
Vinets ursprung: vad betyder terroir?
Olika vinregioner och till och med enskilda vinodlingar skiljer sig mycket från varandra. Ofta beskrivs de lokala förhållandena med det franska ordet terroir.
Vinets stil och karaktär påverkas av många faktorer: druvsorten, odlingsmetoderna och vinframställningen spelar alla en viktig roll.
Också vinrankornas växtplats har en stor betydelse.
Terroir är en term som ofta används för att beskriva de lokala förhållandena som helhet. Direkt översatt från franska betyder ordet jordmån, men på vinspråk har det en mycket bredare innebörd.
Förutom jordmånen påverkas terroiren till exempel av vinregionens och den specifika vinodlingens klimat, miljöförhållanden, ibland också av mänsklig påverkan.
Alkos produktkommunikationschef Anri Lindström säger att terroir kan förstås som känslan av växtplatsen i vinet. Det finns också en aning romantik i tanken.
"Det finns ingen officiell definition av terroir, men förhållandena på platsen är vanligtvis inkapslade i ordet terroir. Ingen region är den andra exakt lik. Var och en har olika förhållanden – terroirer – och det kan man känna i vinets smak."
Anri Lindström berättar att man förstod betydelsen av terroir redan för hundratals år sedan, när burgundiska munkar började klassificera olika odlingar i området i cru-klasser enligt deras egenskaper.
Numera studeras förhållandena vetenskapligt, och mycket görs också i vinländer utanför Europa.
Jordmånen
Anri Lindström säger att vinrankan är en ganska anspråkslös växt som egentligen inte kräver särskilt mycket av sin växtplats. Jordmånen behöver inte vara fuktig, och det behövs inte heller något överflöd av näringsämnen.
Faktum är att vinstocken ger den bästa skörden med tanke på vinframställning om den har det rentav lite kämpigt. Om den till exempel får för mycket vatten från marken, kan druvornas aromvärld spädas ut.
Jordmånen har en stor inverkan på vinodlingen och smaken hos vinet som tillverkas.
Vinregionens klimat
Vinrankan trivs i milt klimat. Skörden får hög kvalitet när det är gott om sol och växtsäsongen är lång. Samtidigt behöver vinstocken vinterns kyla för att få vila mellan växtsäsongerna.
Temperaturen i området påverkas särskilt av breddgraden, höjd över och eventuell närhet till ett svalkande hav.
Utöver mängden värme och solljus är vattentillgången en viktig del av klimatförhållandena.
Odlingens specifika klimat
Inom en och samma vinregion råder olika klimatförhållanden. Klimatet skiljer sig mellan olika odlingar, och även förhållandena för enskilda vinstockar är olika. Ofta kallas detta mikroklimat.
I synnerhet topografin har stor inverkan på odlingens klimat. På en sluttning riktad mot solen får vinstockarna mest ljus och värme.
Vingårdens omgivning
Vingården står alltid i samband med den omgivande miljön, som även den bidrar till dess klimat.
Till exempel påverkar vattendrag som floder och sjöar, liksom också skogar vinets växtförhållanden.
Kan även människan vara en del av terroir?
Ibland inkluderar begreppet terroir också människan och därmed även lokala traditioner och lokalt kunnande.
"Människans inverkan kan absolut inte förbigås. Även om det kanske inte är något mätbart, så kan det vara en fingertoppskänsla eller tillvägagångssätt som vuxit fram över generationer och som inte nödvändigtvis finns nerskriven någonstans”, förklarar Anri Lindström.
I många vinregioner har erfarenheten av vilka druvsorter och metoder passar bäst just där samlats under hundratals år. Etablerade, beprövade metoder finns också inskrivna i vinlagar.
Den här artikeln ingår i en ny artikelserie som belyser hur förhållandena i vindistriktet påverkar vinets stil och karaktär.
Läs alla artiklar som har dykt upp hittills:

Produkt-kommunikationschef Anri Lindström är toppexpert på vin och andra drycker, och hon anser att det finns något intressant för alla i dryckesvärlden. På fritiden sysslar hon med musik, utvecklar nya recept i köket eller spelar brädrollspel.