
Ruorijuopumus on rikos – veneily on turvallisinta selvin päin
Alkoholi lisää onnettomuusriskiä myös vesiliikenteessä. Huolimatta siitä kuinka taitava ja tottunut veneilijä on, humala heikentää arviointi- sekä reagointikykyä ja riskinotto kasvaa.
Veneilyn promilleraja on 1,0
Kuten pyöräillessä ja tieliikenteessäkin, turvallisinta veneily on aina täysin selvin päin. Humalassa veneilyn rangaistavuuden raja on häilyvä. Vesiliikennejuopumuksesta voidaan rangaista, vaikka veneilijän promillet jäisivät alle yhden promillen, mikäli veneilijän kunto ohjata venettä turvallisesti on heikentynyt.
Veneen ohjausvastuuta ei saa luovuttaa henkilölle, jonka taidot eivät riitä vesillä liikkumiseen. Ruorijuoppoudesta voidaan rangaista myös silloin, kun humalainen kuljettaja on luovuttanut ruorin selvinpäin olevalle, mutta taitamattomalle kuljettajalle.
Soutuveneilyyn ei ole laissa määriteltyä promillerajaa. Kuitenkin jopa yli puolet hukkumiskuolemiin johtavista onnettomuuksista tapahtuu alkoholin vaikutuksen alaisena. Veneily, uiminen ja kaikki muukin vesiurheilu on aina turvallisinta selvinpäin.
Veneilyn promilleraja on korkeampi kuin autoilun promilleraja. Rattijuopumuksen promilleraja on Suomessa 0,5 promillea. Lue lisää siitä, miksi alkoholi ei sovi liikenteeseen.
Humala heikentää veneilykykyä
Alkoholin aivoja lamauttava vaikutus aiheuttaa humalatilan. Jo alle 0,5 promillen humalassa tarkkaavaisuus sekä arvostelukyky heikkenevät ja riskinotto kasvaa. Kun veren alkoholipitoisuus nousee yli 0,5 promilleen, kyky suoriutua tarkkaavaisuutta vaativissa tehtävissä huonontuu, koska aivojen koordinaatiokyky heikkenee.
Tasapaino on olennainen osa turvallista veneilyä. Alkoholi lisää kömpelyyttä ja heikentää tasapainoa jo alle 0,5 promillessa. Veneestä putoaminen ei ole selvänäkään vaaratonta, mutta alkoholia nauttineelle se on taatusti riski. Lue lisää humalan vaikutuksista.
Et ole voittamaton – pue pelastusliivit
Me suomalaiset olemme innokasta venekansaa. Silti meiltä usein unohtuu pari vesillä liikkumisen perusasiaa. Veneily on turvallisinta aina pelastusliivit päällä ja selvin päin. Pidä siis huolta itsestäsi ja paranna kaikkien vesilläliikkujien turvallisuutta omalla asenteellasi.
Suurin osa kuoleman johtaneista onnettomuuksista tapahtuu soutuveneen tai pienen perämoottoriveneen kaatuessa. Pelastusliivien tai muiden kelluntapukineiden käyttö vähentäisi kuolemaan johtavia onnettomuuksia. Pelastusliivit parantavat merkittävästi veden varaan joutuvan henkilön selviytymismahdollisuuksia ja helpottavat henkilön etsintää ja pelastusta.
Vinkit turvalliseen veneilyyn – ota ainakin nämä 10 asiaa huomioon
- Tunne veneesi ja varmista, että se on kunnossa ja turvallinen.
- Tarkista sää- ja tuuliennuste ennen vesille lähtöä.
- Ota mukaan ajantasaiset merikartat, jos reittisuunnittelu on tarpeen. Kerro läheisillesi reitistäsi.
- Varmista polttoaineen riittävyys ja varaa riittävä reservi.
- Muista väistämissäännöt ja tutustu vesiliikennelakiin ja veneen päällikön vastuisiin.
- Pue pelastusliivit tai muut kelluntapukineet ennen lähtöä. Pelastusliivit tulee olla kaikilla veneessä olijoilla.
- Pidä huoli myös muista varusteista ja niiden kunnosta. Moottoriveneestä ja yli 5-metrisestä purjeveneestä tulee löytyä airo, mela tai ankkuri köysineen tyhjennysväline ja veneen perämoottorin koon mukaan sammutin.
- Lähde vesille selvin päin. Nauti alkoholijuomat vasta maissa veneilyn jälkeen.
- Vältä veneilyä krapulassa. Vaikka alkoholi olisikin haihtunut jo verestä, voi esimerkiksi väsymys heikentää veneilykuntoa. Lue lisää krapulan oireista.
- Tallenna puhelimeesi meripelastuksen hätänumero: 0294 1000. Sisävesillä hätäilmoitus tehdään numeroon 112.
Lähteet:
Finlex
Liikenne- ja viestintävirasto Traficom
Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliito ry
Puepelastusliivit.fi
Artikkelin pääkuva: Folio Images