
Vanhempi ja alkoholi – olenko tietämättäni riskikuluttaja?
Alkoholi kuuluu useimpien aikuisten elämään. Kaikille sen käyttö ei ole kuitenkaan ongelmatonta. Vanhempien alkoholinkäyttö vaikuttaa vanhemman terveyden ja hyvinvoinnin lisäksi erityisesti perheen lapsiin. Tutustu viiteen aikuisten alkoholinkäyttöön liittyvään näkökulmaan.
1. Alkoholia nautitaan useimmiten kohtuudella
Alkoholi kuuluu useimpien aikuisten elämään, sillä suomalaisista vain noin 15 % on täysin raittiita. Valtaosalle alkoholinkäyttö tarkoittaa lasillista tai paria ystävien seurassa, saunaolutta tai nautinnollista hetkeä hyvän ruoan ja juoman parissa. Alkoholi liittyy usein juhlahetkiin, mutta myös ihan tavalliseen arkeen, erityisesti viikonloppuihin. Alkoholia nautitaan useimmiten kohtuudella, eikä käytöstä aiheudu merkittävää haittaa itselle tai läheisille. Kaikille alkoholinkäyttö ei ole kuitenkaan ongelmatonta, sillä yli puoli miljoonaa suomalaista juo yli riskirajojen.
2. Olenko tietämättäni alkoholin riskikuluttaja?
Haitallinen juominen ei välttämättä näy päällepäin ja moni riskikuluttaja käykin normaalisti töissä, harrastaa ja pitää huolta läheisistään. Osa pitää itseään kohtuukäyttäjänä, vaikka juominen ei olisikaan enää täysin omassa hallinnassa.
Pitkäaikainen ja runsas alkoholinkäyttö altistaa erilaisille fyysisille ja psyykkisille terveyshaitoille. Juomisesta aiheutuu myös merkittäviä sosiaalisia haittoja, erityisesti läheisille. Lähes puolet suomalaisista on kokenut haittoja muiden alkoholinkäytöstä lähipiirissä tai liikkuessaan julkisilla paikoilla.
3. Vanhempien alkoholinkäyttö voi olla pelottava kokemus lapsen näkökulmasta
Vaikka kohtuullinen alkoholinkäyttö ei aikuisen mielestä aiheuttaisi mitään haittaa, asia ei lapsen silmin katsottuna aina ole näin. Aikuisen mielestä harmiton hauskanpito voi lapsen näkökulmasta olla hämmentävä, nolostuttava tai jopa pelottava kokemus.
Siksi jokaisen aikuisen onkin hyvä pysähtyä pohtimaan, miltä alkoholin käyttö juhlissa, aterioilla tai vaikkapa jokapäiväisenä pikku lasillisena vaikuttaa lapsen silmin katsottuna.
Lapsi kokee hyvin voimakkaasti aikuisessa tapahtuvat muutokset. Jopa pienikin käyttäytymisen muutos, puheäänen nousu tai alkoholin haju voivat aiheuttaa hänessä epävarmuutta. Olennaista lapsen kannalta on, että vanhempi muuttuu tavallisesta tutusta vanhemmasta ikään kuin joksikin toiseksi. Myös vanhempien ajoittainen harkitsematon alkoholinkäyttö voi aiheuttaa lapsessa turvattomuutta.
4. Lapset tulkitsevat myös juomiseen liittyviä hiljaisia signaaleja
Lapset ovat herkkiä aistimaan myös mahdollisen juomisen salailun. Vaikka vanhempi joisi alkoholia ainoastaan kodin ulkopuolella tai vain silloin, kun lapset nukkuvat, saattaa alkoholinkäytöllä olla vaikutuksia lapseen. Vanhemman odotus humaltumisesta kaverien kanssa tai viinilasillisesta iltamyöhällä sekä mahdolliset väsyneet krapula-aamut voivat tuntua lapsesta yhtä hämmentäviltä kuin juominen lapsen seurassa. Vanhemman käytös saattaa viestiä lapselle siitä, että alkoholinkäytössä on jotain hävettävää tai salattavaa. Merkityksellistä lapselle on se, miten alkoholista kotona puhutaan ja miten aikuiset juomiseen suhtautuvat.
Lue lisää lasisesta lapsuudesta.
5. Mitä tehdä, jos alkoholista on tulossa ongelma
Alkoholista keskusteleminen muuttuu usein hankalaksi, jos siitä on tulossa ongelma. Alkoholin liikakäyttäjä alkaa helposti liioitella käytön tuomia hyötyjä ja vähätellä haittoja. Tällä hän perustelee itselleen ja muille, ettei alkoholin käyttötapoja ole syytä muuttaa.
Jos tuntuu, että oma tai läheisesi alkoholinkäyttö alkaa olla kaukana kohtuudesta, kannattaa avata keskustelu. Asiaa voi lähestyä esimerkiksi alkoholin ongelmakäytön varhaisten tunnusmerkkien kautta.
Vastaa itse tai pyydä läheiseltäsi vastaus seuraaviin kysymyksiin viimeisen neljän kuukauden ajalta:
- Oletko aamulla herätessäsi huomannut, ettet pysty muistamaan joitakin edellisenä iltana humalassa tekemiäsi asioita?
- Oletko riidellyt läheistesi kanssa juomisestasi?
- Oletko havainnut käsiesi vapisevan edellisen illan juomisen jälkeen?
- Oletko tuntenut syyllisyyttä/häpeää juomisesi vuoksi?
- Oletko myöhästellyt tai onko työsi muuten kärsinyt alkoholin käytöstäsi?
- Oletko usein krapulassa?
- Oletko ottanut ryypyn heti aamulla herätessäsi rauhoittaaksesi hermojasi tai krapulaa parantaaksesi?
- Oletko kertaakaan tuntenut, ettet pysty lopettamaan?
- Oletko epäillyt, että alat tulla riippuvaiseksi alkoholista?
Jos yksikin vastaus oli kyllä, kannattaa harkita, olisiko alkoholinkulutusta aiheellista vähentää tai lopettaa kokonaan. Mitä useampi vastaus oli myönteinen, sitä tärkeämpää on muuttaa juomatottumuksia. Apua on tarjolla, mikäli kaipaat tukea muutokseen. Lue lisää ja hanki apua alkoholinkäytön vähentämiseen ja lopettamiseen.