
Näin järjestät viininmaistelun, eli pruuvin kotona
Pruuvaaminen on viinin maistamista mutta myös tutustumista, oppimista ja maun analysointia. Kotona järjestetyille viininmaistajaisille mahdollisuudet ovat rajattomat. Lue vinkit kotipruuvin järjestämiseen.
Viiniä voi maistella kuka tahansa, joka haluaa tutustua viineihin vähän paremmin. Alkossa viininmaistelusta puhutaan ammattitermillä pruuvi. Se tarkoittaa maistelua analysoiden ajatuksen kanssa – erotuksena pelkästä juoman nauttimisesta.
Kotona viininmaistelun voi rakentaa käytettävissä olevan ajan, seurueen mielenkiinnon ja budjetin puitteissa. Viinipruuvista voi tehdä kokonaisen illanvieton teeman, jolloin tuotteisiin ehtii syventyä ilman kiirettä.
Varaa pruuviin oikeanlaisia laseja ja sormiruokaa
Ensimmäinen askel pruuvin järjestämisessä on varata riittävä määrä laseja, joiden on oltava viinin juomiseen tarkoitettuja. Viinien vertaaminen toisiinsa onnistuu parhaiten rinnakkain maistelemalla. Iso osa makukokemuksesta tulee tuoksusta, joten oikeanlainen lasi tuo viinin aromit paremmin esiin. Laseissa on oltava riittävästi tilaa pyörittää viiniä.
Kohtelias isäntä tarjoaa vieraille mahdollisuuden sylkeä pruuviviinit halutessaan pois, mutta mihinkään pruuvietikettiin sylkemistä ei ole kirjattu.
Viinien dekantoimista ei kannata sivuuttaa. Ilma pehmentää esimerkiksi punaviinin tanniineja ja tuo esiin tasapainoisia aromeja. Iäkkäiden viinien pohjalle kertyy sakkaa, jonka saa dekantoimalla pois.
Pruuvin yhteydessä on hyvä tarjota vettä sekä vaaleaa leipää, joka puhdistaa suun makupalettia. Myös miedot sormiruoat, kuten kermajuustot tai leikkeleet, sopivat viinipruuviin. Juuston proteiini sitoo tanniineja, eli jäyhä punaviini voi rauhoittua juuston kanssa.
Mitä viinejä viininmaisteluun ja missä järjestyksessä?
Pruuvattavia viinejä valitessa voi miettiä, onko tarkoitus esimerkiksi opiskella viinien alkuperiä vai saada erilaisia makukokemuksia. Aloittelijalle voivat sopia esimerkiksi italialaiset saman hintaluokan punaviinit tai Uuden-Seelannin Sauvignon Blanc -viinit. Harrastajalle taas pienempien erojen varioiminen tuo kiinnostavuutta, ja esimerkiksi erikoiserät tarjoavat harvinaisia helmiä.
Jokainen osallistuja voi myös tuoda suosikkiviininsä, josta muut kertovat oman mielipiteensä.
Juomat järjestetään yhden tyypin sisällä kevyimmästä täyteläisimpään, jotta ne eivät peitä toisiaan ja jokainen pääsee parhaalla tavalla esiin. Valkoviinit maistetaan ennen punaviinejä.
Valinnassa auttavat myös Alkon makutyypit. Esimerkiksi valkoviineissä pehmeä ja kepeä -makutyypistä on järkevää siirtyä kohti runsasta ja paahteista.
Kiinnostava pruuvi syntyy myös yhden makutyypin sisältä. Tällöin jokin yhteinen nimittäjä kannattaa pitää, jotta eroavaisuuksia löytyy.
Yhdelläkin viinillä saa vertailevan pruuvin aikaan: kuinka esimerkiksi erilaiset lasit, juoman lämpötila tai dekantointi (tai sen puute) vaikuttavat juoman makuun?
Jos kuitenkin viinien vertailu on pruuvin tavoitteena, mielenkiintoisen pruuvin saa aikaiseksi jo kolmesta viinistä.
Miten viinejä kuvaillaan?
Pruuvissa kuvaavat termit ovat tärkeitä, vaikka ammattilaistermejä ei osaisikaan. Mikään kommentti ei ole väärin viineistä puhuttaessa. Viinitermit ovat sitä varten, että ammattilaiset ymmärtäisivät asiat samalla tavalla. Rohkeat mielipiteet ruokkivat keskustelua. Myös ammattilaispiireissä on kasvava trendi puhua siitä, millaista tunnelmaa juoma herättää. Persoonallinen kuvaus jää paremmin ammattilaisenkin mieleen.
Ota haltuun viinisanasto >
Inspiraatiota viininmaisteluun kotona
Säännöt on tehty pruuvissa rikottaviksi. Viiniä maistellessa on tärkeää pitää hauskaa ja ottaa rennosti, ja etenkin viiniharrastuksen edetessä voi olla elämyksellistä soveltaa rohkeasti, esimerkiksi erityylisten viinien maistelua kauden ruokamakujen parina.
Jos viinistä kaavailee harrastusta, ystäväseurueessa voi jakaa asiantuntemusta: jokainen voi vuorollaan tutustua yhteen viinialueeseen ja järjestää sen teemalla viinipruuvin muille. Millaisia ovat esimerkiksi Bordeaux’n klassikkoalueen rypälesekoitukset – entä miten muualla tuotettu viini samoista lajikkeista eroaa Bordeaux’sta?
Viiniä sokkomaisteluna
Sokkomaistelu voi tuoda jotakin ihan uutta etenkin harrastajalle: jokainen pruuviin osallistuja tuo yhden viinin sovituilla reunaehdoilla pakattuna paperipussiin. Sitten suljetut paperipussit sekoitetaan, numeroidaan ja maistetaan, ja numerokohtaiset arviot kirjoitetaan ylös ennen pullojen näyttämistä.
Kokeile myös olutpruuvia
Pruuvata voi myös muuta kuin viinejä, kuten oluita. Myös muissa pruuveissa pätee sääntö kevyemmästä makuprofiilista voimakkaampaan. Katso artikkelistamme vinkit olutmaistelun järjestämiseen.
Alkoholitonkin juomapruuvi on mahdollinen, esimerkiksi tonic-vesillä tai alkoholittomilla viineillä voisi syntyä juhlava maistelu, joka sopii kaikille.
Ota yhteyttä Alkon asiakaspalveluun tai chattiin, saat apua pruuvattavien juomien valinnassa.
Juttua varten on haastateltu Alkon valmennuspäällikkö Mikko Lehtiniemeä.
Teksti Selja Tiilikainen, kuvat Anton Reenpää

Valmennuspäällikkö Mikko Lehtiniemi vastaa myyjien osaamisen kehittämisen kokonaisuudesta ja palvelu- ja tuotekoulutuksista koko Alkossa. Tampereella asuva ja työskentelevä Lehtiniemi maistelee mielellään yllättäviä ruoan ja juoman yhdistelmiä, rennosti kokeillen. Kokkailussa hänen lähtökohtanaan on usein ruoalle avattava juoma. Mielipuuhiin kuuluvat myös kodin remontointi sekä puutarhanhoito.