
Bubbeldrinkar för sprudlande fester – lätta recept och tips
Bubbeldrinkarna är utmärkta som välkomstskål och sällskapsdryck. Varför inte leka med och modifiera recepten eller servera bubbelcocktail ur en tillbringare?
Alkos betjänings- och produktutbildare Santeri Saarinen berättar att bubbeldrinkar och bubbelcocktail lämpar sig för olika tillfällen – allt från mindre sammankomster till stora fester.
”Bubbledrinkarna lämpar sig väl för lättsamma tillfällen så som sitsar och kompisträffar. De alkoholsvaga drinkarna är ypperliga som sällskapsdryck”, säger Santeri som även har arbetat som barmästare.
Drinkarnas milda smak är som skapt för allt från glada nyårsfester till sommarens nöjen. Mixandet kan faktiskt vara ett trevligt programnummer.
”Bubbeldrinkarna, vars smakvärld kan modifieras i det oändliga, engagerar och sätter guldkant på tillvaron. Hemgjort är dagens melodi”, säger Santeri.
Blanda en bubbeldrink med likörbotten
Bubbeldrinkar består ofta av en likörbotten med påbyggnad av mousserande vin.
”Eftersom likörsorterna är så många kan man variera drinkarnas smak i det oändliga. Vilken bär- eller fruktlikör som helst lämpar sig för ändamålet. Varför inte skapa en bubbeldrink som rimmar med kvällens temafärg?”, säger Santeri.
I regel slår man några droppar likör i glaset varefter man fyller upp med mousserande vin. Kir Royal, som innehåller svartvinbärslikör och mousserande vin, är en sann klassiker.
Bubbelcocktailar kan dekoreras med bland annat frysta inhemska bär. Exempelvis färskfrysta hallon lämpar sig utmärkt som dekoration. Sockra gärna glaset: Vät kanten runt om med en limeskiva och doppa sedan glaset i socker med eller utan smakämne. Varför inte servera bubbelglögg i kanelsockrade glas eller nyårscocktail i glas sockrade med blått pärlsocker?
Bubbeldrink med saft eller puré samt spritzer
Saft och puré är utmärkta alternativ till likör i bubbeldrinkar.
Santeri föredrar saftkoncentrat i drinkarna eftersom vanlig saft i allmänhet har för svag smak. Till purén kan man välja olika sorters frukter. Bubbeldrinken Bellini, som görs på färska vita persikor, är en verklig klassiker.
Proseccons frammarsch har gjort spritzerdryckerna populära. I dessa drinkar använder man i allmänhet en bitter eller, som i drinken Hugo, fläderblomssaft som är en av Santeris favoritråvaror. Utöver mousserande vin innehåller spritzers ofta soda- eller mineralvatten. Varför inte prova på granatäppelspritzer?
Inför större fester kan man förbereda bubbeldrinkarna genom att på förhand slå väl avkyld saft, likör eller annan råvara i glasen. Det mousserande vinet bör slås i strax före serveringen, annars hinner bubblorna försvinna.
Vilket mousserande vin i bubbeldrinken?
Det mousserande vin som används i en bubbeldrink bör helst vara torrt eftersom de övriga ingredienserna tillför drinken sötma. Vinet bör även vara milt i smaken.
”Om man vill accentuera drinkens övriga komponenter bör det mousserande vinet vara lätt och fruktigt och helst inte ha alltför mycket rostade toner”, säger Santeri.
Mousserande vin av smaktyperna mjukt & lätt och friskt & fruktigt lämpar sig väl i bubbeldrinkar.
Det mousserande vinets kvalitet är särskilt viktig i cocktailar.
”Vinets egenskaper så som kvalitet och smak kommer också till uttryck i bubbeldrinkar. Största delen av drinken utgörs ju av mousserande vin”, säger Santeri.
I många klassikerrecept rekommenderas champagne, men enligt Santeri kan man även använda något annat mousserande vin. Vin av hög kvalitet ger drycken struktur och eleganta små bubblor. Frisk och fruktig cava lämpar sig utmärkt för bubbeldrinkar och cocktailar. Den populära proseccon i spritzers kan vid behov bytas ut mot något annat fruktigt mousserande vin.
Rosébubbel och alkoholfritt
Vinet i en bubbeldrink eller bubbelcocktail kan med fördel vara rosa, framförallt om man vill ge drycken färg.
”Rosa mousserande vin används på samma sätt som vitt. Den rosa varianten lämpar sig i bland annat roséspritzers och i drinkar med rosenvatten. Färgen bör dock rimma med de övriga komponenternas färger”, påpekar Santeri.
Det mousserande vinet kan vid behov bytas ut mot ett alkoholfritt mousserande vin. Den alkoholfria bubbeldrinken är särskilt lätt att blanda om receptet inte innehåller någon annan alkoholhaltig dryck än vinet.
Bubbelbål för avspända fester
Bål i olika tappningar ligger Santeri varmt om hjärtat. Mousserande vin lämpar sig utmärkt i bål och vill man understryka tillfällets lättsamhet kan man med fördel servera bubbelbålen ur en tillbringare eller karaff.
”Bland annat drinken Hugo är lätt att modifiera till bål. Detsamma gäller nästan alla bubbelcocktailar”, säger Santeri.
Alkos expediter får ofta frågor gällande bål, som ju lämpar sig särskilt väl för mindre pretentiösa fester och sammanhang.
”Bål är en lätt och behändig serveringslösning när deltagarna är många”, avrundar Santeri Saarinen.
Alkos bålkalkylator hjälper dig att beräkna hur mycket bål du behöver, bedöma åtgången och avgöra dryckens alkoholhalt.
Text Lasse Pakarinen, foto iStock