Mitä juomaksi ravuille ja muille äyriäisille?

Äyriäisruokien kirjo on moniulotteinen. Valmistustapa vaikuttaakin merkittävästi rapujen ja muiden äyriäisten juomasuosituksiin.

Äyriäisiä elää makeissa ja suolaisissa vesissä ympäri maailman, ja sen myötä äyriäisruokien kirjo on moniulotteinen.  

Valmistustapa vaikuttaakin merkittävästi siihen, millaisen juomavalintaan rapujen ja erilaisten äyriäisten kanssa kannattaa päätyä.  

Täplä- ja jokiravut 

Täplä- ja jokiravut ovat Suomen suosituimpia ja syödyimpiä äyriäisiä. Loppukesän rapujuhlissa näitä helakanpunaisia saksiniekkoja nautitaan keitettynä.  

Vaihtoehtoja rapujuhlien juomiksi on useita: 

  • Makeansuolainen tilliliemi saa klassisen kumppanin valkoviinistä tai laadukkaasta kuohuviinistä.  

  • Valkoviinien valikoimasta riesling Ranskan Alsacesta marssittaa rapupöytään auringon kypsyttämää hedelmäisyyttä ja sitruksista raikkautta.  

  • Kuohuviinikumppaniksi käy kauneimmin paahteinen, kuiva samppanja.  

  • Rapupöydän olueksi sopii rapsakan humalainen pils

Kukkuralleen ravunpyrstöjä ladattu skagenleipä taas nautitaan hapokkaan ja hedelmäisen Albariñon kanssa. 

Kokeile myös jokirapurisottoa: alko.fi/jokirapurisotto 

Jättikatkaravut 

Jättikatkaravut ovat meille suomalaisille tutun pienen katkaravun muheva serkku. Suurikokoisia katkarapuja käytetään usein aasialaisvaikutteisissa ruoissa limen, chilin ja curryn maustamana.  

Kaukoidän runsasarominen keittiökulttuuri saa virkistävimmän juomaparin lageroluesta, jonka kevyt runko ja maltillisempi humalointi toimii chilin potkun raikastajana.  

Viinivalinnassa voi puolestaan leikitellä aromikkaammilla rypälelajikkeilla sekä hienoisella makeudella, joka tasapainottaa ruoan tulisuutta.  

Kukkaisa gewürtztraminer tuo litsiluumuisen puraisun thaimaalaiselle vihreälle katkarapucurrylle ja saksalaisen rieslingin makeus tukee herkullisesti hapanimelän katkarapuwokin makeutta.  

Testaa myös grilliherkkuina: alko.fi/bbq-jattikatkaravut 

Hummeri 

Hummeri on yksi maailman arvostetuimmista ja kalleimmista äyriäisistä. Hummerin liha on mehevän kermaisaa ja äyriäisille tyypilliseen tapaan hieman makeaa.  

Kun hummeri pilkotaan nöyrästi majoneesin kanssa pehmeän vehnäsämpylän väliin Lobster Rolliksi, maistuu sen kanssa kevyehkö ja raikas Pale Ale -olut Yhdysvalloista.  

Ranskalaisen gastronomian ylellinen kulmakivi Hummeri Thermidor saa klassisen juomaparin bourgognelaisesta, tammen säväyttämästä chardonnaysta tai runsaan paahteisesta samppanjasta. 

Taskurapu 

Taskurapua näkee harvemmin suomalaisten ruokakauppojen kalatiskeillä. Tätä lituskaista, paksusaksista veijaria on kuitenkin saatavilla purkitettuna lihana monissa ruokakaupoissa.  

Purkkilihasta pyöräyttää pienellä vaivalla leivänmurujen ja mausteiden kanssa jenkkityylisiä Crab Cake -rapukakkuja, jotka paistetaan kullanrapeaksi voissa. Lasiin kaadetaan perinteisesti tammitettua ja runsaan hedelmäistä chardonnayta Yhdysvalloista

Katso muut äyriäisreseptimme: alko.fi/ayriaiset

Teksti Anri Lindström ja Taina Vilkuna, kuva Antti Raatikainen
Tiesitkö tämän rapujuhlista? 
  • Rapujuhlista tuli loppukesän juhla niin Pariisissa, Tukholmassa kuin Pietarissa jo 1800-luvulla. 

  • 1900-luvun alussa Suomessa pyydystetyt ravut maistuivat Pietarissa. Ahkera ravustaja saattoi tehdä vuoden tienestit muutamassa viikossa. 

  • Rapujuhlien perinne tuli Suomeen suomenruotsalaisten kautta. 

  • Ruotsalaisissa rapujuhlissa ravut syödään pääruokana. Alkuruokana nautitaan Västerbotten-juustosta valmistettua piirasta. 

  • Suomessa pyydetään 6–8 miljoonaa rapua vuodessa. 

  • Ravustuskausi käynnistyy 21.7. klo 12.00 ja päättyy 31.10. 

Näin keität ravut itse: alko.fi/rapujen-keittaminen