
10 goda skäl att förälska sig i Spanien
Spanien har varit ett av finländarnas favoritländer i årtionden. Speciellt förtjusta är finländarna i landets läckra drycker.
1. Spanjorerna, ett folk med heta känslor
Vi känner spanjorerna som okonstlade, öppna och stolta över sin hembygd. Ett folk som inte döljer sina känslor. De temperamentsfulla och vänliga spanjorernas soliga hemland har varit ett favoritresmål för finländare i årtionden.
Spanska viner kan med rätta beskrivas med samma epitet som människorna i landet. Det är alltså inget under att vi också gillar spanska viner, och har gjort det länge. Spanien är ständigt bland finländarnas tre populäraste vinländer.
2. Spaniens rika matkultur: matlagning med lokal prägel
Om Spaniens rika matkultur skulle beskrivas med ett ord, skulle det vara ”lokal”. Varje region har sin egen, starka matkultur där man värdesätter lokala råvaror och traditionella recept. Här är några exempel:
-
I de spanska kustområdena äts fisk och skaldjur.
-
Vid Atlantkusten har man ofta bläckfisk och lätta musselrätter på tallriken.
-
Kraftiga kötträtter är traditionell mat i centrala Spanien.
-
Den kryddiga paellan, som kombinerar kanin- eller kycklingkött och skaldjur, kommer från Valencia vid Medelhavskusten.
-
Av grönsakerna hör framför allt tomaten södern till, och den kalla tomatsoppan gazpacho har också sitt ursprung i Andalusien.
-
Extremadura nära den portugisiska gränsen anses vara födelseorten för den spanska potatisomeletten.
-
Den baskiska ostkakan med sin kännetecknande mörka yta är en traditionell kaka som lagas utan botten.
3. Tapas, små salta tilltugg
Även om de lokala skillnaderna i maten är stora så finns det alltid två saker på matbordet överallt i Spanien: bröd och vin. Till drinken serveras salta smårätter som kallas tapas, det kan till exempel vara oliver, ost, chorizo eller ibericoskinka.
När spanska läckerheter diskuteras kommer många av oss att tänka på tapas:
-
Tapas var ursprungligen en korv- eller brödskiva som lades på vinglaset för att skydda drycken motflugor. Det spanska ordet tapa betyder just lock.
-
Pintxos är trendiga baskiska tapas. Ordet pintxo [pintjo] betyder genomborrad. Därför sticks vanligtvis en cocktailpinne genom pintxos.
-
Alla pintxos är tapas, men alla tapas är inte pintxos.
-
Precis som tapas serveras ofta olika pintxos tillsammans som plockmat. Kolla våra enkla recept på pintxos.
4. Finländarnas favoriter: Rioja, Ribera del Duero och Priorat
Viner från Rioja är de spanska viner som finländare känner bäst. Riojavinerna var de första vinerna från Spanien i Alkos sortiment. Bland Riojavinerna är det lätt att hitta ett alternativ som är lämpligt moget för varje tillfälle.
Ung crianza passar till kötträtter med tydlig smak och en ung manchego. De mognare aromerna i reserva dominerar inte över smaken hos exempelvis en biff. Gran reserva-vinerna som lagrats längst är ett perfekt val till vilt och mogna ostar.
Ribera del Duero har vid sidan av Rioja blivit en av de viktigaste vinregionerna i Spanien. Den karga jordmånen och de stora temperaturskillnaderna ger mustiga röda viner av druvan Tempranillo, eller Tinto Fino som den kallas lokalt. Liksom rioja lagras vinet på ekfat.
Den höga kvaliteten på vinerna från Priorat grundar sig på den karga och mineralrika jordmånen samt det milda medelhavsklimatet.
5. I de spanska vinregionerna finns det massor att upptäcka
- Nordvästra Spaniens frodiga vinproducerande regioner i Galicien, Asturien och Baskien är kända för sina skaldjur och fräscha, syrliga vita viner. Bierzo hör klimatmässigt till de lummiga vinregionerna i nordvästra Spanien.Där produceras trendiga rödviner av bland annat druvan Mencia.
- Duerodalen i Castilla y León producerar fylliga rödaviner av druvan Tempranillo. Vin från Ribera del Duero serveras ofta till får- och grisgrytor.
- Ebrodalen söder om Pyrenéerna är hemort för Rioja och många mörka, nyanserade och fylliga rödvin som faller finländarna i smaken.
- Medelhavskusten i Katalonien i norr är området där cava produceras. Här ligger också den världsberömda vinregionen Priorat. Regionens mörka viner med djup smak passar perfekt till vilt och andra robusta rätter. Lite längre söderut, i Valencia, görs lättare, syrliga rödviner och även söta moscatelviner.
- Högplatån i centrala Spanien är traditionellt känd för sina stora produktionsmängder och förmånliga viner, men den unga producentgenerationen gör trendiga experiment med exempelvis naturviner. I vinregionen La Mancha ligger distriktet Valdepeñas, känt även hos oss.
- Kanarieöarna har vulkaniska höga sluttningar där det växer druvor som förädlas till prestigefyllda, särpräglade viner.
6. Favoriterna cava och sherry
I Penedès utanför Barcelona produceras merparten av all cava, som är ett av de populäraste mousserande vinerna i Finland. Hur skiljer sig cava från prosecco?
Om cava är "ikonen" för Katalonien i norr, är sherry det för Andalusien i söder. Druvor som växer i kalkrik jord används för tillverkning av namnskyddat starkvin, sherry, med en enastående smak. Torr fino sherry används i många kök också i Finland: Amontillado eller Oloroso passar särskilt bra i soppor och svamprätter. Söt sherry gjord av druvan Pedro Ximenes är som sådan en färdig dessertsås exempelvis till glass.
Både sherry och cava är eleganta som aperitif. De serveras kalla och passar fint också till kallskuret, ostar, tapas och fiskrätter.
Tips: Servera gärna rostade, saltade mandlar till ett glas kall sherry, så gör spanjorerna själva.
7. Nostalgitripp till Las Palmas
Spanien var finländarnas första stora semestermål i södern. Det första charterflyget från Finland till Spanien gick 1951 till Madrid. Fem år senare ordnades första kulturresan till Kanarieöarna. Resan till Las Palmas tog på den tiden hela fyra dygn, varav 30 timmar spenderades i flyg.
Finländarna upptäckte Solkusten, Mallorca och Kanarieöarna i stora skaror på 1960-talet, när Kalevi Keihänen började sälja förmånliga turistresor till Spanien via sin resebyrå Keihäsmatkat. Ryktet spred sig om grisfesterna och det billiga vinet som serverades där. Semesterstämningen blev viktigare än kulturturismen.
Förr i tiden när semestrande finländare fick smaka sommardrycken sangria förundrades de över det utspädda vinet. Med frukt, juice och kryddor spädde spanjorerna ut vinets sträva smak. Det gör vinet till en fräschare och lite lättare dryck, perfekt när solen gassar. Det finns inte ett enda rätt sangriarecept – den görs på de ingredienser som man råkar ha till hands.
8. Klassiska och överraskande fynd på spanska vingårdar
För den vinintresserade är Spanien en veritabel guldgruva. Landet har det tredje största antalet vingårdar i Europa och gårdarna välkomnar gärna gäster. De många vinregionerna och deras små underdistrikt, liksom alla lokala druvsorter, erbjuder massor att upptäcka. Det finns ikoniskt klassiska vinupplevelser, men också mycket nytt och överraskande. Unga vinmakare har till exempel i och med att klimatet förändras lyft fram gamla sorter som länge varit bortglömda, för att i dem leta efter ny potential med antingen helt nya eller hundratals år gamla produktionsmetoder.
9. Stort utbud av ansvarsfullt producerade viner
Vart fjärde spanskt vin som säljs på Alko är ekologiskt. Av de spanska vinerna är drygt 160 märkta med symbolen för miljöansvarig förpackning. Det kan innebära en FSC-certifierad kartongförpackning eller en glasflaska under en viss viktgräns; lätta förpackningar minskar vinets koldioxidavtryck.
10. Klimatet i Spanien är en källa till rikedom
Det stora landet erbjuder många olika växtplatser för vin.
-
Spanska Solkusten lever upp till sitt namn: antalet soldagar per år uppgår till mer än 300. Området har ett behagligt medelhavsklimat.
-
Centrala Spanien har däremot ett brännande hett kontinentalt klimat.
-
De nordvästra delarna av landet omfattas för sin del av ett milt atlantklimat som håller temperaturen och fuktigheten jämn året runt.
-
De spanska Kanarieöarna ligger i den subtropiska zonen.
Klimatskillnaderna förser Spanien med ett överdådigt rikt vinutbud. I lummiga norr produceras fräscha vita viner, medan de varmare regionerna ger aromatiska röda viner i olika stilar.
Det går att producera högklassiga viner även i ett hett klimat, förutsatt att växtplatserna ligger tillräckligt högt, och Spanien är det näst bergigaste landet i Europa. I bergstrakternas varierande mikroklimat kan två angränsande vinodlingar ge helt olika vin.
Text Niina Mälkiä, foto Kristiina Kurronen, instruktioner gällande mat Mika Rampa, dryckesförslag Anri Lindström och Taina Vilkuna på Alko, Design Roosa Hurske och Niina Meriläinen
- Det finns över tusen spanska produkter på Alkos hyllor. Nästan hälften av dem, cirka 490, är röda viner.
- De spanska vita vinerna uppgår till drygt 200, därtill finns cirka 200 cava och andra mousserande viner, 46 roséviner och runt 30 sherrysorter.
- Priserna på spanska rödviner i 0,75 liters flaska varierar från cirka 7 euro till specialiteter värda hundratals euro. Alko har drygt 100 spanska röda viner som kostar 10–15 euro.