftskivan blev till en sensommarfest i såväl Paris, Stockholm som S:t Petersburg redan på 1800-talet.

  • Till Finland kom traditionen med kräft­skivor via finlandssvenskarna.

  • På svenska kräftskivor äts kräftor som huvudrätt. Som förrätt avnjuts en paj gjord på västerbottenost.

  • I Finland fångas 6–8 miljoner kräftor per år.

  • Kräftsäsongen börjar 21 juli kl. 12.00 och slutar 31 oktober.

  • Så här kokar du kräftorna själv: alko.fi/kokning-av-kraftor