
Lääkkeet ja alkoholi voivat aiheuttaa ikäviä yhteisvaikutuksia
Tavanomaisella alkoholinkäytöllä ei yleensä ole merkittäviä vaikutuksia lääkevalmisteiden tehoon. Alkoholin käyttöä lääkkeiden kanssa ei kuitenkaan suositella, koska joidenkin lääkkeiden yhteisvaikutukset alkoholin kanssa voivat olla haitallisia tai kohtalokkaita. Varmista aina lääkkeen ja alkoholin yhteensopivuus lääkäriltäsi.
- Burana ja alkoholi – voiko tulehduskipulääkkeitä ottaa alkoholin kanssa?
- Antibioottikuuri ja alkoholi
- Allergialääkkeet ja alkoholi
- Keskushermostoon vaikuttavat lääkkeet ja alkoholi
- Verenpaine- ja verenohennuslääkkeet sekä alkoholi
- Diabeteslääkkeet ja alkoholi
- Antabusreaktio
Alkoholi yhdistettynä lääkkeisiin voi aiheuttaa moninaisia yhteisvaikutuksia. Alkoholi voi vaikuttaa lääkkeen imeytymiseen tai hajoamiseen elimistössä, jolloin lääkkeen vaikutusaika elimistössä muuttuu. Toisaalta vaikuttaessaan samaan elimeen tai elimistön toimintaan, lääkkeet ja alkoholi voivat vahvistaa tai kumota toistensa vaikutuksia. Lisätietoja alkoholin ja lääkkeen yhteisvaikutuksista saat lääkäriltäsi.
Alkoholin jatkuva tai suuriannoksinen käyttö ei sovi yhteen minkään lääkityksen kanssa. Tällöin lääkitys voi jäädä teholtaan hyödyttömäksi, myrkyllisiä aineenvaihduntatuotteita voi muodostua elimistöä vaurioittavia määriä, maksa voi ylikuormittua tai lääkeaineiden teho yllättäen kasvaa.
Burana ja alkoholi – voiko tulehduskipulääkkeitä ottaa alkoholin kanssa?
Tavalliset apteekista ilman reseptiä saatavat tulehduskipulääkkeet, kuten asetyylisalisyylihappo (aspiriini), ibuprofeeni ja ketoprofeeni, kauppanimiltään esimerkiksi Burana, Ibumax, Ketorin tai Aspirin, eivät tavanomaisina annoksina yleensä aiheuta ongelmia. Pitkään käytettynä ne saattavat kuitenkin ärsyttää ruuansulatuskanavaa, mitä alkoholi vielä voimistaa.
Särkylääke parasetamoli, kauppanimiltään esimerkiksi Panadol tai Paratabs, voivat yhdessä alkoholin kanssa lisätä maksavaurion riskiä.
Antibioottikuuri ja alkoholi
Antibioottikuurin aikana voi yleensä käyttää alkoholia kohtuudella. Tarkistathan aina lääkkeen määränneeltä lääkäriltä antibioottien ja alkoholin yhteisvaikutukset, sillä joissakin antibiooteissa käytettävää vaikuttavaa ainetta, metronidatsolia, ei saa käyttää lainkaan alkoholin kanssa.
Allergialääkkeet ja alkoholi
Useiden allergialääkkeiden, esimerkiksi Heinix, Zyrtec ja Histec, vaikuttava aine on setiritsiini. Alkoholi pieninä määrinä ei aiheuta haittavaikutuksia setiritsiini kanssa. Allergialääkkeet saattavat kuitenkin aiheuttaa väsymystä sekä tokkuraisuutta ja alkoholi voi lisätä ja voimistaa näitä haittavaikutuksia.
Keskushermostoon vaikuttavat lääkkeet ja alkoholi
Koska alkoholi lamaa hermoston toimintaa, samansuuntaisesti vaikuttavan lääkkeen samanaikainen käyttö vahvistaa alkoholin vaikutusta eli tehostaa humalaa. Seurauksena voi olla myrkytystila tai suorituskyvyn ratkaiseva heikentyminen. Keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä ovat esimerkiksi uni- ja rauhoittavat lääkkeet, lihasrelaksantit ja vahvat kipulääkkeet.
Verenpaine- ja verenohennuslääkkeet sekä alkoholi
Koska alkoholi laajentaa kehon verisuonia, alkoholin ja verenpainelääkkeiden yhteiskäyttö voi johtaa voimakkaaseen verenpaineen laskuun.
Verenohennuslääkkeen vaikuttavan aineen varfariinin teho taas saattaa muuttuu alkoholin vaikutuksesta.
Diabeteslääkkeet ja alkoholi
Monet diabeteslääkkeet ja alkoholi aiheuttavat yhdessä voimakkaan verensokerin laskun, joka voi johtaa tajuttomuuteen. Jos taas diabeteslääkkeet jätetään alkoholin vuoksi ottamatta, voi seurauksena olla kooma veren sokeripitoisuuden noustessa voimakkaasti.
Antabusreaktio
Jotkut lääkkeet saattavat vaikuttaa alkoholin hajoamiseen, jolloin voi syntyä antabusreaktio. Tällaisia lääkkeitä ovat esimerkiksi alkoholismin hoidossa käytetty Antabus sekä jotkut diabeteslääkkeet ja antibiootit. Antabusreaktion oireita ovat pahoinvointi, oksentelu, ihon punoitus, sydämen tykytys ja päänsärky.
Lähteet:
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
Päihdelinkki
Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS
Artikkelin pääkuva: Folio Images
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on julkaissut Alkon tuella ikäihmisille suunnatun oppaan alkoholista ja lääkkeistä.
Tutustu tietopaketin ilmaiseen pdf-versioon tai tilaa paperinen opas täältä.