Ajoneuvon ajaminen jo pienen alkoholimäärän jälkeen on riski

Rattijuopumuksen raja on Suomessa 0,5 promillea, mutta turvallisen ajamisen raja on nolla promillea. Jo pieni määrä alkoholia veressä heikentää ajokykyä ja lisää kuljettajan, kyydissä matkustavien sekä myös muiden tiellä liikkujien riskiä joutua onnettomuuteen.

Jo alle 0,5 promillen humalatilassa estot vähenevät ja itseluottamus kasvaa. Samalla tarkkaavaisuus sekä arvostelukyky heikkenevät ja kömpelyys lisääntyy. Lue lisää humalatilasta.

Ruorijuopumuksen promilleraja on 1,0 promillea. Jos kuitenkin veneilijän kunto ei riitä veneen turvalliseen kuljettamiseen, voi rangaistus seurata alle promillen humalatilastakin. Lue, miksi veneily on turvallisinta selvin päin.

Nuoret ja kokemattomat kuljettajat liikenteen riskiryhmä

Tilastojen mukaan erityisesti nuorten kuljettajien onnettomuusriski kasvaa jo alhaisillakin alkoholipitoisuuksilla, sillä ajotaidot eivät vielä ole niin kehittyneet kuin kokeneemmilla kuskeilla. Vuonna 2018 yli kolmannes rattijuopumustapauksissa kuolleista tai loukkaantuneista oli 15-24 vuotiaita.

Älä päästä humaltunutta ajamaan

Jos joku aikoo lähteä liikenteeseen päihtyneenä, koeta saada hänet luopumaan ajatuksesta tai estä lähteminen ottamalla haltuusi auton tai muun kulkuneuvon avaimet. Jos juopunut kuitenkin lähtee liikenteeseen, on oikein ilmoittaa asiasta hätäkeskukseen. Älä myöskään koskaan suostu alkoholia nauttineen kyytiin.

Vinkkejä turvalliseen illanviettoon

  • Jos otat − et aja.
  • Laadi suunnitelma etukäteen siitä, minne majoitut juhlien jälkeen. Selvitä julkisten liikennevälineiden aikataulut tai lähimmän taksitolpan sijainti.
  • Myös tankojuoppous on riski liikenteessä, sillä liikennejuopumus moottorittomalla ajoneuvolla on laissa määritelty rikokseksi, mikäli humalainen pyöräilijä aiheuttaa vaaraa toisen turvallisuudelle. Lue lisää.
  • Pohdi myös seuraavan päivän liikkuminen ja aikataulu valmiiksi. Pitkäksi venynyt ilta voi vaikuttaa ajokuntoon vielä seuraavanakin aamuna.

Tarkkaile ajokuntoa myös seuraavana päivänä

Pitkäksi venynyt ilta voi vaikuttaa ajokuntoon vielä seuraavanakin päivänä. Alkoholin palaminen ja sen nopeus on henkilökohtainen ominaisuus ja se vaihtelee paljon ihmisestä riippuen. Usein käytetty arvio palamisnopeudesta on, että alkoholia palaa 1 gramma tunnissa kehon 10 painokiloa kohden. Lue lisää alkoholin palamisesta ja poistumisesta.

Vaikka alkoholi olisi jo haihtunut verestä, myös krapulan oireet voivat vaikuttaa ajokuntoon heikentävästi. Väsyneenä ja huonosti nukutun yön jälkeen huomiokyky ei ole parhaimmassa vireessä ja riskit onnettomuuksiin kasvavat.

Lähde:
Liikenneturva

Artikkelin pääkuva: Folio Images